Dondurma üretiminde birleştirilmiş tasarım metodunun kullanılması ve sonuçların değerlendirilmesi
Manufacturing ice cream with combined design and results consideration
- Tez No: 329496
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL CANIYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş tasarım, dondurma, duyusal analiz, Combined design, ice cream and sensory analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Birleştirilmiş tasarım, karışım tasarımı (mixture design) ve proses faktörlerinin birlikte kullanıldığı çok yönlü bir deneysel tasarım tekniğidir. Çalışmamızda, dondurma üretiminde birleştirilmiş tasarım tekniği ile üretim reçeteleri oluşturulmuş ve elde edilen dondurmalar duyusal analiz tekniği ile değerlendirilmiştir. Çalışmada kullanılan birleştirilmiş tasarım, 2 karışım tasarımı ve 1 nümerik proses faktöründen oluşmaktadır. Karışım tasarımlarından ilkini, süt tozu, şeker, krema, ikincisini ise, şeker, salep, guar, ksantan, karagenan ve keçi boynuzu bileşenleri oluşturmaktadır. Proses faktörü olarak da nümerik bir değer olan karışımın dondurma yapılmadan önceki buzdolabında (40C) bekleme süresi kullanılmıştır. İstatistiksel yeterliliği sağlamak için 270 farklı formülasyonda üretilen her bir dondurma, yarı eğitimli 10 panelist tarafından hedonik ölçeğe göre değerlendirilmiştir. Toplamda elde edilen 2700 anket verisi Design Expert 8.0.7.1 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçta %99 güven aralığında en iyi duyusal analiz sonuçlarını veren dondurma formülasyonları elde edilmiştir. Ayrıca dondurma bileşenlerinin birbirleriyle ve bekleme süresiyle olan etkileşimleri de 3D ve kontur grafiklerle detaylı olarak verilmiştir. Çalışmada son olarak birleştirilmiş tasarım ile bulunan en iyi dondurma formülasyonları üretilerek, eğitimli 10 panelist tarafından değerlendirilmiş ve modelin doğruluğu ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Combined design is a technic of factor and process using together, versatile experimental design. In this paper, we manufactured ice-cream and results were analyzed using sensory analysis. Our work contain 2 mixture design and 1 numeric process factor. Mixture 1 is consist of dried milk, sugar and cream, and Mixture 2 is consist of sugar-2, salep, xsantam gum, guar gum, locust bean gum and caregenan. Process factor is a numeric factor which is ice cream waiting time in refrigerator and changes 15 hours and 24 hours. To ensure the adequacy statistical produced 270 different formulations. Each of ice cream tested by trained 10 panelists and these panelists are evaluate based on hedonic scale. A total survey data obtained were analyzed using Design Expert 8.0.7.1. As a result of sensory analysis results and %99 confidence interval of the best formulations which have been obtained ice cream. In addition, the waiting time of freezing the components of the interactions with each other and are detailed in 3D and contour graphs. Lastly, with a design that combined the best ice cream formulations produced 10 trained panelists evaluated by the accuracy of the model has been proved.