Karbon nanoşerit simülasyonu
Carbon nanoribbon simulation
- Tez No: 329635
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY DERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Karbon nanotüp, Nanoşerit, karbon nanotüpün elektronik özellikleri, bant aralığı enerjisi, Fermi enerjisi, Sıkı-Bağ Moleküler Dinamik, Carbon Nanotubes, Nanoribbon, electronic properties of Carbon nanoribbon?s, Band gap energy, Fermi energy, Tight- binding Molecular Dynamics
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Tek duvarlı karbon nanotüplerin elektronik özellikleri TDKNT'nin çapına ve kiralitesine bağlıdır. Yapısal parametrelerine bağlı olarak metalik, yarıiletken veya metalik yarıiletken olabilirler. Bu tez çalışması 2003 yılında Prof. Dr. Gülay Dereli tarafından kurulan Yıldız Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü ?Karbon Nanotüp Bilgisayar Simülasyon? laboratuvarında yapılmıştır. Tez çalışmamda Prof. Dr. Gülay Dereli tarafından geliştirilen ve karbon nanotüplere başarı ile uygulanan ?Paralel, N Mertebeli Sıkı-Bağ Moleküler Dinamik Simülasyon Programı? kullanıldı. (10,0), (11,0), (13,0), (14,0), (17,0), (28,0) zigzag nanoşerit TDKNT'lerin herbiri için Fermi enerji seviyeleri, elektronik durum yoğunlukları ve enerji bant aralıkları hesaplandı. (10,0), (11,0), (13,0), (14,0), (17,0), (28,0) nanoşerit şeklindeki KNT'lerin fiziksel özellikleri (bağ-açısı, bağ-uzunluğu radyal dağılım fonksiyonları ve atomik koordinasyon sayısı) hesaplandı.Sistem50000 MD adımda kararlı enerji seviyesine ulaşıktan sonra seçilen (17,0) ve (28,0) zigzag nanoşerit TDKNT üzerine 10000 adım moleküler dinamik adım süresince gerinim uygulanarak, seçilen tüplerin elektronik özellikleri incelendi.
Özet (Çeviri)
The electronic properties of the structure of a single wall carbon nanotubes (SWCNT?s) strongly depend upon the tube diameter and chirality (given by the chiral indices m and n). SWCNT?s are either metallic or semiconducting depending on their parameters. This thesis has been made at Yıldız Technical University Department of Physics ?Carbon Nanotube Simulation Laboratory? founded by Prof. Dr. Gülay Dereli. In this thesis, Order N, Parallel Tight Binding Molecular Dynamics Simulation program written by Prof. Dr. Gülay DERELİ has been used. We calculated the electronic density of state (eDOS), Fermi energy level and band structure energy of each tube with varying chiralities from (10,0), (11,0), (13,0), (14,0), (17,0), (28,0). We calculated from (10,0), (11,0), (13,0), (14,0), (17,0), (28,0) carbon nanoribbon?s physical properties( bond angle, bond length and radial distribution function and atomic coordination number). We applied from (17,0) and (28,0) carbon nanoribbon ten thousand step tension and compression on balanced tubes in fifty thousand MD step. We examined carbon nanoribbon?s electronic and physical properties.