Sıçanlarda %70 hepatektomi sonrası oluşan yerel ve sistemik anjiyojenik ve anti-anjiyojenik yanıt
Local and systemic angiogenic and anti-angiogenic response in rats after 70% hepatectomy
- Tez No: 329736
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BÜLENT TIRNAKSIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoloji, Fizyopatoloji, Genel Cerrahi, Physiology, Physiopathology, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: vasküler endotelyal büyüme faktörü, endostatin, VEGF-endostatin oranı, anjiyojenez, anti-anjiyojenez, karaciğer rejenerasyonu, vascular endothelial growth factor, endostatin, VEGF-endostatin ratio, angiogenesis, anti-angiogenesis, liver regeneration
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZETSarsenov D. Sıçanlarda %70 hepatektomi sonrası oluşan yerel ve sistemik anjiyojenik ve antianjiyojenik yanıt. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Uzmanlık Tezi, 2013.Amaç: Anjiyojenez karaciğer rejenerasyonunun önemli bileşenlerinden olup proanjiyojenik etkenlerle antianjiyojenik etkenler arasındaki etkileşimin bir sonucudur. Bu çalışma, hepatektomi sonrası oluşan karaciğer rejenerasyonu süresince ortaya çıkan anjiyojenik ve antianjiyojenik etkinlikleri hem yerel hem de sistemik düzeyde araştırmış, aralarında korelasyon olup olmadığını incelemiştir.Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 64 adet sıçanda %70 hepatektomi sonrası 1., 3., 5., 7., 10., 14. ve 21. günde karaciğerde ve serumda sırasıyla yerel ve sistemik anjiyojenez/antianjiyojenez süreçleri araştırılmıştır. Anjiyojenez VEGFR-2'ye, anti-anjiyojenez ise endostatine karşı immünoreaktivite olarak değerlendirilmiştir. Sistemik VEGF ile endostatin düzeyleri ELISA yöntemi ile tespit edilmiştir.Sonuçlar: Hem VEGF, hem de VEGFR-2 3. günde anjiyojenezin zirve yaptığı dönemde artma eğilimini gösterip 5. günde tepe değerlerine (VEGF için 260,60 pg/ml, VEGFR-2 için 3.63) ulaşmıştır. Her iki belirtecin 21. günde bazal düzeylerine döndüğü izlenmiştir. Sistemik endostatin düzeyinin 7. günde tepe (68,83 ng/ml) yaptığı, dokudaki endostatin dışavurum düzeyinin ise 7. ile 14. günler arasında yüksek (düzeyi = 2) seyrettiği tespit edilmiştir. On dördüncü ve 21. günde doku endostatininin azalmaya başladığı, sistemik endostatinin ise plato çizdiği izlenmiştir.Tartışma: Bahsedilen her iki sürecin sistemik belirteçleri olan VEGF ve endostatin arasında kuvvetli korelasyon bulunmuş olup her grupta her bir parametre için ortalama alınıp VEGF değerinin endostatin değeri ile bölünmesi sonucu VEGF-endostatin oran eğrisi oluşturulmuştur. Bu oranın patolojik olarak artmış anjiyojenez süreçlerinde iyi bir teşhis ve tarama testi olarak kullanılabileceği düşünülebilir. Ancak bunun için ileri klinik prospektif çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSarsenov D. Local and systemic angiogenic and anti-angiogenic response in rats after 70% hepatectomy. Hacettepe University Medical Faculty; Prepared as General Surgery Speciality Thesis, 2012.Aim: Angiogenesis is an important component of liver regeneration and occurs as a result of interaction between the proangiogenic and anti-angiogenic activities. This study investigated these two activities at both local and systemic levels and studied the possible correlation between them during hepatic regeneration.Material and method: In this study 64 female rats underwent 70% hepatectomy and were sacrificed on the posthepatectomy days 1, 3, 5, 7, 10, 14 and 21. In each group local and systemic effects of angiogenesis and anti-angiogenesis were evaluated. Angiogenesis was defined by immunoreactivity to VEGFR-2, while anti-angiogenesis was determined by immunoreactivity to endostatin. Systemic VEGF and endostatin were identified by ELISA with corresponding antibodies.Results: Both VEGF and VEGFR-2 began to rise on day 3. On day 5 both of them reached local peak with 260,60 pg/ml for VEGF and 3.63 degrees for VEGFR-2 expression. At day 21 both parameters returned to basal level. Peak values of systemic endostatin (68,83 ng/ml) were detected on day 7. Local endostatin expression in tissue was found to be high through groups from 7th to 14th days (with mean degree of expression equalling 2). On day 14 through 21 when tissue endostatin went decreasing systemic one made some plateau.Discussion: As one of the aims of this study, the ratio or correlation between systemic VEGF and endostatin proved to have high level correlation coefficients (with ? > 0.69) among 5th, 7th, 10th, 14th and 21st day groups. Obtained VEGF-endostatin ratio is thought to be able to supply us with an instrument to measure angiogenesis and anti-angiogenesis balance which is to be defined by prospective clinical studies in the future.