Psoriazis hastalarında serum neopterin, idrar neopterin ve serum IL-6 düzeylerinin hastalık şiddeti ile olan ilişkisi
The relationship between serum IL-6 and serum/urinary neopterin levels and disease severity in patients with psoriasis
  1. Tez No: 329744
  2. Yazar: EMİNE BUKET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN AKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriazis, Neopterin, IL-6, PAŞİ, Psoriasis, Neopterin, IL-6, PASI scores
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Psoriazis artmış epidermal proliferasyonla karakterize inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Akut faz cevabının başlamasında tetikleyici rolü olan IL-6?nın psoriazis için bir inflamasyon belirteci olduğu; azalmış düzeylerinin tedaviye yanıtın bir göstergesi olduğu düşünülmektedir. Hücresel bağışıklık sisteminin aktivasyonu sonucu primer olarak IFN-? stimülasyonu ile monosit ve makrofajlarca üretilen neopterinin enfeksiyöz ve otoimmün hastalıklar, malignite, kardiyak ve renal yetmezlik gibi durumlarda; vücut sıvılarında düzeylerinin artmış olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Günümüzde psoriaziste inflamasyonu ve hastalık şiddetini belirleyen, tedaviye yanıtı değerlendiren ve tedavi seçeneklerini karşılaştırmak amacı ile kullanılan standart bir laboratuvar belirteci bulunmamaktadır. Psoriazis tanısı alan bireylerde tedavi öncesinde ve sonrasında neopterin ile birlikte IL-6 düzeylerini belirlemek; bulunan sonuçların PAŞİ ile ilişkisini incelemek; psoriaziste inflamasyonun ve hastalık şiddetinin belirlenmesinde, tedavi yanıtının takibinde; neopterin ve IL-6 düzeylerinin standart bir laboratuvar belirteci olup olamayacağını araştırmak amacı ile çalışmamızı planladık. Çalışmamız 42 dar band UVB fototerapisi, 18 sistemik tedavi (siklosporin, asitretin, biyolojik ajan) alan hasta ve 30 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu ile yapıldı. Hasta grubunda tedavi öncesinde saptanan serum neopterin düzeyleri 6,56 ± 3,12 nmol/L; idrar neopterin düzeyleri 284,21 ± 137,24 µmol/mol kreatinin; serum IL-6 düzeyleri 23,23 ± 15,89 idi. Kontrol grubunda ise serum neopterin düzeyleri 6,95 ± 3,47 nmol/L; idrar neopterin düzeyleri 252,52 ± 149,02 µmol/mol kreatinin; serum IL-6 düzeyleri 24,47 ± 8,31 idi. Hasta ve kontrol grubu arasında serum ve idrar neopterin düzeyleri açısından anlamlı fark bulunmaz iken (p>0,05); hasta grubundaki serum IL-6 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşüktü (p0.05); sistemik tedavi verilen gruptaki serum IL-6 düzeyi anlamlı olarak düşüktü (p0,05). Hasta grubunda tedavinin 3. ayında saptanan serum neopterin düzeyleri 6,64 ± 3,68 nmol/L; idrar neopterin düzeyleri 367,49 ± 172,15 µmol/mol kreatinin; serum IL-6 düzeyleri 22,19 ± 16,08 ve PAŞİ değeri 5,54 ± 4,64 idi. Hastaların takibinde PAŞİ değerlerinde anlamlı bir azalma izlenirken (p0,05) ve tedavi sonrası PAŞİ değerleri ile arasında anlamlı bir ilişki gösterilemedi (p>0,05). Dar band UVB ve sistemik tedavi verilen hastalar tedavinin üçüncü ayında ayrı gruplar halinde değerlendirildiğinde serum/idrar neopterin ve serum IL-6 düzeylerinde anlamlı bir azalma olmadı (p>0.05). Çalışmamızın sonuçları bize serum/idrar neopterin ve serum IL-6 düzeylerinin psoriaziste inflamasyonun, hastalık şiddetinin ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde etkin bir belirteç olamayacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is an inflammatory skin disorder characterized by epidermal proliferation. IL-6 has a pivotal role in initiation of acute phase response and furthermore has been reported to be an inflammatory marker for psoriasis and reduced levels were proposed to be correlated with response to therapy. Neopterin is increased as a result of activated cellular immune response to IFN? stimulation. It is secreted by monocytes and macrophages. Increased serum and urinary levels of neopterin have been detected autoimmune diseases, malignity, cardiac and renal failure. Currently, there is no standard laboratory marker that can be used in predicting severity of inflammation, severity of disease, response to therapy and comparison of different treatment modalities in psoriasis. The present study was designed to determine IL-6 and neopterin levels before and after the treatment modalities and comparing these results with the PASI scores before and after therapy. The aim of the present study was to evaluate the efficacy of IL-6 and neopterin as a standard laboratory marker in predicting the severity of inflammation, severity of disease and response to different therapeutic modalities. Sixty patients with psoriasis that included 42 patients that received narrow band phototherapy and 18 patients that received systemic therapy (cyclosporine, acitretin, biologic agents) constituted the patients groups. The results of the patients group were compared to the control group that constituted of 30 healthy subjects that volunteered for the study. In the patients group before the initiation of the therapy; mean serum neopterin level was 6.56±3.12nmol/L; mean urinary neopterin level was 284.21±137.24 ?mol/mol creatinine and mean serum IL-6 level was 23.23±15.89. Control group had mean serum neopterin level was 6.95±3.47nmol/L, mean urinary neopterin level was 252.52±149.02 ?mol/mol creatinine and mean serum IL-6 level was 24.47±8.31. There were no statistically significant difference in terms of serum/urinary neopterin levels among the patients and control groups (p>0.05). vii However; serum IL-6 levels of the control groups were significantly lower than patients group (p0.05). On the other hand systemic therapy group had significantly lower serum IL-6 when compared to the control group (p0.05). In the patients group in 3 months following the initiation of the therapy, mean serum neopterin level was 6.64±3.68 nmol/L, mean urinary neopterin level was 367.49±172.15 ?mol/mol creatinine and mean serum IL-6 level was 22.19±16.08. The mean PASI scores were reduced to 5.54±4.64. The PASI scores following the treatment showed a statistically significant reduction (p0.05). There was no significant correlation between PASI score and serum IL-6 and serum/urinary neopterin levels (p>0.05). In addition to all, when narrow band phototherapy and systemic therapy subgroups were independently evaluated; there were no statistically significant reduction in serum/urinary neopterin and serum IL-6 levels (p>0.05). The results of the present study suggest that serum/urinary neopterin and serum IL-6 levels cannot be a reliable marker for determination of severity of inflammation, severity of disease or response to therapy in patients with psoriasis.