Psoriasiste serum neopterin düzeylerinin araştırılması
Serum neopterin levels in psoriasis
- Tez No: 157036
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Neopterin, PASI, psoriasis, Neopterin, PASI, psoriasis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
42 ÖZET Psoriasisli Hastalarda Serum Neopterin Düzeyleri Psoriasis, derinin sık görülen, kronik, rekürren, inflamatuar ve proliferatif bir hastalığıdır. Psoriasisin patogenezi tam olarak anlaşılamamakla birlikte tanımlanamamış bir antijene karşı oluşan persistan T lenfosit yanıtına bağlı inflamatuar bir deri hastalığı olduğu düşünülmektedir. Pteridin ailesinin bir elemanı olan neopterin, T lenfositlerden salınan interferon gama'nın oluşturduğu stimülasyona yanıt olarak insan monosit ve makrofajlannda üretilir. Bu yüzden hücresel immün sistem aktivasy onunun bir markın olduğu düşünülmektedir. Çalışmaya 30 psoriasisli hasta (I.grup), psoriasis dışı inflamatuar deri hastalığı olan 20 hasta (Il.grup) ve 30 sağlıklı birey alındı (Ill.grup). Tüm olguların serum neopterin düzeyleri ölçüldü. Psoriasisli hastalara PASI (psoriasis area and severity indeks) skorlaması yapıldı. Serum neopterin düzeyleri I. grupta 11.98±5.75 nmol/1, II. grupta 8.48±3.67 nmol/1, III. grupta ise 5.55 ±2.64 nmol/1 olarak bulundu. I. grup ile II. grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,034). II. grup ile III. grup arasındaki fark istatistiksel olarak oldukça anlamlıydı (p=0,004). I. grup ile III. grup arasındaki fark istatistiksel olarak oldukça anlamlıydı (p=0,000). I. grubun neopterin düzeyleri ile PASI skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon yoktu (r= -0,103). Sonuçlarımız psoriasisteki T hücre aracılı inflamatuar yanıtın varlığım desteklemektedir. Ancak bu inflamatuar yanıtın bir göstergesi olduğu düşünülen neopterin, yalmz psoriasiste değil, tüm T hücre aracılı inflamatuar deri hastalıklarında yüksek saptanabilecek bir markırdır. Fakat serum neopterin düzeylerinin psoriasiste diğer inflamatuar deri hastalıklarına göre daha yüksek olması neopteririn psoriasiste ayrı bir önemi olduğunu düşündürmektedir. Bu durumun açıklığa kavuşturulması için daha detaylı ve ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
43 SUMMARY Serum Neopterin Levels In Psoriasis Psoriasis is a common, chronic, inflammatory and proliferative skin disorder. The pathogenesis of psoriasis has not been completely understood yet, but it is thougt to be an inflammatory skin disorder that is caused by a persistant T lymphocyte mediated immun response to an unidentified antigen. Neopterin, a member of pteridines, is produced by human monocytes and macrophages in response to stimulation with interferon gamma released from activated T cells. For this reason it is thougt to be a marker of immun system activation. Thirty patients with psoriasis (group I), 20 patients with other inflammatory dermatoses (group II) and 30 healthy volunteers (group III) had included to study. Serum neopterin levels were measured for each case. The disease severity was assessed in psoriatic patients by means of the PASI (psoriasis area and severity indeks) score. Serum neopterin levels were 1 1,98±5,75 nmol/1 in group I, 8,48±3,67 nmol/1 in group II, 5,55±2,64 nmoVl in group III. The difference between group I and group II was statistically significant (p=0,034). The difference between group II and group III was statistically more significant (p=0,004). The difference between group I and group III was statistically more significant (p=0,000). There was no correlation between serum neopterin levels and PASI scores of group I (r=-0,103). Our results support the presence of T cell mediated inflammatory responce in psoriasis. However neopterin which is thought to be a marker of this inflammatory responce, can increase not only in psoriasis but also in all T lymphocyte mediated skin disorders. But higher serum neopterin levels in psoriasis than other inflammatory dermatoses support neopterin' s special importance in psoriasis. For this reason, we believe that further studies with large series are needed.