Hastane enfeksiyon etkeni olarak acinetobacter baumannii epidemiyolojisinin rep-PCR ile araştırılması
Epidemiological investigation of nosocomial acinetobacter baumannii infection with rep-PCR
- Tez No: 329756
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Acinetobacter baumannii, antimikrobiyal direnç, klonal ili?ki, rep-PCR, genotiplendirme, Acinetobacter baumannii, antimicrobial resistance, clonal relationship, rep-PCR, genotyping
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalı?mada, hastane kaynaklı Acinetobacter baumannii su?larının klonal yakınlıklarının, rep-PCR yöntemiyle belirlenmesi amaçlanmı?tır. Çalı?maya, Ekim 2011-Mayıs 2012 tarihleri arasında yatan hastaların klinik örneklerinden izole edilerek saklanan olan toplam 75 Acinetobacter su?u dahil edilmi?tir. 75 Acinetobacter baumannii kompleks su?unun 74 tanesi A. baumannii ve 1 tanesi A.pittii olarak tanımlandı. Acinetobacter su?larının antibiyotik duyarlılıklarına, CLSI önerileri doğrultusunda, Kirby Bauer disk difüzyon yöntemiyle bakıldı. Test edilen su?lara kar?ı en etkili antibiyotikler kolistin (%100) ve tigesiklin (%65,3) ; en fazla direncin ise piperasilin (%96), seftriakson (% 97,3), sefepim (%97,3), imipenem (%96) ve meropeneme (%94,6) kar?ı olduğu saptandı. Üç veya daha fazla grup antibiyotiğe dirençli su? sayısı 73 (%97), kolistin ve tigesiklin hariç diğer antibiyotiklere dirençli su? sayısı 24 (%32) olarak bulundu, fakat bu 24 su?un 9?utigesikline de orta duyarlı olarak tespit edildi. Çalı?mamızda rep-PCR analizi sonucunda iki ana klon [A (7 alt tip), B (3 alt tip)] ve altı farklı klon (C-H) olmak uzere toplam 8 farklı klon tespit edilmi?; A klonunun baskın tip olduğu belirlenmi?tir. 75 Acinetobacter su?unun %72 (n=54)?sinin A klonuna ait olduğu tespit edilmi?tir; B klonuna ait 13 su?, klon C ve D 2??er su?, diğer klonlarda (E, F, G, H) ise birer su? saptanmı?tır. A klonu, reanimasyon yoğun bakım ünitesi örneklerinin % 71 (20/28)?inden, cerrahi servisinden gönderilen örneklerin %70 (7/10)?inden ve dahiliye yoğun bakım ünitesi örneklerinin (6/6) tamamından izole edilmi?tir. ?lk ve son su?un izolasyon tarihleri arasında 8 aylık fark olduğu belirlenmi?tir. Sonuç olarak, çalı?ma sürecinde hastanemizde A klonunun hakim olduğu ve Acinetobacter su?larının klonal yayılım gösterdiği ortaya konmu? ve repPCR yönteminin epidemiyolojik çalı?malarda ve enfeksiyon kontrolünde kullanılabilecek kolay uygulanabilen, hızlı ve ba?arılı bir yöntem olduğu dü?ünülmü?tür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to detect the clonal relationship between nosocomial Acinetobacter baumannii strains by using rep-PCR method. A total of 75 Acinetobacter strains that had been isolated from various clinical samples of hospitalized patients between October 2011-May 2012 were included in the study. Of the 75 Acinetobacter baumannii complex isolates, 74 were A baumannii and 1 were A. pitti. Antibiotic susceptibilities of Acinetobacter isolates were investigated by Kirby Bauer disk difusion method according to CLSI guidelines. Minimumresistance among performed strains were detected in colistin (%100) and tigecycline(65,3%), whereas maximum resistance were at piperacilline (96%), ceftriaxone (97,3%), cefepim (97,3%), imipenem (96%) and meropenem (94,6%). The number of strains that were resistant to three or more antibiotics were 73 (97%) and the number of strains that resistant to all antibiotics except colistin and tigecycline were 24 (32%), however; 9 of these 24 strains were intermediate susceptible to tigecycline. Rep-PCR analysis have shown the presence of a total 8 clones, including 2 major clones [A (7subtypes), B (3 subtypes)] and 6 unique clones (C-H). Clone A was found to be the dominant type. Seventy-two percent (n=54) of the 75 Acinetobacter strains belonged to clone A, 17,3% (n=13) belonged to clone B, 2 strains belonged to clone C and D and one of each belonged to the other clones (E, F, G, H). Clone A was isolated from 71% (20/28) of the samples sent from reanimation intensive care unit, from 70% (7/10) of the samples sent from surgery sevice ward, and all strains (6/6) of the samples sent from internal diseases intensive care unit. The isolation dates of these strains were 8 months between the first isolation and last one. In conclusion, Acinetobacter strains showed clonal dissemination in our hospital, clone A being the predominant one during the study period. Rep-PCR which is a rapid and reliable method, can easily be applied for molecular epidemiological purposes and aid to infection control measures.