Epilepsi hastası çocuklarda ketojenik diyetin epileptik nöbet sayısı üzerine etkisinin araştırılması
The survey of ketogenic diets effects upon the number of epiletic seizure on epileptic children
- Tez No: 329787
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDEN KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, ketojenik diyet, nöbet sayısı, Epilepsy, ketogenic diet, seizure number
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çetin B. Epilepsi Hastası Çocuklarda Ketojenik Diyetin Epileptik Nöbet Sayısı Üzerine Etkisinin Araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Diyetetik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2013.Bu çalışmanın amacı, epilepsi hastası çocuklarda uygulanan ketojenik diyetin haftalık geçirilen nöbet sayıları üzerindeki etkisini gözlemek ve bazı biyokimyasal parametreler üzerindeki etkilerini saptamaktır. Çalışma, Hacettepe Üniversitesi İhsan Doğramacı Çocuk Hastanesi nöroloji polikliniğinde izlenen, 2-18 yaş arası 11 dirençli epilepsi hastası ile Kasım 2010 - Haziran 2012 tarihleri arasında yürütülmüştür.Çalışmaya; dirençli epilepsi tanısı alan, haftalık nöbet sayısı 7'den fazla ve günde en az 2 epileptik ilaçla nöbetleri kontrol altına alınamayan, yaşları 8.54±4.34 yıl (2-18 yıl) olan toplam 11 hasta katılmıştır. 11 kişilik çalışma grubundaki hastalar 3 ay süre ile yaş ve kilolarına uygun olarak hazırlanan ketojenik diyeti (enerjinin %80'i yağ, %10'u protein, %10'u karbonhidrat) uygulamışlardır (Diyetin günlük enerjisinin %50'si ketojenik olarak besinlerden, %50'si KetoCal adlı mamadan sağlanmıştır). Üç ay sonunda hastaların nöbet sayılarında istatistiksel anlam ifade eden (% 54.84) azalma olmuştur. Buna karşın diyete bağlı olarak, total kolesterol (%12.54), LDL (%8), trigliserit (%16.61) değerlerinde artış saptanmıştır. Ayrıca, kalsiyum (%6.93), albümin (%10.46), hemoglobin (%2.07) değerlerinde düşme saptanmıştır.Bu çalışmanın sonuçları dirençli epilepsi hastası çocuklarda ketojenik diyetin nöbet sayısında azalmayı sağlayan etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu çalışma, ketojenik diyetin kan lipitlerinde artışa yol açabileceğini göstermektedir. Dirençli epilepsi hastası çocuk ve adölesanlarda ketojenik diyet tedavisi, alternatif tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Çetin B. The Survey of Ketogenic Diet?s Effects upon the Number of Epiletic Seizure on Epileptic Children. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Dietetic Program Postgraduate Thesis, Ankara, 2013.The purpose of this study is to observe the effects of ketogenic diet on seizure number in children with epilepsy and to determine the effects on blood analyzes. This study was carried out with between ages of 2-18 patients with refractory epilepsy in Hacettepe University Ihsan Dogramacı Children?s Hospital between November 2010-June 2012.Totally 11 patient have taken part in this study who are diagnosed as refractory epilepsy, and whose weekly seizure number is over 7 and cannot be brought under control with 2 epileptic drug and at the age of 8.54±4.34 years (2-18 years). For 3 months the-11-people study group including patients followed the ketogenic diet (80% of energy is fat,10% is protein,10% is carbohydrate) that is prepared according to their age and weight. (Daily energy of diet is provided from 50% percent of nutrition as ketogenic, and 50% percent of formula named KetoCal). At the end of three months, there has been a reduction that has a statistitical significance (54.84%). An increase is determined on the values of total cholesterol (12.54%), LDL (8%), triglyceride (16.61%). Besides, reduction is determined on the values of calcium (6.93%), albumin (10.46%), hemoglobin (2.07%).The results of this study indicate that ketogenic diet has a reducing effect on the seizure number of the refractory epileptic chidren. This study also indicates that ketogenic diet may cause an increase on blood lipids. Ketogenic diet treatment of patients with refractory epilepsy in children and adolescents, can be used as an alternative treatment method.