Acile başvuran tıkayıcı sol kolon kitlelerine yaklaşımda anastomoz ve stoma açılmasının karşılaştırılması
Comparison of anastomosis and stoma in the approach to emergency presenting obstacle left colon masses
  1. Tez No: 837415
  2. Yazar: BERKAN ÇOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BEKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anastomoz, İleus, Kolostomi, Obstrüksiyon, Sol kolon kanseri, Anastomosis, Ileus, Colostomy, Obstruction, Left colon cancer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
AMAÇ: Kolorektal kanserler, tüm kanser vakaları içerisinde dünya çapında erkeklerde en sık üçüncü, kadınlarda ise en sık ikinci sıklıkta görülen kanserlerdir. Kolon kanserli vakaların % 20'sinde hastalar akut obstrüksiyon bulguları ile hastaneye başvurur ve bu şekilde tanı alır. Sağ taraflı kolon tıkanıklıkları genellikle tek aşamalı olan rezeksiyon ve anastomoz prosedürleri ile tedavi edilebilirken; sol kolon kanseri kaynaklı obstrüksiyon durumlarının acil tedavisinde hangi cerrahi prosedürün uygulanacağı konusunda net bir fikir birliği yoktur. Çalışmanın amacı sol kolon tümörü nedeniyle obstrüksiyon gelişen ve opere edilen hastalarda direk anastomoz uygulanan hastalarla Hartmann prosedürünün uygulandığı hastaların karşılaştırılmasıdır. GEREÇ-YÖNTEM: Başakşehir Çam ve Sakura Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 1 Ocak 2021 ile 31 Haziran 2023 tarihleri arasında Genel Cerrahi servisinde 18 yaş üstü sol kolonda kitleye bağlı obstrüksiyon gelişen ve bu nedenle acil olarak opere edilen hastalar retrospektif olarak incelendi. Bu hastalar içerisinden rastgele seçilen 82 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar uygulanan cerrahi prosedüre göre Hartmann prosedürü uygulananlar ve rezeksiyon sonrası direk anastomoz yapılanlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu hastaların dosyaları incelenerek hastaların yaş, cinsiyet gibi demografik verileri ile tümörün tam lokalizasyonu, komorbiditeleri, ASA skoru, anestezi yöntemi, cerrahi prosedür, anastomoz ve ostomi durumu, yoğun bakım ihtiyacı, yatış süresi, ameliyat süresi, lökosit ve prokalsitonin gibi laboratuvar değerleri, çıkartılan lenf nodu sayısı, postoperatif komplikasyonlar, mortalite durumları gibi klinik verileri bulunup iki grup karşılaştırılarak çalışma gerçekleştirildi. BULGULAR: Tüm hastalarda yaş ortalaması 64.7 (±12.5)'ydi. Anastomoz grubunda yaş ortalaması 67.1 (±12.6) iken, stoma grubunda yaş ortalaması 61.1 (±11.07) idi. (p=0.03) 82 hastanın 51'i erkek, 31'i kadındı. Anastomoz grubundaki 41 hastadan 25'i erkek 16'sı kadınken; stoma grubunda ise 41 hastadan 26'sı erkek 15'i kadındı. (p=0.82) Hastanede kalma süresi tüm hastalarda ortalama 9.2 (±6.9) gündü. Bu değer anastomoz grubunda 9.7 (±8.5) gün, stoma grubunda 8.8 (±4.8) gündü. (p=0.53) Yoğun bakımda kalma süresi ortalama 2.09 (±6.5) günken, bu değer anastomoz grubunda 3.3 (±8.9) gün, stoma grubunda 0.8 (±1.8) gündü. (p=0.08) Yoğun bakımda mekanik ventilatöre bağlı takip edilen hasta sayısı toplam 11'di. (anastomoz grubunda 9 (%22); stoma grubunda 2 (%4.9), p=0.02 ) Anastomoz grubundaki hastaların lökosit sayısı (WBC) 14.6 (±7.7) 10 3 /ml iken; stoma grubunda 12.7 (±4.7) 10 3 /ml'ydi. (p=0.18) Anastomoz grubunda olanlarda ortalama prokalsitonin değeri 6.6 (±13.6) ng/ml'ken, stoma grubunda 2.02 (±2.6) ng/ml'ydi. (p=0.11) Anastomoz grubundaki 23 hastaya low anterior rezeksiyon (%56.1) uygulanırken, 11 hastaya sol hemikolektomi (%26.8), 7 hastaya sigmoid rezeksiyon uygulandı. Stoma grubunda ise 20 hastaya low anterior rezeksiyon (%48.8), 11 hastaya sol hemikolektomi (%26.8), 10 hastaya sigmoid rezeksiyon (%24.4) uygulandı. (p=0.7) Ameliyat süresi ortalama 183.6 (±64.5) dakikaydı. Bu süre anastomoz grubunda 173.6 (±59.5) dakika iken; stoma grubunda bu süre 193.7 (±68.4) dakikadır. (p=0.16) Nihai patoloji sonuçları incelendiğinde çıkartılan total lenf nodu (LAP) sayısı tüm hastalarda ortalama 36.6 (±21.5)'ydı. Bu sayı anastomoz grubunda 33.8 (±18.4) iken, stoma grubunda 39.7 (±24.2) 'ydi. (p=0.21) Hastalarda gelişen komplikasyonlar evisserasyon, pnömoni, yara yeri enfeksiyonu, anastomoz kaçağı, stoma retraksiyonu, sepsisti. Tüm hasta gruplarında en sık yara yeri enfeksiyonu gelişti (% 31.7, n=13 - %17.1, n=7) Clavien Dindo sınıflamasına göre tüm komplikasyonlar açısından her iki grup arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi. (p=0.74) SONUÇ: Çalışmamızdan çıkan sonuç sol obstrükte kolon tümörlerinde rezeksiyon sonrası hem primer anastomoz hem uç kolostomi (Hartmann prosedürü) güvenli bir şekilde tercih edilebilir. Her iki yöntemin de kendine göre avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. Hangi yöntemin seçileceği cerrahın tecrübesi, hastane imkanları, hastanın genel durumu, hastanın ve cerrahın tercihi gibi birçok faktöre bağlıdır.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: Colorectal cancers are the third most common cancer in men and the second most common in women worldwide among all cancer cases. In 20% of colon cancer cases, patients present to the hospital with signs of acute obstruction and are diagnosed this way. While right-sided colon obstructions can usually be treated with single-stage resection and anastomosis procedures; There is no clear consensus on which surgical procedure to perform in the emergency treatment of obstruction due to left colon cancer. The aim of the study is to compare patients who had obstruction due to left colon tumor and were operated on, with patients who underwent direct anastomosis and patients who underwent the Hartmann procedure. MATERIAL-METHOD: Patients over the age of 18 who developed mass-related obstruction in the left colon and were operated on urgently for this reason in the General Surgery service at Başakşehir Çam ve Sakura Training and Research Hospital between January 1, 2021 and June 31, 2023 were retrospectively examined. Among these patients, 82 randomly selected patients were included in the study. The patients were divided into two groups according to the surgical procedure applied: those who underwent the Hartmann procedure and those who underwent direct anastomosis after resection. By examining the files of these patients, demographic data such as age and gender, exact localization of the tumor, comorbidities, ASA score, anesthesia method, surgical procedure, anastomosis and ostomy status, need for intensive care, length of stay, duration of surgery, laboratory values such as leukocyte and procalcitonin were obtained. The study was carried out by comparing the two groups by obtaining clinical data such as the number of lymph nodes, postoperative complications, and mortality. RESULTS: The average age of all patients was 64.7 (±12.5). The mean age in the anastomosis group was 67.1 (±12.6) while the mean age in the stoma group was 61.1 (±11.07). (p=0.03) 51 of 82 patients were male and 31 were female. Of the 41 patients in the anastomosis group, 25 were men and 16 were women; In the stoma group, 26 of 41 patients were men and 15 were women. (p=0.82) The average hospital stay was 9.2 (±6.9) days for all patients. This value was 9.7 (±8.5) days in the anastomosis group and 8.8 (±4.8) days in the stoma group. (p=0.53) While the duration of stay in the intensive care unit was 2.09 (±6.5) days in all patients, this value was 3.3 (±8.9) days in the anastomosis group and 0.8 (±1.8) days in the stoma group. (p=0.08) The total number of patients monitored in the intensive care unit on mechanical ventilation was 11. (9 (22%) in the anastomosis group; 2 (4.9%) in the stoma group - p = 0.02) While the leukocyte count (WBC) of the patients in the anastomosis group was 14.6 (±7.7) 103/ml; In the stoma group it was 12.7 (±4.7) 103/ml. (p=0.18) The average procalcitonin value in the anastomosis group was 6.6 (±13.6) ng/ml, while it was 2.02 (±2.6) ng/ml in the stoma group. (p=0.11) While 23 patients in the anastomosis group underwent low anterior resection (56.1%), 11 patients underwent left hemicolectomy (26.8%) and 7 patients underwent sigmoid resection. In the stoma group, 20 patients underwent low anterior resection (48.8%), 11 patients underwent left hemicolectomy (26.8%), and 10 patients underwent sigmoid resection (24.4%). (p=0.7) The average surgery time was 183.6 (±64.5) minutes. This time was 173.6 (±59.5) minutes in the anastomosis group; In the stoma group, this period was 193.7 (±68.4) minutes. (p=0.16) When the final pathology results were examined, the average number of total lymph nodes (LAP) removed was 36.6 (±21.5) in all patients. While this number was 33.8 (±18.4) in the anastomosis group, it was 39.7 (±24.2) in the stoma group. (p=0.21) Complications that developed in the patients were evisceration, pneumonia, wound infection, anastomotic leak, ostomy retraction, and sepsis. The most common wound infection occurred in all patient groups (31.7%, n=13 - 17.1%, n=7). According to the Clavien Dindo classification, no significant difference was detected between the two groups in terms of all complications. (p=0.74) CONCLUSION: The conclusion of our study is that both primary anastomosis and end colostomy (Hartmann procedure) can be safely preferred after resection in left obstructed colon tumors. Both methods have their own advantages and disadvantages. Which method is chosen depends on many factors such as the surgeon's experience, hospital facilities, the general condition of the patient, and the preference of the patient and the surgeon.