Tendon grefti uygulamalarında yeni bir yöntem
A new technique for tendon graft application
  1. Tez No: 329839
  2. Yazar: MEHMET GÜŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAVUZ BAŞTERZİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomekanik ölçüm, Tendon grefti, Yapışıklık, Yeni teknik, Adhesion, Biomechanical tests, Tendon graft, New technic
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Fleksör tendon yaralanmaları muayenesi, ameliyatı ve rehabilitasyon dönemleri dahil olmak üzere dikkatli ve titiz yaklaşımlar gerektirir. Gerginliğin söz konusu olduğu primer onarımlarda ve geç rekonstrüksiyonlarda tendon grefti kullanılarak onarım yapılır. Köprü tendon greftleri distal ve proksimal uçta sütürasyon için sağlam tendon dokusunun bulunduğu segmental greft uygulamaları için kullanılan bir terminolojidir. Primer onarımla ilgili çok sayıda sütür tekniği tanımlanmış ve bunların kıyaslanması ile ilgili çok sayıda çalışma yapılmıştır. Köprü tendon greftlerinin uygulamaları açısından ise yapılan çalışmalar çok az sayıdadır.?Köprü tendon grefti? uygulama teknikleri ile ilgili mekanik stresin avasküler tendon greftinden distal ve proksimaldeki vasküler uçlara aktarıldığı, tendon greftinin içinden geçen standart Kessler tekniğini tanımladık. Çalışmamızın amacı yükün vasküler segmentlerde kalmasını sağlayan yeni bir teknik tanımlamak ve bu teknikle, avasküler segmentlerde de yüklenmenin olduğu klasik yöntemi kıyaslamaktır.Bu çalışma Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Yetiştirme ve Araştırma Laboratuarı'nda Ağustos 2012-Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, Wistar albino tipi 44 adet erişkin dişi sıçan kullanılmıştır. 22'şer aşil tendonunun yer aldığı toplam 3 grup oluşturulmuştur. Gruplardan birincisi sham grubu, ikinsici klasik Kessler yöntemiyle distal ve proksimal kısımların ayrı ayrı sütüre edildiği kontrol grubu, üçüncüsü ise yeni tanımladığımız teknik ile onarımın yapıldığı çalışma grubu olarak tanımlanmıştır. Yirmi sekiz günlük takip sonrası denekler sakrifiye edilerek örnekler yapışıklık, iyileşme açısından histolojik ve biyomekanik olarak karşılaştırıldı. Biyomekanik açıdan depo enerji, sertlik, kopma kuvveti, maksimum deformasyon, young modulu, dayanıklılık, maksimum sress, maksimum gerilme değişkenleri bakımından eski yöntem ve yeni yöntem uygulanan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamadı (her bir değişken için p>0.05). 2 ve 3. gruplar iyileşme ve yapışıklık açısından karşılaştırıldı ve her iki grup arasında istatistiksel olarak hem iyileşme (p=0.66) hem de yapışıklık (p= 0.63) açısından her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı.
Özet (Çeviri)
A new technique for tendon graft applicationIn the management of flexor tendon injuries the examination, operation and rehabilitation steps necessitate meticulous approaches. In primary reconstructions with undue tension and in late reconstructions the tendon grafts are the treatment choice. A ?bridge tendon graft? is defined as the segmental tendon applied between a healty distal and proximal tendon stump. Various suturing techniques concerning primary tendon repair have been reported. While numerious articles can be found in the litereture comparing these techinques, only a limitted number of studies are present about ?bridge tendon graft? applications.This presentation was studied at Mersin University of Animal Research Center between the date of August 2012 to October 2012. We defined a new ?bridge tendon grafting technique? in which the mechanical stress is shifted from the avascular graft segment to the vascular distal and proximal tendon stumps via the application of a modified Kessler?s suture that passes within the graft. We aimed to compare the classical bridge tendon grafting technique, in which the tensional stress is maintained primarily on the avascular graft, with our contemporary bridging technique.Fourty four adult female Wistar albino rats were divided into three groups to contain 22 tendons per each group. While Group 1 was kept as sham, in Group 2 the tendon grafts were sutured to the distal and proximal stumps seperately with Kessler?s sutures, and in Group 3 the tendon grafts were repaired due to our new technique. After a 28-day followup the rats were sacrified and the tendons were obtained for biomechanical and histological evaluations. When groups 2 and 3 were compared by biomechanical tests, no difference between them was found statisticall in terms of stored energy, stiffness, breaking strenght, maximal deformability, young module, durability, maximal stressi maximal stretch parameters (p>0.05). When groups 2 and 3 were compared histologically no statistically significant difference was found neither in terms of healing (p=0.66), nor adhesions (p=63).