Hbeag pozitif ve negatif kronik aktif hepatit b hastalarında lamivudin, entakavir ve tenofovir tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of lamivudin, entecavir and tenofovir in the treatment of hbeag (+) and (-) chronic active hepatitis b
  1. Tez No: 329840
  2. Yazar: ÖZKAN TEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN SEZGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, Lamivudin, Entakavir, Tenofovir
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
HBeAg Pozitif ve Negatif Kronik Aktif Hepatit B Hastalarında Lamivudin, Entakavir ve Tenofovir Tedavilerinin Etkinliklerinin Karşılaştırılması. Tekin Ö. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları, Tıpta Uzmanlık Tezi, Mersin 2013. Çalışmamızda lamivudin, entakavir ve tenofovir tedavilerinin etkinliklerini ayrı ayrı değerlendirip kendi aralarında karşılaştırmayı amaçladık. Bu çalışmada Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji BD Hepatoloji polikliniğinde Ekim 2001 ve Ocak 2012 yılları arasında tanı, tedavi ve takibi yapılan kronik aktif hepatit B hastalarının verilerini retrospektif olarak inceledik. Çalışmaya naiv lamivudin alan 185, naiv entakavir alan 111 ve naiv tenofovir alan 53 hasta aldık. Bu hastaları HBeAg (+) ve (-) olmalarına göre ayırdık, bazal karakteristiklerini, bazal ve tedavi sırasındaki 3. 6., 12., 18. ve 24. aylardaki ALT, AST, HBV DNA ortalamalarını (virolojik ve biyokimyasal yanıt oranlarını), 24. ayın sonunda serolojik yanıt oranlarını hesapladık ve karşılaştırma yaptık. Lamivudin, entakavir ve tenofovir alan hasta grupları karşılaştırıldığında; HBeAg (+) hastalarda virolojik yanıt oranları sınır 80iu/ml alındığında 6. ayda lamivudin grubunda entakavir grubuna göre daha yüksek olup diğer aylarda farklılık kayboluyordu. HBeAg (-) hastalarda virolojik yanıt oranları sınır 80iu/ml alındığında 6. ayda entakavir grubunda lamivudin grubuna göre daha yüksek olup diğer aylarda farklılık saptanmadı. Hem HBeAg (+) hastalarda hem de HBeAg (-) hastalarda hiçbir ayda gruplar arasında biyokimyasal yanıt oranları arasında anlamlı farklılık saptanmadı. 24. ayın sonunda HBeAg serokonversiyon oranı açısından gruplar arasında farklılık yoktu. Kronik B Hepatiti hastalarında en çok kullanılan tedavi ajanlarından lamivudin, entakavir ve tenofovir arasında tedavilerin 24. ayının sonunda hem HBeAg (+) hastalarda hem de HBeAg (-) hastalarda virolojik, biyokimyasal ve serolojik yanıt oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Comparison of the efficacy of Lamivudin, Entecavir and Tenofovir in the treatment of HBeAg (+) and (-) Chronic Active Hepatitis B. Tekin Ö, Mersin University Faculty of Medicine, İnternal Medicine, Thesis, Mersin 2013. This study aimed to evaluate the efficacy of lamivudine, entecavir and tenofovir separately and compare these three drugs? efficacy. We retrospectively screen data of patients that were diagnosed, treated and followed in outpatient hepatology clinic of Mersin University, Faculty of Medicine, from October 2001 to January 2012. We include total of 349 patients who had not previously received a nuclos(t)ide analogue, of these 185 patients received lamivudine, 111 patients receved entecavir and 53 patients received tenofovir. We separate patients according to their HBeAg status, then analysed basal characteristics, means of ALT, AST and HBV DNA at basal 3., 6., 12., 18. and 24. months of treatment. We also calculate virologic and biochemical response rates at 6., 12., 18. and 24. months of treatment, and serologic response rates at the end of two years of treatment, then we compared these results. When we compare lamivudine, entecavir and tenofovir groups in HBeAg (+) patients at the 6th month of treatment virologic response rate in lamivudine group was higher than that of entecavir group, at 12th 18th and 24th months of treatment there was no significant difference between three groups. In HBeAg (-) patients at the 6th month of treatment virologic response rate in entecavir group was higher than that of lamivudine group, at 12th 18th and 24th months of treatment there was no significant difference between three groups. Neither in the HBeAg (+) patients nor in the HBeAg (-) patients there was no significant difference between biochemical response rates of lamivudine, entecavir and tenofovir groups. At the end of 24th month of treatment there was no significant difference between HBeAg seroconversion rates of three groups. At the end of 24th month of lamivudine, entecavir and tenofovir (the most commonly used drugs in treatment of chronic hepatitis B) treatment there was no significant difference in terms of virologic, biochemical and serologic response neither in HBeAg (+) nor in HBeAg (-) patients.Key Words : Chronic Hepatitis B, Lamivudine, Entecavir, Tenofovir