Kalıcı viral yanıt elde edilmiş kronik hepatit c genotip 1 'li hastalarda kalıcı viral yanıtı etkileyen prediktif faktörler
Predictive factors effecting sustained virological response in genotype 1 chronic hepatitis c
- Tez No: 329841
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit C, HCV-RNA, kalıcı viral yanıt, tedavi öncesi parametre, Chronic hepatitis C, HCV-RNA, sustained virological response, pre-treatment parameters
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kronik hepatit C infeksiyonu dünyadaki yaygınlığı, bulaş şekillerinin tam olarak bilinmemesi ve karaciğer sirozu ve hepatoselüler kanser ile yakın ilişkisi nedeni ile çok önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Halen tek etkili tedavi seçeneği interferon alfa ve ribavirin kombinasyonu şeklinde uygulanan immünomodülatuvar/antiviral tedavidir. Tedaviye yanıtın önceden tahmin edilmesi, gereksiz/etkisiz tedavi uygulamalarını engelleyerek kişiye göre en uygun maliyet etkin tedavi olanağı sağlamaktadır.Çalışmada Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroentoroloji Polikliniğinde tedavi alan yaşları 18 ile 89 arasında değişmekte olan toplam 318 gentotip 1'li kronik Hepatit C virus infeksiyonlu hasta alındı. Bu amaçla, 2002-2012 tarihleri arasında bu özelliklere sahip hastalara ait kayıtlardan geriye dönük olarak yararlanıldı. 268 hastaya PEG-interferon (2a/2b) ve ribavirin, 50 hastaya ise interferon alfa 2a/2b ve ribavirin tedavisi uygulandı. Tedaviye yanıtta etkisinin olabileceği tahmin edilen tedavi öncesi parametreler (yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, karaciğer enzimleri, lipid profili, HCV-RNA yükü, genotip, karaciğer biyopsi vb. incelemeleri) değerlendirildi. Bu parametreler ile kalıcı viral yanıt arasında ilişki araştırıldı.Bulgularımız daha genç, yüksek LDL düzeyi, LDL/HDL indeksi, hızlı virolojik yanıt, erken virolojik yanıt, yavaş virolojik yanıt, tedavi sonu yanıt ve ALT düzeyinin hastalarda kalıcı viral yanıt elde etmede etkili prediktif faktörler olduğunu düşündürmektedir (sırasıyla; p=0,002 , p=0,001 , p=0,007 , p=0,001 , p=0,001 , p=0,001 , p=0,001 , p=0,001).
Özet (Çeviri)
Chronic hepatitis C virus infection is a very important public health problem due to its prevalence in the world and close relationship with liver cirrhosis and hepatocellular carcinoma and because its ways of transmission are not known exactly. Currently, the only effective treatment option is immunomodulatory/antiviral therapy in the form of a combination of interferon alpha and ribavirin. Prediction of the response to treatment provide the most cost effective treatment suitable for a person by preventing unnecessary/ineffective treatment applications.This study enrolled a total of 318 patients with genotype 1-chronic hepatitis C virus infection who were between the ages of 18 and 89 and receiving treatment in the Gastroenterology Clinic of Mersin University Faculty of Medicine. For this purpose, the records of patients with these characteristics between the years 2002 and 2012 were retrospectively used. A total of 268 patients were treated with PEG-interferon (2a/2b) and ribavirin while 50 patients were treated with interferon-alpha 2a/2b and ribavirin. The pre-treatment parameters that were estimated to be likely to influence the response to treatment (e.g. as age, gender, body mass index, liver enzymes, lipid profile, HCV-RNA load, genotype, liver biopsy, and so on) were evaluated. The relationship between these parameters and the sustained viral response was investigated.The results suggest that younger age, high LDL levels, LDL/HDL index, rapid virological response, early virological response, slow virological response, end of treatment response and ALT levels are predictive factors effective in achieving a sustained virological response in patients ( respectively; p=0,002 , p=0,001 , p=0,007 , p=0,001 , p=0,001 , p=0,001 , p=0,001 , p=0,001).