İnsülin direnci ile gated miyokard perfüzyon SPECT sintigrafisinden elde edilen parametrelerin ilişkisi
The relationship between insulin resistance and the parameters obtained from gated SPECT myocardial perfusion scintigraphy
- Tez No: 329866
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH ENGİN ERKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnsülin direnci, HOMA-IR, Miyokard perfüzyon sintigrafisi, Insulin resistance, HOMA-IR, Myocardial Perfusion Scintigraphy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: İnsülin direncinin kardiyovasküler hastalıklar ile ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. GATED miyokard perfüzyon SPECT sintigrafisi koroner arter hastalığı tanısı koymada ve prognozu öngörmede kullanılan basit kolay bir tekniktir. Bu çalışmanın amacı GATED Myocard Perfusion SPECT çalışmasında elde ettiğimiz kardiyovasküler risk parametreleri ile insülin direnci arasındaki ilişkiyi araştırmaktır.Yöntem: Ekim/2011-Nisan/2012 tarihleri arasında KAH öntanısı ile MPS için bölümümüze başvuran diyabet tanısı olmayan 153 hasta çalışmaya dahil edildi.80 kadın, 73 erkek (ortalama yaş 54±12) çalışma grubunu oluşturdu. Efor veya farmakolojik ajan ile kardiak stres öncesi hastalardan açlık kan örnekleri alınıp alınan kan örneklerinde açlık insülin ve açlık kan şekeri seviyeleri ölçüldü. İnsülin direnci HOMA-IR ([açlık insülini (ìU/ml) x açlık glukozu (mmol/l)]/ 22.5) metodu ile hesaplandı. Görsel olarak iskemi varlığı değerlendirildi. Sol ventriküle ait sayısal parametreler kantitatif GATED SPECT (QGS) yazılımı ile otomatik olarak elde edildi.Bulgular: Hastalar sintigrafik sonuçlarına göre 90 (%58,8)?ı normal ve 48 (31,3)?i iskemik olarak bulundu. Hastaların insülin değerleri normal grupta 9,06±13,95 ve iskemik grupta 7,50±5,71 bulundu(p=0,943). Ayrıca normal grupta HOMA-IR 2,19±3,59 iken iskemik grupta 1,71±1,34 olarak bulundu(p=0,368).Sonuç: Çalışmamızda GATED MPS SPECT çalışmasından elde ettiğimiz kardiyovasküler risk parametreleri ile insülin rezistansı (HOMA?IR, açlık insülini) arasında anlamlı bir ilişkisinin olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Insulin resistance is shown to be associated with cardiovascular disease. GATED myocardial perfusion SPECT is a simple and easy method, which provides diagnostic and prognostic information on coronary artery disease. The purpose of this study is to investigate the correlation between myocardial perfusion scintigraphic findings and insulin resistance.Methods: Our study group consisted of 153 non-diabetic patients (80 women and 73 men, mean age 54 ± 12), referred to our department for the myocardial perfusion scintigraphy with suspected coronary artery disease between October/2011-April/2012. Prior to exercise or pharmacologic cardiac stress test, blood samples were obtained, fasting insulin and blood sugar levels were measured. Insulin resistance was calculated using HOMA-IR method ([fasting plasma insulin (?U/ml) x fasting plasma glucose (mmol/l)]/ 22.5). Left ventricular quantitative parameters were automatically calculated using quantitative GATED SPECT (QGS) software.Results: According to the scintigraphic results, 90 (58,8%) of the patients were normal and 48 (31,3%) of the patients had ischemia. Mean insulin values of patients were found to be 9,06±13,95 in normal group and 7,50±5,71 in the ischemic group(p=0,943). Additionally, HOMA-IR was 2,19±3,59 in normal group and 1,71±1,34 in the ischemic group(p=0,368). There was no significant difference between scintigraphic findings and insulin resistance or HOMA-IR results. Conclusion: We found no significant correlation between insulin resistance (HOMA-IR) and cardiovascular risk parameters obtained from GATED SPECT MPS.