Tip 1 diyabetes mellituslu hastalarda hastalık süresi ile elektrofizyolojik nöropati bulgularının karşılaştırılması
Comparison of disease duration and electrophsiological neuropathy findings in patients with diabetes mellitus type 1
- Tez No: 329867
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Tip 1 diabetes mellitus, polinöropati, sinir ileti çalışması, Type 1 diabetes mellitus, polyneuropathy, nevre conduction study
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Tip1 Diyabetes Mellituslu Hastalarda Hastalığın Süresi İle Elektrofizyolojik Nöropati Bulgularının KarşılaştırılmasıAmaç: Tip 1 diabetes mellitus (DM) çocukluk yaş grubunda sık görülen T-hücrelerinin aracılık ettiği hiperglisemi ile karakterize kronik metabolik bir hastalıktır. Tip 1 DM de uzun dönemde görülen mikrovasküler komplikasyonları nefropati,retinopati ve nöropati oluşturmaktadır. Prepubertal dönemde geçirilen diyabet süresinin komplikasyon gelişimindeki etkisi literatürde halen tartışma konusudur.Ancak birçok çalışmada prepubertal diyabet süresinin komplikasyon gelişiminde önemli bir basamak rolü oynadığı iddia edilmektedir.Bu çalışmada tanı almış Tip 1 DM li hastalar hastalık süresine göre 0-3, 3-5, 5 yıl üstü olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Diyabetik nöropati varlığı açısından elektrofizyolojik nöropati araştırma yöntemleri ile hastaları birbileri ve kontrol grubuyla karşılaştırdık.Metod: Çalışmaya Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesinde takip edilen 60 Tip 1 DM lu hasta ile 20 sağlıklı çocuğun elektrofizyolojik sonuçları karşılaştırıldı.Bulgular: Yapmış olduğumuz bu çalışmada ilk olarak alt ekstremite duysal siniri olan sural sinir DL ının 3 yıldan sonra kontrol grubuna göre uzadığını gördük. Sural duysal sinir hızı ve amplitüdünde istatiksel olarak anlamlı olmasa da hastalık süresi uzadıkça azalma olduğunu gördük. Tibial ve peroneal DL açısından fark yoktu fakat hastalık süresi uzadıkça bu sinirlere ait DL'ın azaldığını bulduk. Median sinir motor DL ve amplitüdler açısından da fark yoktu. Median sinir motor hızlar ise hastalık süresi uzadıkça azalmaktadır. Median duysal sinir distal latansında bir fark yoktu. Fakat süre uzadıkça amplitüd ve hız azalmaktadır. Bu sonuçlar bize erken dönemiiidiyabetik nöropatinin değerlendirmesinde ve tanısında sural duysal sinir iletiminin önemli rolü olduğunu göstermiştir.Sonuç: Tip 1 DM de uzun dönemde görülen mikrovasküler komplikasyonlardan biride periferik nöropatidir. Prepubertal diyabet süresinin komplikasyon gelişiminde önemli bir basamak rolü oynadığı öne sürülmektedir. Sinir ileti çalışmaları tanı koymada önemlidir. Diyabetik polinöropatide en erken alt ekstremitedeki duyu lifleri etkilenir. Bu nedenle,polinöropati tespiti için en hassas belirleyici parametre alt ekstremite duyusal sinir iletim çalışmalarıdır. Bizim çalışmamızda da ilk önce alt ekstremite de sural duysal sinirin etkilendiğini gördük. Sinir ileti çalışmalarında periferik nöropati bulguları hastalık süresi uzadıkça daha belirginleşmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYComparison of Disease Duration and Electrophysiological Neuropathy Findings in Patients with Diabetes Mellitus Type 1Objective: Type 1 diabetes mellitus (DM) in childhood T-cells as an intermediary for common chronic metabolic disorder characterized by hyperglycemia. Nephropatyh, retinopathy and neuropathy create the long term microvasculer complication in type 1 DM. Complications in the development of the effect of the literature prepubertal duration of diabetes is still controversial. But it is an important step in development of many studies in prepubertal duration of diabetes complication, must have played role.In this study, patients with type 1 DM divided in to three groups (0-3,3-5,5 years above). Electrophysiological research methods for the presence of neuropathy, diabetic neuropathy patients and the control group were compared with each other.Methods: Duzce University School of Medicine study followed 60 patients with type 1 DM electrophysiological results were compared to 20 healthy children.Results: In this study, we have done with lower extremity sensory nerve, sural nerve distal latance (DL) lengthen the control group after 3 years have seen. Speed and amplitude of the sural sensory nevre, but not statistically significant reduction in duration of illness seen. There was no significant difference in tibial and peroneal DL, but decreases with duration of illness of these nerves have found.There was no difference in terms of median nevre motor DL and amplitude.The median nevre motor speed decreases with duration of illness. The median nerve motor speed decrease with duration of illness. But the longer the amplitude and velocity decreases. These results suggested that the early diagnosis of diabetic neuropaty, and sural sensory nevre conduction evaluation has shown that an important role.Conclusion: One of the long-term microvascular complications in type 1 DM peripheral neuropathy. An important step in the development of prepubertal durationvof diabetes complications has been suggested to play a role. Nerve conduction studies are important for diagnosis. The earliest of lower extremity diabetic polyneuropathy sensory fibers are affected. Therefore, determining the most sensitive parameter for the detection of polyneuropathy sensory nerve conduction studies of the lower extremities. In our study, we saw the first lower limbs are affected by the sural sensory nerve. Nerve conduction studies, duration of illness became more prominent signs of peripherel neuropathy.