Anesteziyoloji çalışanlarında tükenmişlik düzeyleri
Burnout levels of anesthesiology staff
  1. Tez No: 329880
  2. Yazar: AYTEKİN SAVRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİMET ŞENOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Anesthesiology Staff, Maslach Burnout Inventory, Emotional Exhaustion, Depersonalization, Personal AccomplishmentPage Number : 66Advisor : Assoc. Prof. Dr. Nimet SENOGLU
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ANESTEZİYOLOJİ ÇALIŞANLARINDA TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİÖZETAnesteziyoloji kliniklerinde çalışanlar; diğer sağlık çalışanlarına göre, zor koşullar altında görev yapmakta olup Tükenmişlik Sendromu açısından riskli bir grup oluşturmaktadırlar.Çalışmamızda ülkemizdeki anesteziyoloji çalışanlarının tükenmişlik düzeylerinin ve tükenmişlikle ilgili faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya yedi coğrafi bölgedeki çeşitli hastanelerden (en az bir tanesi tıp fakültesi hastanesi olmak üzere) anesteziyoloji çalışanları alındı. Çalışmaya dahil edilen anesteziyoloji çalışanlarına, Maslach Tükenmişlik Ölçeğine ait yirmi iki soruya ilave olarak gönüllülerin sosyodemografik verilerinin bulunduğu otuz soru yer aldı. Geri dönüşü sağlanan 686 anket formundaki veriler değerlendirmeye alındı.Araştırmaya katılan anesteziyoloji çalışanlarının %58,2 (n=287)'si kadın; %41,8 (n=399)'i ise erkektir. Yaş ortalaması 33,07±7,5 olarak bulundu. Katılımcıların % 34,1'inin bekar, % 62,7'sinin evli olduğu saptandı. Evli katılımcıların çoğunluğu (% 38, n: 161) 1 çocuk sahibi iken % 19 (n=30)'u çocuk sahibi değildi Katılımcıların MTÖ'den aldıkları puanlar, ölçeğin alt gruplarına göre hesaplandı. Alınan ortalama MTÖ-DT puanı 17,0±6,4; MTÖ-DYS puanı 5,8±3,4 ve MTÖ-KB puanı 18,9±4,2 olarak belirlendi. Katılımcıların ortalama MTÖ-DT puanının orta, MTÖ-DYS puanının düşük-orta, MTÖ-KB puan ortalamasının ise düşük düzeyde olduğu saptandı.Ülkemizdeki anesteziyoloji çalışanları tükenmeye yatkındırlar. Anesteziyoloji çalışanlarının; çalışma koşulları itibariyle ,radyasyona maruziyet, bulaşıcı hastalık etkenleri, ortam gürültüsü, sırkadiyen ritmin bozulması ve uykusuzluk gibi nedenlerlenden dolayı tükenmişliğe yatkın olmaları olağan kabul edilebilir. Yaş ve deneyim süresi arttıkça tükenmişlik riski azalmaktadır. Öğretim üyeleri tükenmişlik açısından diğer çalışanlara göre daha iyi durumdayken, araştırma görevlileri tükenmişlik açısından en yüksek riske sahiptir.Tüm anestezi çalışanlarında tükenmişlik indeksi yüksek olmakla birlikte üniversite hastanelerinde çalışanlarda, araştırma görevlilerinde, nöbet sayısı ve günlük çalışma saati fazla olan katılımcılarda, meslekteki deneyimi az olan genç çalışanlarda duygusal tükenme ve duyarsızlaşmanın yüksek, kişisel başarının ise düşük olduğu saptandı.Anahtar Kelimeler : Anesteziyoloji Çalışanları, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Duygusal Tükenme, Duyarsızlaşma, Kişisel Başarı Azalması,Sayfa Adedi : 66Danışman : Doç. Dr. Nimet ŞENOĞLU
Özet (Çeviri)
BURNOUT LEVELS OF ANESTHESIOLOGY STAFFABSTRACTAnesthesiology staff works at hard conditions and higher risk of burnout syndrome than the other medical professionals. In accordance to the purpose of workshop, to investigate the burnout levels and factors who relates with burnout positions.In this study, anesthesiology staff were selected in hospitals of seven geographic area (including at least one college hospital). In our workshop group of the anesthesiology staff, volunteers responsed thirty question about social-demographic sources, in addition to the twenty two qouestion including Maslach Burnout Inventory (MBI) scales. The data provided in the responsed 686 questionnares were plumbed.Study results showed that %58,2 (n:287) of employees were female, % 41,8 (n:399) were male. The mean age was obtained at 33,07±7,5, % 34,1 of participants were single, % 62,7 were married . Most of all married participants (% 38,1 ,n:161) have one child while ( % 19 n:30) participants did not have a child. MBI scores of the participants were calculated pursuant to sub groups. the average score obtained in MBI-EE (MBI-Emotional exhaustion) 17,0±6,4; MBI-D (MBI-Depersonalization) score 5,8±3,4 and 18,9±4,2 points in MBI-PA (MBI-Personal Accomplishment) stated. The average score of the participants were found medium in MBI-EE, low to medium in MBI-D scores and the average of MBI-PA was found to be low.Anesthesiology staff are recipient to burnout in our country. Employees, as working conditions, radiation exposure, infectious disease agents, ambient noise, circadian rthym disease and such as insomnia ilness, they are recipient to burnout ordinary because of these reasons. Burn out risk decreases when the people become older and more experienced. Residents have the highest risk of burnout respecting to the instructor. Residents showed that burn out index are higher in totally anesthesiology staff, especially emotional exhaustion and depersonalization are higher levels and personal accomplishment founded in low levels. These results obtained at the group of employees who have work in college hospital by resident, unpracticed young and stay on duty workers.