Kırım-kongo kanamalı ateşinde neopterin serum seviyelerinin ve klinik seyirle ilişkisinin araştırılması
Investigation of serum neopterin levels and relationship with clinical course at crimean congo hemorrhagic fever
  1. Tez No: 329954
  2. Yazar: MUSTAFA USANMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLAL ÖZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, neopterin, hücresel immun yanıt, Crimean-Congo Hemorrhagic Fever, neopterin, cellular ımmun response
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş: Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) kenelerle bulaşan ateş ve kanamalarla seyreden bir viral hemorajik ateştir. Neopterin makrofajlar tarafından üretilen, hücresel immün yanıtın derecesini değerlendirmede kullanılan parametrelerden biridir. Amaç: KKKA?de neopterin düzeyleri ve klinik gidişle ve prognozla ilgisi henüz yeterince çalışılmamıştır. Bu çalışmada amacımız, KKKA?lı hastalarda serum neopterin düzeylerini saptamak; ayrıca hastalığın klinik seyrindeki ve prognozundaki rolünü ortaya çıkarmaktır. Gereç ve yöntemler: Çalışmaya Mart-2009 ile Eylül-2010 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine KKKA tanısıyla yatırılarak takip ve tedavi edilen erişkin 60 hasta alındı. Çalışmaya alınan hastalar spesifik IgM antikoru pozitif olan ya da PCR ile serumlarında KKKAV varlığı doğrulanmış hastalardı. Hastalar önceden tanımlanan ağırlık kriterlerine göre sınıflandırıldı. Hasta grubu ve sağlıklı kontrol grubundan alınan serum örnekleri -70 C° `de saklandı. Serum örneklerinde neopterin düzeyleri ELISA metodu ile ticari kit (DRG Instruments,USA) kullanılarak üretici firmanın talimatına uygun olarak saptandı. Hastalardan yatışları sırasında alınan serum örnekleri ile sağlıklı kontrol grubundan alınan serum örnekleri karşılaştırıldı. Bulgular: Ağırlık kriterlerine göre hastaların 18?i (%30) ağır, 42?si (%70) hafif-orta gruba dahildi. Hastaların 54?ü hasta (%90) şifa ile taburcu edildi, 6?sı (%10) öldü. Ortalama serum neopterin değeri hasta grubunda 16.699±0.28721 ng/ml iken kontrol grubunda ortalama neopterin düzeyleri 2.093±0.14069 ng/ml, (range 1.84-59.86 ng/ml) idi (p=0.000). Ortalama serum neopterin değeri yaşayan hastalarda 21.2±14.0 ng/ml iken ölen hastalardaki 13.6±5.3 ng/ml, (range: 6.99-55.05 ng/ml) idi (p=0.021). Klinik ve laboratuar özellikleri ile neopterin arasındaki ilişki araştırıldığında sadece beyaz küre yüksekliği ile neopterin değeri arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon saptandı (p=0.006). Sonuç: Hücresel immun cevabın göstergesi olan neopterin KKKA?de yükselmektedir ve yükselen neopterin seviyeleri sağkalıma katkıda bulunmaktadır. Başka bir deyişle neopterin KKKA?da prognoz göstergesidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Background: Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) is a tick-borne viral hemorrhagic fever which characterized fever and hemorrhage. Neopterin is one of the parameters used to assess the degree of cellular immune response that produced by macrophages. Objective: Neopterin levels and clinical outcome and prognosis has not been studied enough yet to do at CCHF. Aim of this study was to determine serum neopterin levels in patients with CCHF and also the clinical course of the disease and the prognosis is to reveal the role. Material and methods: Sixty adult patients diagnosed with CCHF which were followed in the Infectious Diseases Clinic of Atatürk University Medical Faculty between March 2009 and September 2010 as inpatients were included in the study. Patients included in the study were as a result of the reference laboratory-specific IgM antibody tests are positive or verified by PCR in the presence of serum CCHFV. Patients were classified according to pre-defined criteria of severity. The patient group and the healthy control group individuals? serum neopterin specimens received and stored at -70 ° C. Neopterin levels were measured by ELISA in serum samples using a commercial kit (DRG instruments, USA) in accordance with the manufacturer's instructions. Patients with serum samples from the time of admission were compared with serum samples from healthy controls. Results: Eighteen patients (30%) were at the severe group, whereas 42 patients (70%) were at the mild-moderate group, according to the severity criteria. Fifty-four patients (90%) were discharged from the hospital as recovered, six of them (10%) died. Mean neopterin levels were 16.699 ± 0.28721 ng/ml for the patient group and2.093 ±0.14069 ng/ml (range 1.84-59.86 ng/ml) (p=0.000) for the control group. Mean neopterin levels were 21.2±14.0 ng/ml for the surviving patients and 13.6±5.3 ng/ml for the deceased group (range: 6.99-55.05 ng/ml) (p=0.021). When the relationship between clinical and laboratory features and neopterin were investigated, a significant positive correlation was found only between white blood cell elevation and level of neopterin (p=0.006). Conclusion: Neopterin as an indicator of the cellular immune response and a prognostic indicator rises at CCHF and high levels of neopterin contributes to the survival. In other words neopterin is prognostic indicator at CCHF.