Hepatit C'li hastalarda TNF alfa düzeyi ile hepatik aktivite indeksi arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between tumor necrosis factor alfa level and hepatic activity index in patients with chronic hepatitis C
  1. Tez No: 329955
  2. Yazar: FATMA KESMEZ CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET PARLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit C, Tümör Nekroz Faktör Alfa (TNF Alfa), Hepatik Aktivite İndeksi (HAI), Chronic Hepatitis C, Tumor Necrosis Factor Alfa (TNF Alfa), Hepatic Activity Index (HAI)
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Hepatit C virüs (HCV) enfeksiyonu tüm dünyada yaygın ve oldukça ciddi bir sağlık sorunu oluşturur. Yaklaşık olarak toplumlarda %3 sıklıkta görülür. Bulaşıcı olması, yaygın görülmesi, siroz ve hepatoselüler karsinomun en önemli nedeni olması sebebiyle hala güncel bir sağlık sorunu olarak önemini korumaktadır. Bu çalışmada kronik hepatit C li hastalarda, karaciğerdeki Hepatik Aktivite İndeksi (HAI) ile Tümör Nekroz Faktör Alfa (TNF Alfa) seviyeleri arasındaki ilişkiyi inceleyip, anlamlı bir korelasyon olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Materyal ve Metot: Çalışmaya Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği tarafından takibi yapılan 35 kronik HCV hastası alındı (Grup C: Kronik HCV Enfeksiyonlu Grup, n=35). Bu hastalardan karaciğer biyopsisi yapıldı. Alınan biyopsi örnekleri aynı patolog tarafından incelendi, nekroinflamatuar aktivite knodell sınıflamasına göre değerlendirildi. Kontrol grubu olarak da HCV enfeksiyonu olmayan, çalışma grubuna benzer özelliklere sahip, gönüllü 35 sağlıklı birey seçildi (Grup K: Kontrol Grubu, n=35). Grup C ve Grup K?dan alınan kanlardan elde edilen serumlardan ELİSA yöntemiyle TNF Alfa ölçümü yapıldı. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Grup C?li olgularda TNF Alfa ve HAI düzeyleri arasındaki ilişki araştırıldığında pozitif yönde, orta düzeyde, anlamlı bir korelasyon tespit edildi ve bu istatistiksel olarak anlamlı bulundu ( r=0.379, p=0.02 ). Sonuç: Yaptığımız çalışmada kronik hepatit C?li hastalarda, HAI ile TNF Alfa düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulduk. Serum TNF Alfa seviyesinin invazif bir işlem olan karaciğer biyopsisine bir alternatif olarak klinik pratikte kendine yer bulabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
THE RELATİONSHİP BETWEEN TUMOR NECROSİS FACTOR ALFA LEVEL AND HEPATİC ACTİVİTY INDEX IN PATİENTS WİTH CHRONİC HEPATİTİS C Objective: Hepatitis C virus (HCV) infection poses a common and a very serious health problem in the entire world. It is seen with an approximately frequency of 3% in communities. Because it is contagious, commonly seen, and is the most important reason of cirrhosis and hepatocellular carcinoma, it still is important as a current health problem. In this study, we aimed to examine the relationship between liver Hepatic Activity Index (HAI) and Tumor Necrosis Factor Alfa (TNF Alfa) levels in patients with chronic hepatitis C, and to determine whether there is a significant correlation. Materials and Methods: 35 chronic HCV patients, who were monitored by Infection Diseases and Clinic Microbiology Clinic, were taken into the study (Group C: Group with Chronic HCV Infection, n=35). Liver biopsies were performed on these patients. Biopsy samples were examined by the same pathologist and necroinflammatory activity was evaluated according to Knodell classification. As the Control group, 35 healthy volunteers without HCV infections, who had similar features with the study group, were selected (Group K: Control Group, n=35). TNF Alfa was measured through ELISA method, for the serums acquired from bloods of Group C and Group K. Acquired results were statistically analyzed. Findings: When the relation between TNF Alfa and HAI levels was researched in Group C patients; a positive, medium level, significant correlation detected and it was found statistically significant (r=0.379, p=0.02 ). Results: In our study, we found a statistically significant relationship between HAI and TNF Alfa levels in patients with chronic hepatitis C. We presume that Serum TNF Alfa level can find a place for itself in clinic practices as an alternative for liver biopsy, which is an invasive operation.