Akut mezenterik iskemi tanısında güncel belirteçlerin Lp-PLA2, Ox-LDL, CRP, İL6) karşılaştırılması,(deneysel)
The comparison of the current markers for the diagnosis of acute mesenteric ischemia (Lp-PLA2, Ox-LDL, CRP, İL6)
  1. Tez No: 329980
  2. Yazar: TARIK ACAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Mezenterik İskemi, Lipoprotein İlişkili Fosfolipaz A2, Oxidize LDL, Tavşan
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETAkut Mezenterik İskemi Tanısında Güncel Belirteçlerin (Lp-PLA2, Ox-LDL, CRP, İL?6) Karşılaştırılması,(DENEYSEL), Dr. Tarık Acar, Uzmanlık Tezi, Konya, 2013.Amaç: Bu deneysel çalışmada, tavşan akut mezenterik iskemi modeli kullanılarak akut mezenterik iskemi erken tanısı için serum lipoprotein ilişkili fosfolipaz A2, oxidize LDL, interlökin?6 (İL?6) ve CRP düzeylerinin etkinliğinin ortaya konması hedeflenmiştir. Ayrıca bu çalışmada, bu dört belirtecin zamana bağlı değişikliklerinin incelenmesi de amaçlanmıştır.Araç ve yöntemler: Bu çalışmada, 27 adet Yeni Zelanda tipi tavşan rastgele 3 gruba ayrılmıştır. İskemi grubundaki tavşanlarda biri 1. saat içinde exitus olduğundan çalışma dışı bırakılmış ve çalışma 26 tavşan ile bitirilmiştir. Kontrol grubundaki tavşanlardan 0, 1, 3 ve 6. saatlerde kan alınmıştır. Sham grubundaki tavşanlardan basit laparatomi sonrası aynı saatlerde kan alınmıştır. İskemi grubundaki tavşanlardan ise basit laparatomi ve süperior mezenterik arter bağlanmasını takiben yine aynı saatlerde kan alınmıştır. Alınan tüm kan örneklerinde serum Lp-PLA2, Ox-LDL, İL?6 ve CRP düzeyleri ölçülmüş ve bu belirteçlerin zamanla ilişkisi değerlendirilmiştir.Bulgular: İskemi grubunda 0. saat ile 3. saat arasında ve 0. saat ile 6. saat arasında Lp-PLA2 düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi (P< 0,05). Sham grubunda 0. saat ile 1. 3. ve 6. saatler arasında Ox-LDL düzeyleri farkı istatistiksel olarak anlamlı saptandı (P< 0,05). Sham ve iskemi grubunda 0. saat ile 1. 3. ve 6. saatler arasındaki fark CRP için istatistiksel olarak anlamlı tesbit edildi (P< 0,05). Sham grubunda İL?6 düzeyleri arasında 0. saat ile 3. ve 6. saatler arasındaki fark anlamlı iken (P< 0,05), iskemi grubunda İL?6 düzeyleri arasında 0. saat ile 1. 3. ve 6. saatler arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı tespit edildi (P< 0,05).Sonuç: Bu deneysel çalışmamızda serum Lp-PLA2, Ox-LDL, CRP ve İL?6 düzeylerinin, akut mezenterik iskeminin ilk saatlerinden itibaren arttığını tespit ettik. Özellikle Lp-PLA2'nın; CRP ve İL?6 ile beraber ilk saatten itibaren yükselmeye başladığı tespit edildi. Lp-PLA2 ve Ox-LDL akut mezenterik iskemi tanısı için yeterli değil ancak yükselmeleri umutvar olarak bulunmuştur. Daha fazla sayıda denekle akut mezenterik iskemide ilk kez çalışılan bu iki biyobelirteçin çalışılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
eklenecekObjective: In this experimental study, the objective was to determine the efficiency of serum lipoprotein associated lipoprotein phospholipase A2 (Lp-PLA2), oxidized LDL (Ox-LDL), C reactive protein (CRP), and interleukin?6 (IL?6) levels in early diagnosis of acute mesenteric ischemia using a rabbit model of acute mesenteric ischemia. Also, this study aimed to determine the time-dependent changes of these four biomarkers. Material and methods: In this study, 27 New Zealand rabbits were randomly divided into 3 groups. In the control group, only blood samples were collected at hours 0, 1, 3 and 6. In the sham group, blood samples were collected at the same hours following the simple laparatomy. In the ischemia group, again blood samples were collected at the same hours following the simple laparatomy and superior mesenteric artery ligation. All blood samples were analyzed for serum Lp-PLA2, Ox-LDL, CRP and IL?6 levels then the timedependent changes of biomarkers were investigated.