Ratlarda akut mezenter iskeminin erken tanısında alkalen fosfataz bağırsak izomeraz, laktat dehidrogenaz ve d-dimer enzim düzeylerinin yeri
The place of alkaline phosphatase intestinal isomerase, lactate dehydrogenase and d-dimer enzyme levels in early diagnosis of acute mesenteric ischemia in rats
- Tez No: 743851
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH MÜJDAT BALKAN, DOÇ. DR. MUSTAFA ÖNER MENTEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akut Mezenterik İskemi, D-dimer, LDH, ALP bağırsak izomeraz, Acute Mesenteric İschemia, D-dimer, LDH, ALP intestinal isomerase
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Emin LAPSEKİLİ, Ratlarda Akut Mezenter İskeminin Erken Tanısında Alkalen Fosfataz Bağırsak İzomeraz, Laktat Dehidrogenaz ve D-dimer Enzim Düzeylerinin Yeri. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Genel Cerrahi, Ankara, 2010. Mezenter arter iskemisinde yüksek mortalitenin en önemli nedeni, tanının geç konmasının sonucu olarak tedavideki gecikmedir. Bu çalışmada, Akut Mezenterik İskemide, Alkalen Fosfataz Bağırsak İzomeraz, Laktat Dehidrogenaz ve D-dimer enzim seviyelerindeki değişmeler incelenmiştir. 30 adet Wistar cinsi albino rat, beş gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu (n:6), Sham grubu (n:6, laparotomi, noniskemik), 2. Saat iskemi grubu (n=6, mezenterik arter oklüzyonundan 2 saat sonra kan alımı), , 4. Saat iskemi grubu (n=6, mezenterik arter oklüzyonundan 4 saat sonra kan alımı), 6. Saat iskemi grubu (n=6, mezenterik arter oklüzyonundan 6 saat sonra kan alımı). Gruplardan kan alımından sonra abdominal eksplorasyon yapıldı ve iskemik bağırsaktan alınan örnekler patolojik olarak incelendi. Kan örneğinden serumun ayrılmasından sonra, LDH, ALP bağırsak izomeraz ve Ddimer seviyeleri her bir zaman grubunda ayrı ayrı bakıldı. D-dimer sonuçlarında gruplar arası farklılık gözlenmezken; LDH seviyeleri açısından kontrol grubu ile 4. Saat iskemi grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu görüldü. ALP bağırsak izomeraz seviyeleri açısından gruplar arası fark olmadığı görüldü; fakat niteliksel değerlendirmede enzim seviyesinin iskemi süresinin artışıyla birlikte arttığı gözlemlendi. Gruplar iskemik ve noniskemik olarak ayrıldığında, LDH seviyelerindeki farklılık istatistiksel olarak anlamlıyken, ALP bağırsak izomeraz ve Ddimer seviyeleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi. Sonuç olarak, ALP bağırsak izomeraz seviyesinin AMİ'nin erken dönemlerinde anlamlı artış göstermediği fakat 6. Saatten sonra tanıya katkıda bulunabildiği, D-dimer seviyelerinin erken dönemlerde ratlarda artmadığı, LDH seviyelerinin, özellikle 4. Saat LDH düzeyinin, tanı açısından karar verme sürecini etkileyecek seviyede arttığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Emin LAPSEKİLİ, the place of Alkaline Phosphatase Intestinal Isomerase, Lactate Dehydrogenase and D-dimer enzyme levels in early diagnosis of acute mesenteric ischemia in rats. GMMA Department of General Surgery, Ankara, 2010. The most important reason of high mortality in mesenteric artery ischemia is the delay in treatment as a result of late diagnosis. In this study, the changes in the levels of Alkaline Phosphatase Intestinal Isomerase, Lactate Dehydrogenase and Ddimer enzymes in acute mesenteric ischemia were examined. 30 Wistar albino rats were divided into five groups. Control group (n:6), Sham group (n=6, laparotomy, non-ischemic), 2. Hour ischemia group (n=6, blood was taken 2 hours after mesenteric artery oclusion), 4. Hour ischemia group (n=6 blood was taken 4 hours after mesenteric artery oclusion), 6. Hour ischemia group (n=6, blood was taken 6 hours after mesentery artery oclusion). Abdominal exploration was performed after blood collection from groups and samples from ischemic bowel were examined pathologically. After leaving the serum of blood, LDH, ALP intestinal isomerase and Ddimer levels were examines separately each time group. D-dimer results did not differ between groups; statistically significant difference was observed between control group and 4. hour ischemia group according to LDH levels. While ALP intestinal isomerase did not difer between groups, in qualitative study it was observed that enzyme levels also increased with increasing ischemia time. When groups were allocated as ischemic and non-ischemic, LDH levels were statistically different while ALP intestinal isomerase and D-dimer levels were not. Consequently, it was determined that ALP intestinal isomerase enzyme levels did not increase significantly in the early phase of AMI but could contribute to the diagnosis after 6. hour, D-dimer levels did not rise in rats in early phases, LDH levels-especially 4. hour-increased to the levels that could affect the diagnostic decision-making.