Hepatit C genotip 1 enfeksiyonlu hastalarda insülin direnci ile erken virolojik yanıt, karaciğer fibrozisi ve obezite ilişkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the relationship of insulin resistance with early virologi?cal response, liver fibrosis and obesity in hepatits C genotype 1-infected patients
- Tez No: 329996
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL TÜRK ARIBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: KHC, insülin direnci, HCV genotip 1, Erken virolojik yanıt, obezite, CHC, insulin resistance, HCV genotype 1, early virological response, obesity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: HCV genotip 1 hastalarda diğer HCV genotiplerine göre, tedavi daha uzun ve kalıcı virolojik yanıt oranı daha düşüktür. İnsülin direnci, hepatosteatoz, ileri yaş, yüksek HCV RNA düzeyi, artmış vücut kitle indeksi, erkek cinsiyet ve ileri evre fibrozis kalıcı virolojik yanıtı etkilemektedir. Biz bu çalışmamızda Hepatit C genotip 1 enfeksiyonlu hastalarda insülin direnci, obezite, karaciğer fibrozisi, steatoz ve HCV RNA düzeyinin hastalığın klinik seyri ve kalıcı virolojik yanıt üzerine etkisini araştırmayı amaçladık.Gereç ve yöntem: Çalışmaya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniğine Şubat 2011-Haziran 2012 tarihleri arasında başvuran KHC tanısı alan 25 hasta alınmıştır. Hastalara ait biyokimyasal, serolojik ve histolojik veriler değerlendirildi. Hastalara karaciğer biyopsisi yapılarak örnekler modifiye Ishak skoruna göre değerlendirildi ve hepatosteatoz derecesi belirtildi. Hastalarda insülin direnci, fibrozis evresi, hepatosteatoz HCV RNA seviyesi ve artmış vücut kitle indeksinin; RVR, EVR ve SVR ile ilişkisi araştırıldı.Bulgular: İnsülin direnci olan ve olmayan grup RVR ve EVR açısından karşılaştırıldı. IR olan grupta RVR ve EVR gelişimi IR olmayan gruba göre anlamlı olarak düşüktü. Ayrıca IR olan olgularda hepatosteatoz anlamlı derecede artmıştı. İleri evre fibrozisi ile insülin direnci arasında anlamlı ilişki saptandı. HCV RNA seviyesi yüksek olan, fibrozis evresi ileri olan olgularda hepatosteatoz belirgin olarak artmıştı. HCV RNA seviyesi yüksek olan grupta insülin direnci anlamlı olarak artmıştı.Sonuç: HCV genotip 1'li hastaların SVR oranları diğer HCV genotiplerine göre daha düşüktür. İnsülin direnci, hepatosteatoz, obezite, ileri evre fibrozis ve yüksek HCV RNA seviyesi tedaviye kötü yanıtla ilişkili risk faktörleridir. KHC yönetiminde değiştirilebilir kötü prognostik risk faktörlerinin belirlenmesi ve KHC ile eşzamanlı tedavi edilmesinin kalıcı virolojik yanıt oranlarını arttıracağı kanısında olmakla birlikte bu konuda daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction: Insulin resistance, hepatic steatosis, advanced age, high levels of HCV RNA, increased body mass index, male gender and advanced fibrosis affects the virologic response. In this study we aimed to investigate the effects of insulin resistance, obesity, liver fibrosis, steatosis, and HCV-RNA levels on sustained virological response and the clinical course of disease with hepatitis C genotip 1 infected patients.Materials and Methods: This study is made on 25 patients with diagnosis of chronic hepatitis C (CHC) genotype 1 who were admitted to Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital Clinic of Infectious Diseases between February 2011 and June 2012. Biochemical, serological and histological data of the patients was analyzed. Liver biopsy specimens were evaluated according to the modified Ishak score and the degree of hepatic steatosis is revealed. Patients with insulin resistance, fibrosis stage, hepatic steatosis, and increased body mass index, HCV RNA level, RVR, EVR and SVR and evaluated.Results: With and without insulin resistant groups were compared for the terms of RVR and EVR. Development of RVR and EVR were significantly lower in IR group than patients without IR. In addition, hepatic steatosis was significantly increased in patients with IR, Advanced stage of fibrosis was significantly correlated with insulin resistance. fibrosis stage was distinctly higher in patients with advanced hepatic steatosis and with a high level of HCV RNA. HCV RNA levels were significantly increased in the group with high insulin resistance.Conclusion: SVR rates in patients with HCV genotype 1 is lower than the other HCV genotypes. Insulin resistance, hepatic steatosis, obesity, advanced fibrosis, and high HCV RNA levels are risk factors which are associated with poor response to treatment. We believe that identification and concurrent treatment of modifiable poor prognostic risk factors of CHC will increase the rates of sustained virologic response. More comprehensive studies are needed.