Multiple myelom hastalarında böbrek tutulum oranının incelenmesi
Evaluation of renal involvement ratio in patients with multiple myeloma
- Tez No: 329995
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ZEKİ TONBUL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Multipl myelom, böbrek yetmezliği, mortalite, Multiple myeloma, renal failure, mortality
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Multipl myelom tüm hematolojik kanserlerin % 10?unu oluşturan klonal plazma hücre neoplazisidir. Myelom ilişkili böbrek yetmezliği erken mortaliteye neden olan önemli bir prognostik faktördür. Multipl myelomda böbrek yetmezliği % 20-50 arasında görülmektedir. Böbrek yetmezliği genellikle orta derecede olmakla birlikte hastaların % 10?unda renal replasman tedavisi gereklidir. Bu çalışmada amacımız multipl myelomlu hastalarda renal tutulum oranını ve renal tutulumun mortaliteye katkısını araştırmaktı. Ocak 2006 ile Mayıs 2011 yılları arasında NEÜMTF Hematoloji ve Nefroloji bilim dallarına başvuran 104 hasta taranmıştır. Hastaların laboratuar ve dosya bilgileri araştırılmıştır. Hastaların demografik özellikleri, başvuru anındaki ve tedavi aldıktan sonraki verileri, başvuru anındaki şikayetleri, MM?da sık görülen klinik ve labaratuvar bulguları incelendi. Hastaların %52,9?u erkek olup yaş ortalaması 64 ± 10 yıl idi. 104 hastanın 24?ü (%23) ilk başvuruyu nefroloji kliniğine yapmıştı, geri kalan 80 hasta (%77) hematoloji kliniğine başvurmuştu. Kreatinin düzeyi 2 mg/dl ve üzerinde olan hastalar böbrek yetmezliği olarak kabul edildi. Böbrek yetmezliği oranı % 31,7 (n=33) olarak tespit edildi. Böbrek tutulumu olan 33 hastanın 31?inde (%94) diyaliz ihtiyacı olmuştur, bunlardan 19?u (%57,5) kalıcı hemodializ hastası olmuştur, 12 hasta ise (%38,7) böbrek yetmezliğinden düzelme nedeni ile diyalizden çıkmıştır. Böbrek tutulumunun olması hasta diyalize girse bile kemoterapiye engel değildir, tümör yükünün azaltılması ile böbrek yetmezliği geri dönebilmektedir. Böbrek yetmezliği olan hastalarda mortalite oranı böbrek yetmezliği olmayanlara göre yüksekti (p=0,034) . En sık görülen MM alt tipi IgG olup immünglobülin tipi ile böbrek tutulumu arasında ilişki saptanamadı. Kötü prognostik faktör olarak yüksek kalsiyum ve LDH düzeyleri ile artmış plazma hücre yüzdesi belirlendi. Tedavi sonrası trombosit, kalsiyum, total protein ve ürik asit değerlerinde düşme, hemoglobin değerlerinde yükselme saptandı.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Renal Involvement Ratio in Patients with Multiple Myeloma Multiple myeloma (MM) is a clonal plasma cell neoplasm that makes up 10% of all hematological cancers. Renal failure associated with myeloma is an important prognostic factor for early mortality. In MM, renal failure ratio is between 20-50%. Generally, renal failure is moderate but renal replacement therapy is required in 10% of patients. The aim of this study was to investigate renal involvement ratio and the contribution of renal involvement to mortality in patients with MM. Between January 2006 and May 2011, 104 patients were evaluated who administered to department of Hematology and Nephrology, in Necmettin Erbakan University, Meram School of Medicine. Medical records of the patients were investigated. The demographic characteristics, initial and after treatment data, presenting symptoms, common clinical and laboratory findings in MM were evaluated. The mean age of patients was 64 ± 10 years and 52.9% of them were male. Twenty four (23%) of the 104 patients had made first application to nephrology clinic, and the remaining 80 patients (77%) were admitted to the hematology clinic. Patients with creatinine level above 2 mg / dl were considered as renal failure. Renal failure ratio was 31.7% (n = 33). Thirty one of 33 patients with renal involvement (94%) were received dialysis treatment, of these, 19 (57.5%) had permanent hemodialysis treatment, 12 patients (38.7%) recovered from dialysis due to renal improvement. Renal involvement is not an obstacle for chemotherapy, even in patients having dialysis. Renal failure can recover with reduction of tumor burden. Mortality rate in patients with renal failure were higher than those without renal failure (p=0,034) . The most common subtype of MM was IgG and the type of immunoglobulin was not correlated with renal involvement. High calcium and LDH levels and elevated plasma cell percentage were poor prognostic factors. 52 After the treatment, platelet, calcium, total protein and uric acid levels were decreased, hemoglobin levels were elevated