Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezinde açık kalp cerrahisinde malnütrisyon oranları ve ilişkili risk faktörlerinin araştırılması
Investigation of malnutrition rates in open heart surgery and related risk factors in Abant İzzet Baysal Üniversity of Health Research and Application Center
- Tez No: 330068
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT YAŞAR TEKELİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Malnütrisyon, açık kalp cerrahisi, NRS-2002, beden kitle indeksi
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Malnütrisyon, sağlık alanındaki gelişmelere rağmen önemli bir sağlık sorunudur. Yatan hastalarda malnütrisyon oranları hastane tipine ve hasta popülasyona bağlı olarak değişebilmektedir. Malnütrisyonlu hastalar malnütrisyonu olmayan hastalara göre daha yüksek mortalite ve morbidite oranına, daha uzun hastanede kalış süresine, daha fazla ilaç kullanımına sahiptir. Kardiyak kaşeksili veya obez olan hastalar kalp cerrahisini iyi tolere edemezler. Çalışmamızda, hastanemizde açık kalp cerrahisi operasyonu geçirecek hastaların malnütrisyon oranlarını tespit edip, ilişkili risk faktörlerini araştırmayı amaçladık.Elektif açık kalp cerrahisi geçirecek ASA II-III grubu, 40-85 yaş arası 50 hasta değerlendirildi.NRS-2002 skoru ? 3, Beden Kitle İndeksi (BKİ) < 18,5 kg/m2 ve serum albümin düzeyi < 3 g/dl bulgularından bir veya daha fazlasının olduğu hastalar malnütrisyonlu olarak değerlendirildi. Hastaların preoperatif yaşı, cinsiyeti, ek hastalık varlığı (DM, HT, KOAH), geçireceği operasyon türü sorgulandı ve kaydedildi. Ayrıca operasyon öncesi sol ventrikülejeksiyonfraksiyonu (LVEF) ve solunum fonksiyon testi (SFT) parametreleri (FVC, FEV1, FEV1/FVC), hemoglobin, hematokrit, lenfosit sayısı, albümin, CRP ve kolesterol düzeyleri değerlendirildi. Hastaların ekstübasyon zamanları, servis ve yoğun bakım ünitesinde yatış süreleri, yatış esnasında gelişen komplikasyon ve çeşidi belirlenerek kaydedildi. Hastaların taburcu oldukları gün solunum fonksiyon testleri tekrar edildi.Hastanemizde açık kalp cerrahisi hastalarında % 20 oranında malnütrisyon saptandı. Malnütrisyon riski olan hastaların postoperatif entübe kalma süreleri, YBÜ ve serviste kalma süreleri malnütrisyon riski olmayanlara göre daha uzun, postoperatif komplikasyon oranları daha yüksek, preoperatif ve postoperatif FEV1, FVC, ve FEV1/FVC ortalamaları daha düşük saptanmıştır. Fakat bulgular istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ayrıca fazla kilolu ve obez hastaların postoperatif YBÜ ve servis kalış süreleri daha uzun bulunmuştur.Sonuç olarak açık kalp cerrahisi hastalarında yüksek oranda malnütrisyon görülebilir. Malnütrisyonun bu hasta profilinde de postoperatif olumsuz etkileri vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMalnutrition is a major health problem in spite of the developments in the field of health. Rates of malnutrition in hospitalized patients may vary depending on the type of hospital and patient population. Malnourished patients have higher mortality and morbidity rates, longer length of hospital stay and much more drug use than patients without malnutrition. Patients with cardiac cachexia or obese do not tolerate well the heart surgery. In our study, we aimed to investigate rates of malnutrition in hospitalized patients undergoing open heart surgery and the associated risk factors.We studied 50 ASA II-III patients aged between 40-85 undergoing elective open heart surgery. Patients whose NRS-2002 score ? 3 and/or, Body Mass Index (BMI)