5E öğrenme modeline göre düzenlenmiş eğitim durumlarının bilimsel süreç becerileri, öğrenme düzeyi ve tutuma etkisi
The effect of 5E learning model designed according to learning experiences on the science process skills, level of learning and attitude
- Tez No: 330104
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESET YAĞCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 5E Öğrenme Modeli, Bilimsel Süreç Becerileri, Öğrenme Düzeyi, Derse Yönelik Tutum, Fen ve Teknoloji Dersi, 5e Learning Model, Science Process Skills, Level of Learning, Attitude Towards The Course, Science and Technology Course
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 393
Özet
Bu çalışmada, 5E Öğrenme Modeli?ne göre düzenlenmiş dördüncü sınıf Fen ve Teknoloji dersi eğitim durumlarının öğrencilerin bilimsel süreç becerileri, öğrenme düzeyi ve tutuma etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Buna ek olarak, öğretmen ve öğrencilerinde görüşleri incelenmiştir. Araştırmada, kontrol gruplu ön test-son test deneysel desen kullanılmıştır. Son testten üç ay sonra da kalıcılık-kararlılık testleri uygulanmıştır. Çalışma, Ankara Özel Tevfik Fikret İlköğretim Okulu?nda 4. Sınıf Fen ve Teknoloji dersi kapsamında yürütülmüştür. Denel işlem 18 hafta sürmüştür. 2011?2012 öğretim yılında bu dersi alan 4A ve 4E sınıfı öğrencileri çalışmanın denekleri olarak belirlenmiştir. Okuldaki beş şubeden biri yansız atama yoluyla deney grubu (n=30); biri de kontrol grubu (n=30) olarak atanmıştır.Deney grubunda 5E Öğrenme Modeli?ne göre düzenlenmiş öğretim uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise mevcut programa ait eğitim durumları sürdürülmüştür. Denencel öğretim programı tasarısı hazırlanırken 5E Öğrenme Modeli?nin uygulama ilkelerine uygun davranılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının bağımlı değişkenler açısından karşılaştırılabilmesi amacıyla kovaryans analizi kullanılmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesi süreci veriyi bütünleştirme, kod ve temaları oluşturma, düzenleme ve yazma aşamalarında gerçekleştirilmiştir.Bulgular bütüncül biçimde incelendiğinde 5E Öğrenme Modeli?ne göre düzenlenmiş dördüncü sınıf Fen ve Teknoloji dersi öğretiminin alanyazında desteklenen olumlu yönlerinin ve sınırlılıklarının bu çalışmada da kendini gösterdiği söylenebilir. Çalışmada, kontrol grubu ile deney grubu arasında bilimsel süreç becerileri, öğrenme düzeyi ve tutum açısından deney grubu lehine anlamlı fark olduğu görülmektedir. Ayrıca 5E Öğrenme Modeli?ne dayalı öğretimin yerleşim, araç-gereç, sınıf dışı ortamlar, üstbiliş, akademik benlik, işbirliği, arkadaşlık ilişkileri, öğrenci ve öğretmen rol ve sorumlukları, iletişim becerileri ve akademik gelişim üzerindeki olumlu etkileri nitel verilerden elde edilen bulgularla belirlenmiştir. Diğer yandan, sınıf ortamı içinde meydana gelen gürültü, bazı belirsizliklerden kaynaklanan kaygı, takım çalışmaları ve ortak karar alma sürecinin zorlukları, çalışmalar için zamanın yetersiz görülmesi ve öğrencilerin bazılarının grup çalışması için sorumlu olduğu malzemeyi getirmemesi sürecin sınırlılıkları olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the effect of learning experiences of 4th grade students in Science and Technology Course, designed according to 5e Learning Model, on students? science process skills, levels of learning and attitude.In addition, opinions of instructors and students were also examined. In this research, a pre-test post-test control group experimental design was used. The retention-consistency tests were also administered three months after the post-test. The study was carried out for 18 weeks in the ?Fourth Grade Science and Technology? course in Ankara Özel Tevfik Fikret Primary Schools. The students at 4A and 4E sections, who took this course in the 2011?2012 academic years constituted the samples of the study. Since there were five classes at 4th grades, one of the classes was randomly assigned as the experimental group (n=30) while another one class was arranged as the control group (n=30).The 5e Learning Model instructional design was implemented in the experimental group while traditional teaching methods and activities were carried out in the control group. The preparation of experimental instructional design complied with the application principles of 5e Learning Model. In order to compare the experimental and the control groups in terms of dependent variables, covariance analysis was used. The qualitative data analysis process of constituted of, integrating of data, constituting codes and themes, organizing and writing phases.When the findings are examined as a whole, the strengths and limitations of 5e Learning Model found in the present study can be said to be parallel with the findings of the model supported in the literature. In the study, it was observed that there is a meaningful difference between the control and experimental groups about students? science process skills, retention of learning levels and attitudes in favour of the experimental group. Furthermore, the positive effects of 5e learning model based instruction on accommodation, equipment, out of class activities, meta-cognitive awareness, academic self-concept, collaboration, friendship, roles and responsibilities of students and teachers, communication skills and academic progress were also determined by the viifindings of qualitative data. On the other hand, the limitations of the study were evaluated as the noise in the classroom; the anxiety caused by uncertainty, challenges of group work and common decision making process, time limit for the studies, and some students not bringing the necessary tools or equipments they are responsible for during group studies.