Türkiye'de açlık ve yoksulluk sınırının bölgesel analizi: 2009-2011
Hunger and poverty frontier regional analysis in Turkey: 2009-2011
- Tez No: 330141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ATAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Açlık, Yoksulluk, Hunger, Poverty
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Dünya üzerinde ve gelişmekte olan Türkiye' de kalkınma sürecinin en önemli maddelerinden biri olan yoksulluk, bilim çevrelerince önemli uğraş alanlarından birisi olmuştur.Ekonomik, sosyal boyutlu gelişmelere paralel olarak ortaya çıkan, yeryüzünde geniş bir coğrafya üzerinde görülen açlık, yoksulluk, açlık ve yoksulluğun tanımı, yoksulluk sınırı seçim yöntemleri, çeşitli yoksulluk endeksleri ve Türkiye'de ki yoksulluğun mekânsal olarak incelenmesi ve irdelenmesi bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır.Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kavramsal açıdan açlık ve yoksulluk açıklanmaktadır. İkinci bölümde literatürde açlık ve yoksulluk sınırı hesaplama yöntemleri incelenmektedir. Üçüncü bölümde ise açlık ve yoksulluk sınırı için önce Dünya ve sonrasında ise Türkiye literatürü incelenmiştir ve bir uygulama yapılmıştır. Mutlak yoksulluk tanımı üzerinden İBBS 2 bazında TÜİK tarafından açıklanan 2003 bazlı TÜFE harcama ana grupları içinden aylık olarak 2009 ? 2011 dönemleri arası incelenerek, hem aylar itibariyle hem de dönemsel olarak, göreli açlık ve yoksulluk sınırını mekânsal olarak incelenmiştir. Elde edilen ampirik bulguları karşılaştırılarak TÜİK tarafından yapılan açlık ve yoksulluk hesaplamalarına alternatif bir hesaplama önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
As one of the most important elements of development process in the world and in developing Turkey, poverty has been one of the major research areas by scientific circles.Emerged in parallel to the economical and social developments and seen in a wide geographic area, hunger and poverty; definitions of hunger and poverty, methods for poverty line selection, various poverty indices, regional examination and discussion of poverty in Turkey constitute main subjects of this study.The study consists of four main sections. In first section, hunger and poverty are explained in a conceptual manner. In the second section, methods for calculating hunger and poverty lines are discussed. In third section, world and turkish literature is searched respectively for hunger and poverty lines. In fourth section, from main expenditure groups, which are İBBS 2 level and released by TurkStat based on year 2003, the period between 2009 and 2011 is examined on a monthly basis and relative hunger and poverty lines are examined regionally both on a monthly and a periodic basis. By comparing the empirical findings, a new calculation is proposed as an alternative to the hunger and poverty line calculations carried out by Turk Stat.