Dokusuz yüzey üretiminin hammadde teknik kullanım özellikleri ve alanları yönünden incelenmesi
The analysis of the production of nonwoven in terms of technical specifications and areas of raw material
- Tez No: 330254
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. FERİHA AKPINARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: felt, felting, nonwoven, textile, technical textile, fiber
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dokuma ve Örgü Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmanın amacı; İşletmelerde dokusuz yüzey üretiminin hammadde, teknik, kullanım özellikleri ve kullanım alanları araştırılarak teknoloji ile birlikte her gün daha da gelişen dokusuz yüzey üretim özelliklerinin ve gerekli bilgilerin belgelenip arşivlenerek gelecekte yapılacak diğer araştırmalara kaynak olabilecek bilimsel bir doküman hazırlamaktır.Araştırmada; tarama yöntemi kullanılmıştır. Salvin Tekstil ve Dinarsu, Baytesk işletmeleri araştırmanın evreninin oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi işletmelerde çalışan 20 bireydir. Veri toplama aracı olarak anket formları kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler çetelenmiş, başlıklara altında toplanarak tablolar oluşturulmuş ve yüzde dağılımları yapılmıştır. İşletmelerden alınan ürünler bilgi formlarında değerlendirilmiştir.Anketlerden ve bilgi formlarından elde edilen veriler değerlendirildiğinde; işletmelerde hijyenik ürünlerden tıbbı ürünlere, geotekstilden halı ya, filtelerden otomotivde kullanılan dokusuz yüzeylerde kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip olduğu saptanmıştır. Bu ürünlerin üretiminde kullanılan hammadde ve teknikler işletmelere göre farklılıklar göstermektedir. Kullanılan hammaddeler polyester, viskon, polipropilen vb. elyaflardır. Doku oluşturma tekniklerinden mekanik serme ve sonsuz elyaf serme teknikleri kullanılmaktadır. Doku bağlama tekniklerinden iğneleme, su jeti ile bağlama ve sıcak silindirler ile bağlama teknikleri kullanılmaktadır.Bu araştırmanın amacı; İşletmelerde dokusuz yüzey üretiminin hammadde, teknik, kullanım özellikleri ve kullanım alanları araştırılarak teknoloji ile birlikte her gün daha da gelişen dokusuz yüzey üretim özelliklerinin ve gerekli bilgilerin belgelenip arşivlenerek gelecekte yapılacak diğer araştırmalara kaynak olabilecek bilimsel bir doküman hazırlamaktır.Araştırmada; tarama yöntemi kullanılmıştır. Salvin Tekstil ve Dinarsu, Baytesk işletmeleri araştırmanın evreninin oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi işletmelerde çalışan 20 bireydir. Veri toplama aracı olarak anket formları kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler çetelenmiş, başlıklara altında toplanarak tablolar oluşturulmuş ve yüzde dağılımları yapılmıştır. İşletmelerden alınan ürünler bilgi formlarında değerlendirilmiştir.Anketlerden ve bilgi formlarından elde edilen veriler değerlendirildiğinde; işletmelerde hijyenik ürünlerden tıbbı ürünlere, geotekstilden halı ya, filtelerden otomotivde kullanılan dokusuz yüzeylerde kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip olduğu saptanmıştır. Bu ürünlerin üretiminde kullanılan hammadde ve teknikler işletmelere göre farklılıklar göstermektedir. Kullanılan hammaddeler polyester, viskon, polipropilen vb. elyaflardır. Doku oluşturma tekniklerinden mekanik serme ve sonsuz elyaf serme teknikleri kullanılmaktadır. Doku bağlama tekniklerinden iğneleme, su jeti ile bağlama ve sıcak silindirler ile bağlama teknikleri kullanılmaktadır.Bu araştırmanın amacı; İşletmelerde dokusuz yüzey üretiminin hammadde, teknik, kullanım özellikleri ve kullanım alanları araştırılarak teknoloji ile birlikte her gün daha da gelişen dokusuz yüzey üretim özelliklerinin ve gerekli bilgilerin belgelenip arşivlenerek gelecekte yapılacak diğer araştırmalara kaynak olabilecek bilimsel bir doküman hazırlamaktır.Araştırmada; tarama yöntemi kullanılmıştır. Salvin Tekstil ve Dinarsu, Baytesk işletmeleri araştırmanın evreninin oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi işletmelerde çalışan 20 bireydir. Veri toplama aracı olarak anket formları kullanılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler çetelenmiş, başlıklara altında toplanarak tablolar oluşturulmuş ve yüzde dağılımları yapılmıştır. İşletmelerden alınan ürünler bilgi formlarında değerlendirilmiştir.Anketlerden ve bilgi formlarından elde edilen veriler değerlendirildiğinde; işletmelerde hijyenik ürünlerden tıbbı ürünlere, geotekstilden halı ya, filtelerden otomotivde kullanılan dokusuz yüzeylerde kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip olduğu saptanmıştır. Bu ürünlerin üretiminde kullanılan hammadde ve teknikler işletmelere göre farklılıklar göstermektedir. Kullanılan hammaddeler polyester, viskon, polipropilen vb. elyaflardır. Doku oluşturma tekniklerinden mekanik serme ve sonsuz elyaf serme teknikleri kullanılmaktadır. Doku bağlama tekniklerinden iğneleme, su jeti ile bağlama ve sıcak silindirler ile bağlama teknikleri kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to prepare a document that could serve as source for future researches, with the examination of raw material, technical and operation features and area of use of the production of nonwoven in enterprises and with the being archived of the production specifications and the necessary documents of the nonwoven which is developing more and more thanks to technology. The techniques of screening and survey are used in this research. The enterprises of Salvin Textile and Dinarsu from Marmara Region and Bayteks. The sample of the research is the individuals working in these enterprises. Questionnaires were used to collect data. The samples of the products are taken for the prepared information forms, and the information forms are prepared to determine the properties of these products. When the data obtained from the questionnaires are analyzed, it is found that the enterprises have a wide range of products such as hygienic products, medical products, geo-textile, carpet, filters and nonwoven used in the automotive industry. Although the production of these products, raw materials and techniques are different in enterprises and in products, the most preferred raw material are respectively polyester, poliproilen and pp granules. The techniques of mechanical laying and endless fiber laying are used among the techniques for creating texture. When the texture weaving techniques are analyzed, the techniques of needling, weaving with water jet and weaving with hot rollers are used.