Bilgisayar destekli proje tabanlı öğretim yaklaşımına göre hazırlanmış bir dersin öğrencilerin ders başarılarına ve tutumlarına etkisinin belirlenmesi ve öğrenci görüşlerine yansıması: Matematik dersi örneği
Determination effect of a course prepared to students' course achievements and attitudes and reflection of the views of students with computer assisted project based traning method: Mathematics course sample
  1. Tez No: 330253
  2. Yazar: AYŞE NUR SAKALLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Öğretim, Proje Tabanlı Öğretim, Geleneksel Öğretim, Computer Assisted Instruction, Project Based Training, Traditional Instruction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu araştırmanın amacı; bilgisayar destekli proje tabanlı öğretim yaklaşımına göre hazırlanmış bir dersin öğrencilerin ders başarılarına ve tutumlarına etkisinin belirlenmesi ve öğrenci görüşlerine yansımasını araştırmaktır.Araştırmada öğrencilerin zor bulduğu ve genellikle okul sürecinde korkarak yaklaştıkları matematik dersinin öğretimi seçilmiştir. Matematik dersinin bilgisayar destekli proje tabanlı öğretim yaklaşımları ile öğretilebilmesi için buna uygun olan bir ünite seçilmiş ve bu ünite için derste kullanılacak bir sunum hazırlanmış, öğrencilerle de proje çalışması yapılmıştır.Araştırmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karışık desenlerden ?Açıklayıcı Desen? kullanılmıştır. Nicel araştırma için, ?Öntest - Sontest Kontrol Gruplu Deneysel Desen? kullanılmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak geliştirilen 31 soruluk başarı testi ve 22 maddelik tutum ölçeği kullanılmıştır. Nitel araştırma için, deney grubu öğrencilerinin proje tabanlı bilgisayar destekli öğretim yaklaşımı ile işlenen derse ilişkin görüşleri, açık uçlu sorulardan oluşan bir form vasıtasıyla alınmıştır.Araştırmanın çalışma grubunu Ankara İli Çankaya İlçesinde bulunan 2011?2012 Eğitim-Öğretim yılının birinci yarıyılında Ayten TEKIŞIK Ortaokulu 7.sınıf Matematik dersini alan 60 kişilik öğrenci grubu oluşturmaktadır. Seçkisiz atama yoluyla belirlenen gruplardan, 30 kişilik deney grubunda Matematik dersinde bilgisayar destekli proje tabanlı öğretim yöntemi ve 30 kişilik kontrol grubunda düz anlatım, soru-cevap yöntemlerinden oluşan geleneksel öğretim yöntemi 5 hafta boyunca uygulanmıştır.Veri toplama araçlarından elde edilen verilerin analizinde, alt problemler doğrultusunda nicel boyut için bağımlı ve bağımsız gruplar için t-testi tekniklerinden yararlanılmıştır. Bunun için SPSS 17.0 for Windows paket programı kullanılmıştır. Nitel boyut için ise alınan öğrenci görüşlerinden elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir.Araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulardan hareketle matematik dersinin öğretiminde, bilgisayar destekli proje tabanlı öğretim yaklaşımının geleneksel öğretim yaklaşımına göre öğrencilerin başarısını artırdığı fakat derse karşı olan tutumlarında anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of a course prepared with computer assisted, project-based training method to students? course achievements and attitude and to investigate reflections to student views.In the study, teaching Mathematics course which students found difficult and usually approached by fearing in the process of the school was chosen. As it was being teached Mathematics with project-based and computer-assisted approach, it was chosen the appropriate unit. And then, it was made presentation to be used in the lesson for this unit and it also was carried out the project study.Qualitative and quantitative research methods have been used in the study. For quantitative research, ?Pretest-Posttest Control Group Experimental Design? has been employed. 31 question achievement test and 22 question attitude scale which was developed by utilizing the literature by the author has been used.For qualitative research, student views on the course performed with computer assisted project based training method have been received.The sampling of the study was composed of 60 who was seventh class students enrolled Ayten TEKIŞIK who took Mathematics course at the first semester of the academic year 2011-2012 in Çankaya, Ankara.Experimental and control groups have been randomly chosen. During the 5 weeks period, computer assisted programmed instruction method in Instructional Technologies and Material Development course has been implemented in 30 student experimental group and traditional instruction method has been used in 30 student control group.SPSS 17.0 statistical package program was used to analyze the data. In research sub-problems dependent and independent t-test techniques were used. At the result of the study based on the findings showed that computer assisted project based training method increases students? course achievements but the attitudes of the students to the course were determined no significant changes.