Amasya'nın Cumhuriyet Dönemi kentsel gelişim süreci ve kentleşme sorunları
Amasya's urban development process and urbanization problems duruing the Republic Period
- Tez No: 330270
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Şehircilik ve Bölge Planlama, Geography, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Amasya, Kent, Sürdürülebilir Kentleşme, Kentleşme Sorunları
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 399
Özet
Bu çalışmada Amasya Kentinin cumhuriyet dönemi kentsel gelişim süreci ve Kentleşme Sorunları coğrafya ilminin araştırma ilke ve metotlarına göre araştırılmıştır.Çalışmanın birinci bölümü Kavramsal Çerçeve adını taşımaktadır. Bu bölümde kentlerin ortaya çıkışı, kent tanımı, kır ve kenti tanımlamada kullanılan kriterler, kentleşme, kentleşme nedenleri, ülkelerin gelişmişlik derecesi ile kentleşme arasındaki ilişki, kentleşme sorunları ve sürdürülebilir kentleşme üzerinde durulmuştur.Çalışmanın ikinci bölümü Amasya'nın Cumhuriyet Dönemi Ketsel Gelişim Süreci adını taşımaktadır. Bu bölümde Amasya'nın Cumhuriyet Dönemi Kentsel Gelişimi dört döneme ayrılmıştır. Her bir zaman diliminde ülkenin kentleşme yapısıyla kentin kentleşme hızı karşılaştırılmıştır. Kentin nüfuslanmasında devlet teşvikinin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Çalışmanın üçüncü bölümü Amasya'da Kentleşmeye Bağlı Olarak Ortaya çıkan Başlıca Sorunlar adını taşımaktadır. Bu bölümde kentin en önemli 10 sorunu tespit edilmiştir. Bu sorunların ortaya çıkışında kentin doğal çevre özelliklerinin, koruma altına alınan tarihi dokunun, planlama ve yönetim hatalarının etkili olduğu tespit edilmiştir.Çalışmanın ?Sonuç ve Öneriler? adını taşıyan son kısmında sorunların çözümü için alınabilecek tedbirler sıralanmıştır. Kentin doğal çevre özellikleri ve koruma altına alınan tarihi doku nedeni ile sorunların çözümünün güç olduğu ifade edilmiştir. Bu nedenle kentte nüfus artışına neden olacak yatımlardan kaçınılması gerektiği ve yörede Amasya dışındaki merkezlerin desteklenmesi gerektiği tezi ileri sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, City of Amasya?s urban development process and Urbanization problems during the Republic Period? has been researched according to principles and methods of geography science.Name of first part of this study is ?Conceptual Framework?. In this part, appearance of cities, city definition, criterion used in defining rural and urban areas, urbanization, reasons for urbanization, relation between countrys? level of development and urbanization, urbanization problems and sustainable urbanization issues are considered.Name of the second part of this study is ?Amasya?s Urban Development Process During Republic Period?. In this section, Amasya?s Urban Development during Republic Period has divided into four periods. In each period, country?s urbanization structure and the urbanization speed of the city has been compared. It is understoof that the state foster is effective in population development of this city.Name of the third part of this study is ?Leading Problems in Amasya Due to Urbanization?. In this part, the most important 10 problems of this city has been detected. It is seen that natural environment values, the historical pattern under protection, planning and management mistakes of this city are effective in arising all these problems.In the conclusion part of this study which is named as ?Conclusion and Recommendations?, measures for handling all these problems are listed. It is expressed that city?s natural environment values and historical pattern that is under protection make it difficult to handle these problems. So, the thesis is stated that investments that may cause population increase in the city must be prevented and other centers that Amasya should be supported.Key Words : Geography, Amasya, City, Sustainable Urbanization, Urbanization Problems.