Güvenlik ve kimlik bağlamında insan ihtiyaçları teorisinin Türkiye'deki Kürt sorununa uygulanması
Applying human needs theory to Turkey's Kurdish question in the context of security and identity
- Tez No: 330393
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAVVA KÖK ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çatışma Çözümü, İnsan İhtiyaçları Teorisi, Kimlik İhtiyacı, Güvenlik İhtiyacı, Türkiye, Kürt Sorun, Conflict Resolution, Human Needs Theory, Identity Need, Security Need, Turkey, Kurdish Question
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tez, bir Çatışma Çözümü yöntemi olan İnsan ihtiyaçları Teorisi (İİT)'nin Türkiye'nin Kürt Sorununun uygulanmasını incelemektedir. İİT'ne göre giderilmemiş ihtiyaçlar çatışmaların kaynağını oluşturmakta olup çatışmanın çözülebilmesi için bu ihtiyaçların giderilmesi gerekmektedir. İİT, çatışmaların -özellikle Kürt sorunun- nasıl çözüldüğünün anlaşılabilmesi için eleştirel olarak analiz edilerek açıklanmaktadır. Teori incelendikten sonra hangi giderilmemiş ihtiyaçların Kürt sorununa kaynaklık ettiği araştırılmaktadır. Türklerin giderilmemiş güvenlik ihtiyacı ve Kürtlerin de giderilmemiş kimlik ihtiyacı çatışmanın kaynağı olarak görülmektedir. Çatışma kaynaklarının analiz edilebilmesi için 1920'lerden 2012 olan günümüze kadar Türklerin ve Kürtlerin ihtiyaçlarını gidermek için kullandıkları perspektifler incelenmektedir. Son olarak, Türkiye'deki bu çatışmanın kaynağının ve çözüm yollarının anlaşılabilmesi için İİT'ne başvurulmaktadır. Bu çalışmada, İİT'ne başvurularak Türkiye'deki Kürt sorununun farklı bir perspektiften analiz edilip Türklerin güvenlik, Kürtlerin de kimlik ihtiyaçlarının giderilmesi ile sorunun çözülebileceği iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis focus on applying Human Needs Theory (HNT), as a way of Conflict Resolution, to Turkey's Kurdish question. Human Needs Theory, critically, analised and, clearly, examined in an atempt to understant how it can resolve the conflicts, especially Turkey's Kurdish conflict. After concentrating the theory, which needs are being the sources of the conflict in Turkey are searching. According to HNT, unmet human needs are the sources of the conflicts and in order to resolve the conflicts, that frustrated needs must be met. Turks' unmet security need and Kurds' unmet identity needs has seen as the source of that conflict. In order to clearly analyze that sources, Turks' and Kurds' perspectives to meet that needs are focused from 1920s till nowadays, 2012. Lastly, applied HNT to understand the sources of that conflict and the resolution of the conflict. It is argued that with the applying HNT, Turkey's Kurdish question can be analyzed from a different perspective and can be resolved by meeting Turks' security and Kurds' identity needs.