The representation of rural Irish characters in J. M. Synge's Riders to the Sea, The Tinker's Wedding, and The Playboy of the Western World
J. M. Synge'in Riders to the Sea, The Tinker's Wedding ve The Playboy of the Western World oyunlarında İrlandalı kırsal kesim karakterlerinin temsili
- Tez No: 330392
- Danışmanlar: PROF. DR. A. DENİZ BOZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: John Millington Synge, Riders to the Sea, The Tinker's Wedding, The Playboy of the Western World, İrlanda tiyatrosu, İrlanda kırsal yaşamı, yerel özellikler, İrlanda milliyetçiliği, John Millington Synge, Riders to the Sea, The Tinker?s Wedding, The Playboy of the Western World, Irish drama, Irish rural life, local colour, Irish nationalism
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu tezin amacı yöresel özelliklerin kullanımı bağlamında on dokuzuncu ve yirminci yüzyıllarda İrlanda'daki kırsal kesimin temsilini incelemektir. Bu doğrultuda, İrlandalılığı ortaya çıkarmak için Synge'in üç oyununda İrlanda halk kültürünü ve yerel renklerini canlandırması tartışılmıştır. Bunun yanı sıra, İrlanda'nın belirli kültürel özellikleri, siyasi ve sosyal olayları kırsal kesim halkının temsil edildiği bu üç oyun açısından gerekli arka planı sağladığı için örneklerle açıklanmıştır.Kültürel özellikler ışığında, kırsal kesime özgü İrlandalı karakterler Synge'in oyunlarında sırasıyla tartışılmıştır. Riders to the Sea (1904), bahsedilen çağdaki denizcilik ile ilgilenen bir halkın örneği olarak incelenmiştir. Dinsel, geleneksel, sosyal ve kültürel özelliklerin yanı sıra ada halkının yaşam koşulları ve Synge'in bunlar karşısındaki tutumu tartışılmıştır. The Tinker's Wedding (1909), İrlanda toplumundaki etnik bir grup olan tenekeciler bağlamında incelenmiştir. Bu gezginci topluluk incelendikten sonra, tenekecilerin on dokuzuncu yüzyılın sonundaki konumları değerlendirilmiştir. Yerleşik halkın bu gruba uygulamış olduğu ayrımcılık, İrlandalıların İngilizler tarafından ikincil konuma getirilmesine benzer görüldüğü için üzerinde durulmuştur. The Playboy of the Western World (1907)'de modern çağın sosyal ve siyasi değişimlerinin gözlemlendiği İrlanda'nın kırsal kesimine özgü tipler incelenmiştir. Bu oyun, ayrıca on dokuzuncu ve yirminci yüzyıllar boyunca İrlanda toplumunda önemli ölçüde etkili olan milliyetçilik ve ulusal kimlik yaratma çabası ile bağlantılı olarak değerlendirilmiştir.Sonuç olarak, Synge'in yerel özellikler çerçevesinde kırsal İrlandalı halkı nasıl betimlediği yukarıda adı geçen oyunlarda tartışılmıştır. Synge'in oyunlarında yöresel özelliklere yer vermesi incelenerek, yazarın iddia ettiği gibi kırsal kesimin ve yerleşimcilerinin gerçekçi fakat kendi tabiriyle ?sevinç dolu? bir tasvirini yapıp yapmadığı sorgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyse the representation of peasantry in Ireland during the nineteenth and twentieth centuries with regard to local colour. In this context, Synge?s reviving Irish folklore to assert Irishness is discussed in three of his plays. In addition to this, certain cultural, political and social aspects of Ireland are illustrated as they provide the context for the three plays representative of rural Ireland.In the light of cultural characteristics, representation of rural Irish characters is discussed in three plays. Riders to the Sea (1904) is analysed in terms of its representation of a seafaring community in the beginning of the twentieth century. The living conditions of the islanders as well as religious, traditional, social and cultural elements and Synge?s approach to them are discussed. The Tinker?s Wedding (1909) is examined with regard to the illustration of an ethnic group ? the tinkers ? in the Irish society. After this itinerant population is examined, the status of the tinkers during the end of the nineteenth century is analysed. Discrimination of the tinkers by the settled community is questioned since it is seen as an analogy to the subordination of the Irish by the English. The Playboy of the Western World (1907) is analysed as an exemplar of rural communities in which the effects of social and political shifts of the contemporary age can be observed. The play is also evaluated in relation to nationalism and the struggle of creating a national identity that operated significantly within Irish society throughout the nineteenth and twentieth centuries.In conclusion, how Synge depicts rural Irish people through the use of local colour is illustrated and discussed in the above-mentioned plays. Through analysing Synge?s employment of Irish folkloric elements in his plays, it is discussed whether the playwright draws a realistic yet, as he himself claims, ?joyful? picture of the Irish countryside, country life and its inhabitants.