Ergan dağı (Erzincan)'nın florası
Flora of Ergan mountain (Erzincan)
  1. Tez No: 330526
  2. Yazar: NEVZAT TURGUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Flora, Ergan Dağı, Erzincan, Türkiye, Flora, Ergan Mountain, Erzincan, Turkey
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmada, Avrupa-Sibirya ve İran-Turan fitocoğrafik bölgeleri ile Anadolu Çaprazının geçiş noktası üzerinde bulunan ve B7 karesi içinde yer alan Ergan Dağı (Erzincan)'nın Florası araştırılmıştır.Araştırma sonunda, Ergan Dağından 60 familya'ya ait 193 cins'e bağlı toplam 356 doğal tür ve tür altı takson tespit edilmiştir. 60 familyadan 1'i Pteridophyta, 59'u Spermatophyta bölümünde yer almaktadır. Spermatophyta bölümüne dahil olan familyalardan 2'si Gymnospermae, 57'si Angiospermae sınıfına aittir. Angiospermae sınıfına dahil olan familyalardan 48 (% 80)'i Dicotyledoneae, 9 (% 15)'u da Monocotyledoneae sınıfında yer almaktadır. Ayrıca alandan 14 adet kültür bitkisi de toplanmıştır.Belirlenen türlerin fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı: İran-Turan 129 (% 36,23), Avrupa-Sibirya 32 (% 8,98), Akdeniz 11 (% 3,08) ve Bilinmeyenler 184 (%51,68)'dir. Taksonların 78'i endemik olup endemizm oranı % 21,91'dir. B7 karesi için yeni kayıt takson sayısı ise 28 (% 7,8 )'dir.En çok takson ihtiva eden 5 familyanın ve cinsin sırası şöyledir; Familyalar: Asteraceae 49 (% 13,76), Lamiaceae 35 (% 9,83), Brassicaceae 27 (% 7,58) Fabaceae 24 (% 6,74) ve Caryophyllaceae 24 (% 6,74)'dir. Cinsler: Astragalus L.11 (% 3,08), Silene L. 9 (% 2,52), Salvia L. 9 (% 2,52), Campanula L. 8 (% 2,24) ve Allium L. 7 (% 1,96)'dir.2012, 159 Sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated the flora from Euro-Siberian and Irano-Turanian phytogeographical regions and Mount Ergan, which is located on the Anatolian crossing point in the square B7 (Erzincan).The results show that there are 193 genera and 356 natural species and subspecies belonging to 60 families from Mount Ergan. Of sixty families, one is belonging to Pteridophyta and the others to Spermatophyta. Of the families belonging to Spermatophyta 2 are belonging to the class of Gymnospermae, 57 to Angiospermae. Of the families of Angiospermae, 48 (80 %) are belonging to Dicotyledoneae and 9 (15 %) to Monocotyledoneae. Also 14 culture plants were gathered in this area.The distribution of identified taxa according to phytogeographical regions are: Irano-Turanian 129 (36,23 %), Euro-Siberian 32 (8,98 %), Mediterranean 11 (3,08 %) and the nondefined 184 (51,68 %). 78 taxons of them are endemic and the ratio of endemism is 21,91 %. The new taxa for the square B7 are 28 (7,8 %).The order of 5 families and 5 genera having the most taxa is as follows; Families: Asteraceae 49 (13,76 %), Lamiaceae 35 (9,83 %), Brassicaceae 27 (7,58 %) Fabaceae 24 (6,74 %) and Caryophyllaceae 24 (6,74 %). Genera: Astragalus L. 11 (3,08 %), Silene L. 9 (2,52 %), Salvia L. 9 (2,52 %), Campanula L. 8 (2,24 %) and Allium L. 7 (1,96 %).2012, 159 Pages