Delikli çelik levhalarla güçlendirilmiş tuğla duvarların tersinir tekrarlanır yükler altındaki davranış ve dayanımı
Strength and behavior of masonry infill walls that reinforced with perforated steel plate under the reversed cyclic loads
  1. Tez No: 330655
  2. Yazar: RAHIM BABAYANI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAHATTİN AYKAÇ, YRD. DOÇ. DR. MEHMET BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seismic Rehabilitation, Strengthening, Repair, HollowBrick Infill Wall, Perforated Steel Plate, ReinforcedConcrete Building, Reversed CyclicLateral LoadingPage
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Yapıların depreme karşı güçlendirilmesinin önemi, özellikle son yirmi yıldır meydana gelene yıkıcı depremlerde çok sayıdaki betonarme (BA) yapının hasar görerek onarım ve güçlendirme gerektirmesiyle daha da iyi anlaşılmıştır.Güçlendirme ile ilgili çalışmalarda yetersiz yanal rijitliğin, BA yapılardaki hasarın temel sebeplerinden birisi olduğu anlaşılmıştır. Yıllardır, BA çerçevelere yerinde dökme BA dolgu duvar eklenmesi yaygınca etkili bir yöntem olarak uygulanmıştır, fakat zahmetlidir.Halihazırda, bu gibi problemlerin üstesinden gelebilmek için GAZİ Üniversitesi Yapı Mekaniği Laboratuvarında ekonomik, yapısal olarak etkili ve uygulaması pratik depreme karşı güçlendirme yöntemleri geliştirilmektedir.Bu tez çalışmasında önerilen tekniğin prensibi, yapıda bulunan boşluklu tuğla dolgu duvarların üzerlerine delikli sac levhalar eklenerek güçlendirilmesi esasına dayanır; öyle ki bu duvarlar yanal rijitliği artıran ve davranışı iyileştiren yerinde dökme BA dolgular gibi davranabilsinler.Bu teknik ayrıca, yapının boşaltılmasını gerektirmemekte ve hane sakinlere fazla rahatsızlık vermeden uygulanabilmektedir. Bu sebeple, bir adedi güçlendirilmemiş referans olmak üzere toplam on üç adet sıvanmış boşluklu tuğla dolgu duvarlar deprem yükünü benzeştirecek tersinir tekrarlanır yatay yükler altında test edilmiştir. Deney elemanları üç değişik kalınlığa sahip delikli sac levhanın duvarlara bulonlarla sabitlenmesi şekliyle güçlendirilmişlerdir.Levha kalınlığı, bulon aralığı ve yetersiz boyuttan kaynaklanan levhalarda bindirmeli ek bulunması deney değişkenleridir. Ayrıca, dolgu duvarların köşeleri üç değişik teknikle, erken ezilmeye karşı, güçlendirilmiştir. Test sonuçları analiz edilerek deney elemanlarının dayanım, rijitlik, enerji dağıtımı ve süneklik özellikleri irdelenmiştir. Test sonuçları göstermiştir ki, önerilen depreme karşı güçlendirme tekniği, Türkiye'de yaygınca bölme duvarı olarak kullanılan sıvanmış tuğla dolgu duvarların deprem performanslarının artırılmasında çok etkili olabilir.BilimKodu: 911.1.145AnahtarKelimeler: Sismik İyileştirme, Güçlendirme, Onarım, BoşlukluTuğla Dolgu Duvar, Delikli Sac Levha, BetonarmeÇerçeveliYapı, Tersinir Tekrarlanır Yatay YüklemeSayfaAdedi:131TezYöneticisi: Doç.Dr. Sabahattin AYKAÇYrd.Doç.Dr.Mehmet BARAN
Özet (Çeviri)
The importance of seismic rehabilitation became evident with the destructive earthquakes happened in the last twenty years, after which a large number of reinforced concrete (RC) buildings damaged required strengthening as well as repair. In the studies related to rehabilitation, it has been realized that inadequate lateral stiffness is one of the major causes of damage in RC buildings. For years, adding cast-in-place RC infill walls to RC frames has been applied widely as an effective rehabilitation technique, however it is laborious. Recently, economical, structurally effective and practically applicable seismic retrofitting techniques are being developed in GAZİ University Structural Mechanics Laboratory to overcome these kinds of problems.The strengthening technique proposed in this thesis is on the basis of the principle of strengthening the existing hollow brick infill walls by adding perforated steel plates on to them such that they act as cast-in-place RC infills improving lateral stiffness and behaviour. Also, the technique would not require evacuation of the building and would be applicable without causing too much disturbance to the occupant. For this purpose, thirteen ½ scaled plastered hollow brick infill walls, one being unstrengthened, were tested under reversed cyclic lateral loading simulating earthquake loading. The specimens were strengthened using perforated steel plates of three different thickness fixed on to the wall by bolts. Test parameters were the plate thickness, bolt spacing and presence of plate lapped-splices stemming from the inadequate plate length. In addition, infill wall corners were rehabilitated by three different techniques against early crushing. Strength, stiffness, energy dissipation and ductility characteristics of the specimens were examined by evaluating the test results. Test results indicated that the proposed seismic strengthening technique can be very effective in improving the seismic performance of the plastered hollow brick infill walls commonly used as partition walls in Turkey.ScienceCode: 911.1.145