Amasya ili Sofular mahallesi ve yakın çevresi geleneksel yerleşim dokusunun analizi, değerlendirilmesi ve koruma geliştirme önerisi
The analysis, evaluation and the preservation-rehabilitation proposal of traditional settlement pattern of Amasya Sofular district and its vicinity
- Tez No: 330661
- Danışmanlar: PROF. DR. Z. GEDİZ URAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Amasya, Sofular, Analysis, Evaluation, Preservation, Rehabilition, Restoration
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 392
Özet
Bu çalışmanın amacı Amasya ilinin sahip olduğu geleneksel dokunun tarihi süreçteki değişimini inceleyerek barındırdığı değerleri ve yaşadıkları sorunları tespit ederek değerlendirmek, değerlerin korunması ve sorunların çözümüne ilişkin koruma önerileri getirmektir. Bütünleşik bir koruma yaklaşımı ile ele alınan bu tezde geleneksel dokunun yoğun olarak bulunduğu Sofular Mahallesi ve yakın çevresi incelenmiş, değerlendirilmiş ve alanın barındırdığı değerlerin korunması, problemlerin çözülmesi, koruma bilincinin geliştirilmesi ve alanın sürdürülebilir korunmasını sağlayacak koruma önerileri geliştirilmiştir. Çalışma, çevresel ölçekte başlayıp, sosyal, kültürel yapı ve yapı ölçeğine kadar detaylandırılmıştır. Tez; giriş ve sonuç bölümleri de dâhil olmak üzere sekiz bölümden oluşmaktadır.Bilim Kodu: 801.1.085Anahtar Kelimeler : Amasya, Sofular, Analiz, Değerlendirme, Koruma,Geliştirme, RestorasyonSayfa Adedi: 362Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Z. Gediz URAK
Özet (Çeviri)
The aim of this study is, to investigate the alterations of the traditional pattern which Amasya has got, to evaluate it determining the value of this pattern and the problems they have and bring forth the preservation proposal related to preserving the values and solution of the problems. In this thesis which taken up with an integrated preservation approach, the traditional pattern on the Sofular district and the vicinity which has got densely traditional pattern was investigated in detail and evaluated. Nevertheless, the preservation decisions were developed in order to preserve the values of area, solve the problems, develop the preservation consciousness and sustainable preservation of the area. Starting with environmental scale, the study is detailed up to socio-cultural structure and building scale. The thesis consists of eight parts including the introduction and conclusion sections.Science Code: 801.1.085