Değişik zeminlerde Kaliforniya taşıma oranı değerlerinin belirlenmesi ve zemin özellikleri ile ilişkilendirilmesi
Determination of California bearing ratio values for different grounds and relations with ground properties
- Tez No: 330699
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAVUZ GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kaliforniya taşıma oranı (CBR), yer sarsıntısı, standart penetrasyon deneyi, regresyon analizi, California bearing ratio (CBR), ground vibration, standard penetration test, regression analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma kapsamında, yol kaplama tasarımında yaygın bir şekilde kullanılan Kaliforniya taşıma oranı deneyi (CBR) ile değişik zeminlerin CBR değerleri tespit edilmiştir. Daha sonra, bu zeminlerde standart penetrasyon testleri (SPT) ile yer sarsıntısı ölçümleri gerçekleştirilmiş ve zeminlerin bazı fiziksel özellikleri arazi ve laboratuvar çalışmaları ile belirlenmiştir. Gerek arazi gerekse laboratuvar sonuçları ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiş ve Kaliforniya taşıma oranı ile yer sarsıntısı ve diğer zemin özellikleri arasında anlamlı ve yüksek korelasyonlu ilişkiler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this study, California bearing ratio (CBR) values of several ground types were determined with CBR test, which is widely used in pavement design of transportation roads. Then, ground vibration tests were carried out on these ground types and some physical characteristics of them were determined by field and laboratory experiments. Not only the field tests but also laboratory tests results were evaluated in detail and meaningful relationships were obtained between California bearing ratio and ground vibration and other ground properties with high correlations.