Pupa Çayı havzasının (Eğirdir Gölü) besin elementleri yükünün belirlenmesi
Estimation of nutrients load of Pupa River basin (Lake Eğirdir,Turkey)
- Tez No: 330798
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Eğirdir Gölü, Pupa Çayı, nitrat azotu, amonyum azotu, toplam azot, ortofosfat fosforu, toplam fosfor, besin elementi yükü 2012, 64 sayfa, Lake Eğirdir, Pupa River, nitrate nitrogen, ammonia nitrogen, total nitrogen, orthophosphate, total phosphorus, nutrient load 2012, 64 pages
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Güney-batı Anadolu da yer alan Pupa Çayı havzası sularını Eğirdir gölüne boşaltmaktadır. Bu çalışma Pupa Çayı ve havzasının Eğirdir Gölü?nün kirlenmesinde etken olan azot ve fosfor bileşikleri açısından nicel ve nitel olarak incelenmesi, besin elementleri yükünün ortaya konulması; incelemelere ve bulgulara dayalı olarak da Eğirdir Gölü?nün kirlilikten korunması için havzada alınabilecek önlemlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Ağustos 2011?Mayıs 2012 arasında Pupa Çayı havzasında seçilen 7 örnekleme noktasında mevsimsel olarak alınan örneklerle havzanın yüzey sularının besin elementleri konsantrasyonları belirlenmiş, örnekleme noktaları ve tüm havzada incelemeler gerçekleştirilmiş, havzada gübre kullanım verileri toplanmıştır. Havzanın besin elementleri yükü, analizlerde bulunan besin elementleri konsantrasyonlarının ortalaması ile havzanın net su kazancı çarpılarak bulunmuştur. Havzanın Eğirdir Gölü?ne yüklediği nitrat azotu 205 004 kg/yıl, amonyum azotu 184 870 kg/yıl, toplam azot 197 683 kg/yıl, ortofosfat fosforu 560 624 kg/yıl, toplam fosfor 570 561 kg/yıl olarak hesaplanmıştır. Havzada kullanılan yapay ve hayvansal gübrelerin havzanın besin elementi yükü üzerinde etkili olduğu ve gübrelerin havzada su kirliliği oluşturma potansiyeli olduğu görülmektedir. Yapılan incelemelerde havzanın, yerleşim yerlerinden herhangi bir arıtmaya tabi tutulmadan yüzey suyuna verilen evsel atıklar, tarımsal faaliyetler gibi kirleticilerin etkisi altında olduğu görülmektedir. Havzadan yüzey ve yer altı sularına geçen besin elementi yükünün azaltılmasına yönelik olarak etkin kentsel atık su arıtımı, iyi tarım uygulamaları, daha az ve doğru gübre kullanımı konularında önlemler alınmasıgereklidir.
Özet (Çeviri)
The Pupa River basin, located in south-east Anatolia, inflows it?s waters to the Lake Eğirdir. The purpose of this study were to investigate present status of the basin?s nitrogen and phosphorus compounds quantitatively and qualitatively, and to estimate nutrients loading rates from the basin to Lake Eğirdir that is a pollution causative factor for the lake and to suggest pollution control measures that can be applied for Lake Eğirdir on the basin level, based to the investigations and estimations. Nutrient concentrations of the Pupa River?s Basin were determined through seasonal samples obtained at 7 sampling points between August 2011 and May 2012. In the same time investigations were made and fertilizers and manure usage data in the basin were collected. The Basin?s nutrient load was found by multiplying the mean nutrient concentrations of surface waters resulting from the analyses by the Basin?s net water gain. The nitrate nitrogen, ammonia nitrogen, total nitrogen, orthophosphate and total phosphorus loads per year for the Lake Eğirdir coming from the basin were estimated as 205004 kg; 184870 kg; 197683 kg; 560624 kg; and 570561 kg, respectively. It can be seen that artificial fertilizers and animal manures used in the basin are efficient on nutrient load of the basin and it was established that these fertilizers potentially caused water pollution in the area. On the investigations it can be clearly seen that the Pupa River?s Basin is influenced by pollutants as municipal wastes which are passed into the surface water without any treatment or purification, and agricultural wastes and fertilizers. There is an urgent need for taking precautions for minimizing the nutrient load coming from the basin into surface and groundwater. And measures should be taken in municipal waste water treatment and in good agricultural practices such as less and on time fertilizer usage.