Mikorizal fungus glomus intraradices'in çim bitkilerinin gelişimi ve golf sahalarında sorun olan bazı toprak kökenli fungal hastalıklar üzerine etkilerinin belirlenmesi
The determination of the effects of mycorrhizal fungus glomus intraradices on turfgrasses development and some soilborne fungal diseases of golf courses
- Tez No: 330843
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA ÖZGÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Çim, Glomus intraradices, Fusarium graminearum, Rhizoctonia cerealis, bitki gelişimi, hastalık şiddeti, Turfgrass, Glomus intraradices, Fusarium graminearum, Rhizoctonia cerealis, plant development, disease severity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, Lolium perenne (İngiliz çimi), Poa pratensis (Çayır salkım otu) ve karışımdan oluşan (%80 Festuca arundinaceae (Kamışsı yumak otu), %10 Poa pratensis ve %10 Lolium perenne) çim türlerinde Glomus intraradices Schench&Smith'in bitki gelişimine ve golf sahalarında olan Rhizoctonia cerealis van der Hoven ve Fusarium graminearum Schwabe'a etkileri belirlenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, Belek ve Kemer'den toplam 13 adet golf sahasından hastalıklı bitki örnekleri alınmış ve izolasyonlar sonucunda Fusarium, Rhizoctonia, Sclerotinia, Sclerotium ve Macrophomina gibi fungus cinsleri ile Phytophthora ve Pythium gibi protist cinsler elde edilmiştir. Rhizoctonia ve Fusarium`un yaygınlık oranı sırasıyla %46,2 ve %38,5 olmuştur. G. intraradices'in P. pratensis, L. perenne ve karışımda kolonizasyon oranları sırasıyla %75,4, %67,1 ve %62,5 olmuştur. Bitki boyunda en yüksek artış %30,4 ile P. pratensis'te elde edilirken, L. perenne ve karışımda bu artışlar sırasıyla %27,2 ve %18,5 oranında olmuştur. G. intraradices P. pratensis ve karışım yaş ağırlığını sırasıyla %65,9 ve %60,1 oranında arttırmıştır. G. intraradices, P. pratensis'te kuru ağırlığı %152.4 oranında arttırmış; L. perenne ve karışımda ise kuru ağırlık artışları sırasıyla %78,0 ve %30,3 oranlarında olmuştur. Hastalık üzerine % etkiler değerlendirildiğinde, G. intraradices, R. cerealis'e karşı, L. perenne ve P. pratensis'de sırasıyla %41,2 ve 40,4 oranında etkili olurken karışımda %19,7 oranında azaltılmıştır. Mikorizal fungusun F. graminearum'a karşı etkinliği değerlendirildiğinde hastalık P. pratensis'de %42,7 oranında, karışım ve L. perenne ise sırasıyla %27,4 ve 14,2 oranında azaltılmıştır. Sonuç olarak, mikorizal fungus G. intraradices çim bitkilerinin gelişimini arttırmış ve toprak kökenli hastalıklara karşı ümitvar sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of G. intraradices Schench&Smith on development of plants and Rhizoctonia cerealis van der Hoven and Fusarium graminearum Schwabe on turfgrass including Lolium perenne (Perenneial ryegrass), Poa pratensis (Kentucky bluegrass) mixture of species (80% Festuca arundinaceae (tall fescue), 10% Poa pratensis and 10% Lolium perenne) in golf course were determined. In the first part of the study, the diseased plant samples were taken from Antalya, a total of 13 unit golf courses and as a result of isolation, fungal species including Fusarium, Rhizoctonia, Sclerotinia, Sclerotium and Macrophomina and protist species including Phytophthora and Pythium were obtained. Disease prevalence of Rhizoctonia and Fusarium were 46.2% and 38.5%, respectively. The root colonisation by P. pratensis, L. perenne and mixture G. intraradices of were 75.4%, 67.1% and 62.5%; respectively the highest increase in plant height obtained from P. pratensis by 30.4%, these increases were obtained from L. perenne and mixture by 27.2% and 18.5%, respectively. G. intraradices increased the fresh weight of P. pratensis and mixture by 65.9% and 60.1%, respectively. Dry weight of P. pratensis were increased by G. intraradices with 152.4%; increases of dry weight of L. perenne and mixture were 78.0% and 30.3%, respectively. G. intraradices reduced the disease severity (%) of R. cerealis in L. perenne ve P. pratensis by 41.2% and 40.4%, respectively, while it reduced in mixture by 19.7%. Mycorrhizal fungus reduced the disease severity of F. graminearum in P. pratensis by 42.7%, and it reduced in mixture and L. perenne by 27.4% and 14.2%, respectively. In conclusion, mycorrhizal fungus G. intraradices enhanced plant growth and gave promising results against soil-borne fungal diseases.