20. yy'dan günümüze resim sanatında şiddet ve cinsellik imgesi
Violence and sexuality images from 20th century to the present in the painting art
- Tez No: 331009
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. EMRE ZEYTİNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Terms: Body, Pleasure, Identity, Sexuality, Violence
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Şiddet ve cinsellik beden üzerinden anlam kazanan bir olgudur. 20. yüzyıl ile birlikte insan bedeni hazzın bir aracı olmuştur. İktidarlar beden üzerinden bireyin cinsel ve saldırgan erkelerini doyurmuştur. Özgürlük adı altında savaşlar ve cinsel politikalar anlam kazanmıştır. Tüm bunlar 21. yüzyıl insanı için hümanistçedir; özgürlük adınadır ki insanlığa karşı suçlar işlenmiştir. 20. yüzyıl ile himaye altından çıkan sanatçı ise fırçasını, toplumsal olaylar karşısında duyarlılığını göstermiştir. Cinselliğe dair bedenler mitolojik ya da dini konularla resmedilirken, günümüzde bu değişmiş ressam salt cinsel konuların yer aldığı çalışmalara yer vermiştir.20. yy ile birlikte günümüzde insanın cinselliklerini tanımlamaları açısından önem kazandığı bir yüzyıl olmuştur. Günümüzde cinsiyet insanların kimliklerini, zevklerini belirlemeye çalıştıkları birer araç haline gelmiştir. Vaktiyle beden ruhun metaforuyken şimdilerde beden cinselliğin cirit attığı bir metafor olmuştur. Soru şu olmuştur erkek miyim? Kadın mıyım? 1970 sonrası eşcinsel mi? Azınlıkların ve kimliklerin önem verildiği günümüzde her kimlik ve azınlık sanat dünyasında yerini almaya başlamıştır.Çalışmada şiddet ve cinsellik kavramı algılanmaya çalışılmıştır. Çalışma, resim sanatı tarihinden, 20.yy ve günümüz ressamları ve eserleri doğrultusunda ilerlemiştir. Çalışmada amaç yaşanan şiddetin ya da cinselliğin sanatçı hafızasında kayıtsız kalamayacağı şiddet ve cinsellikle ilgili mefhumları görsel dilde nasıl plastize edildiğidir.ANAHTAR KELİMELER: Beden, Haz, Kimlik, Cinsel, Şiddet
Özet (Çeviri)
The violence and sexuality are the terms which get its meaning over the body. Human body has become an instrument of pleasure with the 20th century. The authorities charge the sexual and aggressive powers of the individual through the body. The wars and sexual politic have had a meaning in the term of liberation. They appear too much humanistic to 21st century?s people; since these crimes are committed against human beings in the name of freedom. The artist who is the out of the authority by the affection of 20th century uses his brush to show the sensitivity for the social issues. While the bodies belonged to sexuality were being painted by mythologic or spiritual issues, at present, it is changed and the artist gives a place for works whichs have issue of merely sexuality.At the present century with 20th gain importance in the sense of accomplishing the sexuality of human being. Nowadays, sexuality refers to a kind of tool which determines identity and pleasure of people. While the body was used to be a metaphor for the soul, now it has been a domain where sexuality prevails. The question is that, am I man? Am I woman? Am I homosexual after 1970? In present time, the minorities and identities have given significance, where each identity and minority starts to take a place in art world.This thesis works through endeavoring to perceive the concepts of violence and sexuality from the onset of painting art, in the 20th century to the contemporary artists and their work of art. The aim of the study, the violence or the sexuality which is already occurred can not be perceived impassively by the artist and how these concepts in their notions are plasticized into visual language.