Hikâyeci yönüyle Refik Halid Karay
Refik Halid Karay: As a storyteller
- Tez No: 331048
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN İNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Refik Halid Karay, hikâye, Türk edebiyatı, Refik Halid Karay, story, Turkish literature
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Refik Halid Karay (doğ. 1888 ? öl. 1965) Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından biridir. Karay, birçok türde eser vermiş olsa da o her zaman Memleket Hikâyeleri yazarı olarak anılmıştır. Ömrünün büyük bir kısmını sürgünlerde geçiren Refik Halid Karay, Anadolu sürgününden Memleket Hikâyeleri, yurtdışı sürgününden ise Gurbet Hikâyeleri ile döner. Memleket Hikâyeleri, hem Karay?ın hem de Türk hikâyeciliğinin önemli eserlerinden biri olur. Henüz kitabı yayımlanmamış genç bir yazarken bile hikâyeleriyle ilgi çeken Karay, Memleket Hikâyeleri ile bu ününü perçinler. Bu kitap hem içerik hem de dil bakımından Türk hikâyeciliğine yeni bir soluk getirir. Daha önce İstanbul dışına neredeyse hiç çıkmamış olan Türk hikâyesi Memleket Hikâyeleri ile Anadolu?ya açılır. Karay, bu hikâyelerinde Anadolu?yu idealize etmek yerine gerçekçi bir Anadolu imgesi kurmaya çalışır. Hikâyelerinde son derece yalın bir dil kullanan Karay, birçok yazarı da daha sade bir Türkçe ile yazma konusunda etkilemiştir. Yazarın ikinci hikâye kitabı Gurbet Hikâyeleri ise Memleket Hikâyeleri kadar ilgi görmez. Bu durumda yazarın 150?likler listesi dolayısıyla bulunduğu yurtdışı sürgününden yeni dönmesinin ve bu kitaptaki hikâyelerin hem içerik hem de kurgu bakımından zayıf olmalarının etkisi vardır. Ancak bu kitap Türk edebiyatının ilk ?gurbet hikâyeleri? olması bakımından önemlidir. Tezin amacı Türk hikâyeciliğinin önemli isimlerinden biri olan Refik Halid Karay?ın hikâye dünyasını öne çıkan temalarıyla ele almaktır. Bu açıdan yazarın hikâye türündeki eserleri incelenmiş, yazarın Türk hikâyeciliğindeki yerine ve önemine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Refik Halid Karay (1888 - 1965) is one of the most important authors of Turkish storytelling. Even though he produced many works in various genres, he has always been remembered as the author of Memleket Hikâyeleri. Having spent much of his life in exile, Refik Halid Karay returned from his exile in Anatolia with Memleket Hikâyeleri (Motherland Stories) and from his foreign exile, with Gurbet Hikâyeleri (Foreign Land Stories). Memleket Hikâyeleri turned out to be one of the most important books of both his own career and Turkish literature. As an author who started to draw attention even in his young age and yet with no stories published, Karay improved his fame with Memleket Hikâyeleri. This book, with its content and language, breathed new life into Turkish storytelling. Turkish stories, which up until then had never stepped outside İstanbul, finally found their way to Anatolia along with Memleket Hikâyeleri. In his stories, Karay tries to establish a realistic image of Anatolia instead of idealizing it. Preferring to use an extremely simple language in his stories. Karay has also affected many other authors in terms of writing with a simpler Turkish. However, the author?s second storybook, Gurbet Hikâyeleri, does not turn out to be a great success like Memleket Hikâyeleri. This can be related to the fact that he wrote the book right after he got back from the ?150 Personae non Gratae of Turkey? exile and the stories inside the book are weak both in terms of content and fiction. Nevertheless, this book is very significant as it contains the first ?foreign land stories? of Turkish literature. This thesis aims to explore Refik Halid Karay?s world of stories through its outstanding themes. In this respect, this study analyzes Karay?s stories, and touches upon the author?s significance and position in Turkish storytelling.