Yerel yönetimlerde güvenlik hizmetinin yerelleşmesi
Decentralisation of local government security service
- Tez No: 331094
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ İHSAN ÖZEROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Law-enforcement, localization, TDP, security, localauthorities, crime prevention, Yerel Yönetimler, TDP, Kolluk, Güvenlik, Yerelleşme
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
In accordance with the shifting understanding of security , institutionsproviding internal security need to go through a change as well. It is certain that,reconstructed with the changing understanding of governance,institutions providinginternal security will better serve community.Up to this day the citizenry werereceiving security services the way the central government provided and posed asright but today the changing needs and understandings of security are moreproactive.When totally controlled at central level, micro level law-enforcement facessome problems.Modern understanding of fighting with crime is measured not with thenumber of cases solved but with the level of how much a citizen feels safe.Preventivesecurity no more means a petrol officer in every corner but it means a crime-freeatmosphere.Taking form in accordance with this recent understanding ofsecurity TDP serves at local level. Trying to prevent crime by projectdevelopment, TDP is mostly in cooperation with municipalities.Today organized in countrywide level, municipalities aim to share the centralgovernments authorities and provide faster, cheaper and more efficient service.According to European Urban Provision the city?s security issues are primarily theresponsibility of local government.The entrusting of preventive security services to the local governments willopen a new era in law enforcement. Thus micro security services , as local serviceproviders will be proactive in taking responsibilities in preventing crime. Instead ofproviding short term solutions, the new security organization will replace thenowadays police force and military police and will be organized as localized lawenforcementunder the command of local judiciary and as preventive security forceunder the command of local government and this will be an unprecedented system offighting with crime.
Özet (Çeviri)
Değişen güvenlik anlayışına paralel olarak iç güvenliği sağlayan kurumlardada değişim kaçınılmazdır. Yönetişim anlayışı ile yeniden yapılandırılan iç güvenlikkurumlarında vatandaşa ulaştırılan hizmetin daha verimli sonuçlar elde edileceğimuhakkaktır. Bugüne kadar güvenlik birimlerinin ya da merkezi otoritenin isteğidoğrultusunda güvenlik hizmeti alan vatandaşların yeni güvenlik anlayışı ihtiyacıolan güvenlik hizmeti alma düşüncesi etken haldedir. Mikro düzeyde sağlanan genelkolluk hizmetlerinin merkez kontrolünde sağlanması bazı aksaklıklara nedenolmaktadır.Çağdaş suçla mücadele anlayışı artık çözümlenen suçlu anlayışı ile değilvatandaşın kendini ne kadar güvenli hissettiği ile ölçülür. Artık önleyici güvenlikdenildiğinde sokakta devriye atan ya da her köşe başında bekleyen güvenlik görevlisideğil suç ortamlarının hiç oluşmaması şeklindedir. Bu güvenlik anlayışına göreşekillenen TDP felsefesi yerel düzeyde hizmet etmektedir. Projeler üreterek suçuönlemeye çalışan TDP?nin en büyük işbirliği yaptığı kurum belediyelerdir.Bugün ülke çapında örgütlenmiş olan belediyelerin amacı merkezinyetkilerini paylaşarak vatandaşa hizmet götürmek ve mahalli olan hizmetlerin dahahızlı daha ekonomik ve de daha etkin verilmesini sağlamaktır. Suçla mücadeledeyerel yönetimlere önemli görevler veren Avrupa Kentsel Şartına göre kentgüvenliğinin sağlanmasında en büyük görev yerel yönetimlere düşmektedir.Önleyici iç güvenlik hizmetlerinin yerel yönetimlere verilmesiyle suçlamücadelede yeni bir dönem açılmış olacaktır. Böylece yerel bir hizmet sunucusuolan mikro güvenlik kurumları daha aktif sorumluluklar alarak suçun ortayaçıkmaması için mücadele edeceklerdir. Sivrisinek yerine bataklıkla uğraşan yenigüvenlik yapılanması bugünkü polis ve jandarmadan oluşan genel kollukyapılanmasından farklı olarak merkezi ve yerel kolluk yapılanması şeklindedüşünülerek merkezin ya da adli birimlerin kontrolündeki adli kolluk ve yerelyönetimlerin kontrolündeki önleyici kolluk şeklinde olmasının suçla mücadelede birbenzeri olmayan bir yapıyı ortaya çıkarmaktadır.