Millet Kütüphanesi Ali Emiri Kitaplığı Manzum 560 numaralı şiir mecmuası (varak 1-20) (inceleme, metin, sözlük, indeks)
Review, text, index and vocabulary study of the periodical Number 560 (leaves 1-20) in Millet Library, Corpus of Ali Emiri
  1. Tez No: 331188
  2. Yazar: ABDURRAHMAN AKDÜZEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARZU ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir mecmuası, gramer incelemesi, Periodical of poem, Grammatical study
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Bu çalışma, Millet Kütüphanesi Ali Emiri Kitaplığı 560 numarada kayıtlı şiir mecmuasının ilk yirmi varağını konu almaktadır. Birinci bölümde mecmuanın tanıtımına yer verilmiş, şiir mecmuaları ve mecmualarının dilimiz için öneminden söz edilmiştir. İkinci bölümde mecmuanın gramer özellikleri ortaya konmuş ve dil incelemesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise, mecmuanın transkripsiyonlu metni oluşturularak, mecmuada yer alan şairlerin şiirlerini yayımlanmış divanlarla ve ilmî çalışmalarla karşılaştırılmış; farklılıklar da dipnotlarda belirtilmiştir. Dördüncü bölümde metinde yer alan kelime ve kelime grupları alfabetik olarak sıralanmış ve anlamları verilmiştir. Son kısmı, eserin tıpkıbasımı oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is subject to the first twenty leaves of periodical number 560 in Millet Library, Corpus of Ali Emiri. The first chapter includes introduction of the periodical and linguistic importance of periodicals and poetry periodicals is mentioned. In the second chapter, linguistic and grammatical study of the periodical was made. In the third chapter, poems of poets in the periodical were compared with published compilations of poems and scientific works by creating transcriptional text of the periodical. In the fourth chapter, all the words and word groups in the text were put in alphabetical order and their meanings were explained accordingly. The last chapter consists of facsimile of the text.