XV. yüzyılda Rumeli'de Heterodoks bir Türk sûfîsi: Otman Baba ve Velayetnamesi
In the XVth century, in Rumelia Heterodox a Turkish sûfî: Otman Baba and Velayetnamesi
- Tez No: 331199
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Otman Baba, Velayetnameler, Fatih Sultan Mehmed, Heteredoks, Rumeli, Otman Baba, Velayetname, Mehmed the Conqueror, Heterodox, Rumelia
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Otman Baba Velâyetnamesi XV. yüzyıla ait önemli bir yazılı kaynaktır. Bu eserde sadece dini-tasavvufi bilgiler değil aynı zamanda siyasi-askeri bilgiler de bulunmaktadır. Velayetnamede özellikle Fatih Sultan Mehmed hakkında ve XV. yüzyıl Rumeli coğrafyasında tasavvuf hayatıyla ilgili bilgiler dikkat çekmektedir. Bu bilgiler içerisinde XV. yüzyılda Rumeli'de bulunan önemli tarikatların birbirleriyle olan münasebetleri dikkat çekmektedir. Velayetnamede bu tarikatların arasında bir rekabet olduğu anlaşılmaktadır. Aynı coğrafyada bulunan tarikatların bölgede yaşayan halk üzerindeki nüfuzlarını artırma çabaları görülmektedir. Bu açıdan Otman Baba Velâyetnamesi, bir tarikatın adım adım nasıl nüfuz kazandığını göstermesi açısından dikkat çekici bir kaynaktır. Bu hüviyet onu Rumeli'deki tasavvuf tarihi içerisinde önemli bir eser olarak ortaya çıkarmaktadır. Kısaca Otman Baba velâyetnamesi, XV. yüzyıl Rumeli coğrafyasındaki dini, tasavvufi, sosyal, siyasi ve toplumsal hayat hakkında önemli bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
Otman Baba Velâyetnamesi is an important written source that belongs to the XVth century. In this source, there is not only religion-sufistic information but also politico-military information. In Velayetname, especially the information about Mehmed the Conqueror and the sufistic life in Rumalian geography in the XVth century attract attention. Among this information, the relationships of important sects towards each other in the XVth century Rumalia attract attention. In Velayetname, it is understood that there was a rivalry between these sects. It is seen that the sects located in the same geographical area attempted to increase their influence over the people living in that region. In this respect, Otman Baba Velayetnamesi is a remarkable source in the way how it shows a sect gained influence step by step. This identity reveals it as an important work among the Sufi history in Rumelia. In brief, Otman Baba Velayetnamesi gives important information about religious, sufistic, social, political and public life in the XVth century Rumelian geography.