Türkiye'de 2004 sonrası yerel yönetim reformu: Eleştirel bir değerlendirme
Turkey in 2004 after local government reform: Critical assessment
  1. Tez No: 331248
  2. Yazar: ELİF EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNCAY ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye?de Yerel Yönetim Reformu, Küreselleşme, İngiltere?de Yerel Yönetim Reformu, Kamu Yönetimi, Yerel Yönetimler, Local Governments Reforms in Turkey, Globalization, Local Governments Reforms İn Great Britain, Public Administration, Local Governments
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentleşme ve Çevre Sorunları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Türkiye Cumhuriyeti; merkezi ve bürokratik bir devlet olan çok uluslu Osmanlı İmparatorluğu? nun çöküşü üzerine, Kurtuluş Savaşı sonrasında kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti yönetim şekli açısından demokrasiyi benimsemiş olmasına rağmen, yönetim kültürünü Osmanlıdan miras kalan bir anlayışla yürütmüştür. Osmanlının bürokratik karakterini günümüze kadar taşıyan bu yönetim anlayışı içerisinde, merkezi idare halen güçlü konumda bulunmakta ve yerel yönetimler merkezi idarenin sıkı denetimi altında kalmaya devam etmektedir. Son yıllarda yerel yönetimler alanında yapılan gelişmeler yerel yönetim yapısını biraz daha esnekleştirse de, merkezi idare yerel yönetimler üzerinde ağırlığını halen korumaktadır. Yerel yönetimler; demokrasinin gelişimi, yerel siyaset, katılım, özerklik gibi ilkelerin hayata geçirilmesi bakımından önem teşkil etmektedir. Kamu yönetimi sisteminin bel kemiğini oluşturan yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılması, ülkemiz için önemli bir adımdır. Ülkemizde 2004 yılına kadar yapılan reform çalışmaları, kayda değer bir ilerleme sağlayamamıştır. Bu bağlamda yerel yönetimleri yeniden yapılandıran kanunlar çıkarılmıştır. 2004 yerel yönetim reformu ve sonrasında yapılan düzenlemeler; yerel yönetimler konusunda ne kadar yol kat edildiği, eski yönetim anlayışından ne kadar farklılaştığı ve yönetimin işleyişini ne ölçüde değiştirdiği sorularına kaynaklık etmektedir. Aşırı merkeziyetçi yapının günümüzde hala geçerliliğini koruyup korumadığı, reform çalışmaları ve uygulamaları ışığında anlaşılacaktır. Küreselleşmenin ve Avrupa Birliği?ne giriş sürecinin etkisiyle hazırlanan kanunların ülke koşullarına uygunluğu çalışma kapsamında değerlendirilmektedir. İngiltere yerel yönetim reformuna tez içerisinde yer verilmesi, yerel yönetimlerde yaşanan değişimin boyutlarını görmemiz açısından örnek teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkish republic founded after turkish war of independence on the collapse of central and burocratic Ottoman Empire that is multınatıonal state. Although Turkish Republic adopted democracy in terms of regime, he carried out his administration culture with an approach inherited from the ottoman empire. Central administration is still in strong position and local administrations remain under strict control of central administration in an approach of administration that brings Ottoman Empire?s character into the present. In recent years, even if developments in the fields of local administration elasticates its structure, at present, central administration maintains its prestige on it. Local administrations are important with regards to implementing principles such as development of democracy, autonomy, local poltics and participation. Restructuring to local administrations basis of puplic administration is an important step for our country. Reform studies in our country till 2004 haven?t provided a significant progress. In this regard, new laws restructure local administrations have been made. The reform of 2004 local administration and arrangements after it are the source of how much get over about local administration, how much become different from mentality of old administration and how much it has changed to working of administration. At present, excessive centrist structure maintain the validity or not will be understood in consideration of reform studies and applications. Laws prepared the effect of globalisation and european union accession process, compliance with the conditions of country, have been valuated within the scope of the study. Giving a place to local administration reform of england in thesis is an example in terms of viewing dimensions of the changes in local administrations.