Depresif semptomatolojinin hızlı envanteri'nin geçerlik ve güvenirlik çalışması
Validity and reliability study of the quick inventory of depressive symptomatology
  1. Tez No: 331267
  2. Yazar: ARZU BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEYAZIT YEMEZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, DSHE, geçerlik, güvenirlik, Depression, QIDS, validity, reliability
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Major depresif bozukluk (MDB), duygulanım alanında çökkünlük, ilgisizlik, isteksizlik, etkinliklerden zevk alamama, davranışlarda yavaşlama ya da ajitasyonun olduğu, karamsarlık, değersizlik ve suçluluk duyguları ile karakterize, uyku iştah gibi psikofizyolojik işlevlerde bozulmanın da eşlik ettiği klinik bir sendromdur. Ayrıca en yaygın psikiyatrik bozukluktur ve insidansı gitgide artmaktadır. Bu çalışmanın amacı Rush ve arkadaşları tarafından geliştirilen, depresyonun hızlı bir şekilde saptanmasını sağlayan DSHE ( Depresif Semptomatolojinin Hızlı Envanteri)'nin Türkçe'ye uyarlanarak hasta ve sağlıklı gönüllü gruplarında geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılmasıdır.Yöntem: Çalışmaya depresif bozukluğu olan 162 hasta, anksiyete bozukluğu olan 82 kontrol hastası ve 83 psikiyatrik açıdan sağlıklı gönüllü kontrol alınmıştır. Tüm katılımcılara M.I.N.I (Mini International Neuropsychiatric Interview, Kısa Uluslararası Nöropsikiyatrik Görüşme, Klinisyen Değerlendirmesi) yapılandırılmış klinik görüşmesi uygulanarak psikiyatrik hastalığın varlığı ve yokluğu belirlenmiştir. Araştırmaya dahil edilen tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu, DSHE self-report ölçeği, DSHE klinisyen ölçeği uygulanmıştır. Hasta grubuna ayrıca Hamilton depresyon ölçeği uygulanmıştır.Bulgular: Geçerlik ölçümlerinde depresif grubun DSHE-K puanları hem sağlıklı kontrollerin hem de anksiyete bozukluğu olan hastalarınkinden istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0,000). Çalışmamızda DSHE-K'nin yüksek bir iç tutarlılık gösterdiği, (cronbach alfa değeri 0.901), ve tek faktörlü bir yapıya sahip olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca görüşmeciler arası tutarlılığın da yüksek olduğu bulunmuştur.(p=0,000)Sonuç: Bu çalışmayla Türkçe'ye kazandırılan ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu gösterilmiştir. Ölçeğin major depresif bozukluk başta olmak üzere diğer depresif bozuklukların saptanmasında ve hem klinik çalışmalarda hem de birinci basamak sağlık araştırmalarında kullanımının yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Major Depressive Disorder (MDD) is a clinical syndrome accompanied by all-encompassing low mood, loss of interest or pleasure in normally enjoyable activities, motor retardation or agitation and also characterized by pessimism, low self-esteem, guilt feelings and deteriorations in psychophysiological functions such as sleep and appetite. It is also the most common psychiatric disorder and its incidence is increasing gradually The goal of this study is to analyze validity and reliability of Turkish-adapted QIDS that was developed by Rush et al. to enable quick identifying of depression in patients and volunteers.Methods: Onehundred and sixtytwo patients with depressive disorders, 82 patients with anxiety disorder and 83 healthy volunteers were included to the study. Presence or absence of a psychiatric disease was determined by administering a structured clinical interview; M.I.N.I (Mini International Neuropsychiatric Interview) to all participants. Sociodemographic data form, QIDS self-report scale and QIDS clinician scale was applied to all participants in the study. In addition, patient group received Hamilton depression scale.Results: In validity measurements, QIDS scores of the depressive group was found to be statistically higher than both the healthy controls and the patients that had an anxiety disorder (p=0.000). It was also found that the Inventory had a high internal consistency (cronbach alpha value: 0.901) and had a single factor structure. Interrater reliability was also found to be high (p=0,000).Conclusion: It was demonstrated that the scale, which was translated into Turkish, is a valid and reliable tool for measurement of depression. It is thought that this scale would be beneficial in identifying depressive disorders, mainly major depressive disorders and it can be used in both clinical studies and first step health trials.