Menopozda semptom örüntüsünün anksiyete, depresyon düzeyleri, sosyal destek ve cinsel doyum ile ilişkisinin incelenmesi
The relation of menopausal symptomatology with anxiety and depression levels, sexual satisfaction, social supports
- Tez No: 86869
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AYTEKİN ÖZŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Psikiyatri, Obstetrics and Gynecology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Cinsel doyum, menopoz, sosyal destek, anksiyete, depresyon, Beck, STAI, GRISS. 78, Sexual satisfaction, menopause, social support, anxiety, depression, Beck, STAI, GRISS 79
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Menopozal yakınmaların ve menopozal dönemdeki psikiyatrik morbiditenin farklılığı, sosyal desteklerle ilişkisinin önemi, cinsel işlevlere olan etkisi çalışmaların ilgi alanlarını oluşturmaktadır. Çalışmada 76 cerrahi, 133 doğal menopozlu deneğin menopozal semptom örüntülerinin anksiyete, depresyon düzeyleri, sosyal destek ve cinsel doyum ile ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmada BECK'in 21 maddelik depresyon ölçeği, Spielberg'in Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri, Aile ve Arkadaş Desteği Ölçekleri ve GRISS (Golombok-Rust Cinsel Doyum Envanteri) ölçüm araçları olarak kullanılmıştır. Huzursuzluk ve sıkıntı hissi (%95,7), Yorgunluk hissi (%94,7), Sıcak basması ve fenalık hissinin ardından soğuk terleme (%93,3) yakınmaları menopozal dönemde en sık tanımlanan yakınmalardır. Menopozal semptom örüntüsü cerrahi ve doğal menopozlu deneklerde farklılık göstermemekle birlikte menopoz süresinin uzaması ile semptom sıklığı artmaktadır. Semptom sıklığı fazla olanlarda durumluk ve sürekli kaygı düzeylerinin yükseldiği, depresif semptomatolojinin belirginleştiği, cinsel doyum alanında sorunların arttığı dikkati çekmektedir. Dokunma, iletişim, kaçınma, sıklık ve vajinismus cinsel doyumdaki belirgin sorun alanları olarak görünmektedir. Sosyal destekleri daha iyi olanlarda cinsel doyumdaki sorun alanlarının şiddeti ve menopozal semptomların sıklığı azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE RELATION OF MENOPAUSAL SYMPTOMATOLOGY WITH ANXIETY AND DEPRESSION LEVELS, SEXUAL SATISFACTION, SOCIAL SUPPORTS In literature the differences of menopausal symptomatology and psychiatric morbiditiy during menopause, the importance of the relation between social support and menopause and the effect of menopause on sexual function are the value of interest. In this study it was aimed to asses the relation of menopausal symptomatology with anxiety and depression levels, social support and sexual satisfaction among 76 surgical and 133 natural menopausal women. Main measurements of this study were 21 items BECK depression inventory, Spielberg's Stait and Trait Anxiety inventory, Family and Friend support scale and GRISS (Golombok-Rust Inventory of Sexual Satisfaction). Feelings of uneasiness and discomfort (95.7%), tiredness (94.7%), hot flushes and cold sweating (93.3%) are the most frequently seen menopausal symptoms. Although the menopausal symptom pattern is not different between surgical and natural menopausal women, the extended menopausal period increases the frequency of menopausal symptomatology. The increased frequency of menopausal symptomatology increases the stait and trait anxiety levels and makes the depressive symptomatology definite and the sexual satisfaction more problematic. The main problematic areas of sexual satisfaction are“touch”,“communication”,“avoidance”,“frequency”and“vaginismus”. It seems that high social support decreases both the frequency of menopasual symptomatology and the intensity of the problematic areas of sexual satisfaction.