Predictive values of stressful life events, social support and locus of control depressive symptomatology among university students
Üniversite öğrencilerindeki depresif semptomatolojinin yordanmasında stresli yaşam olaylarının, sosyal desteğin ve kontrol odağının önemi
- Tez No: 82118
- Danışmanlar: DR. TÜLİN GENÇÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Stresli yaşam olayları, Sosyal Destek, Depresyon, Kontrol Odağı VI, Stressful life events, Social Support, Depression, Locus of Control IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
oz ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDEKİ DEPRESİF SEMPTOMATOLOJİNİN YORDANMASINDA STRESLİ YAŞAM OLAYLARININ, SOSYAL DESTEĞİN VE KONTROL ODAĞININ ÖNEMİ Özlale, Yeşim Yüksek Lisans, Psikoloji Bölümü Tez Danışmanı: Dr. Tülin Gençöz Mayıs 1999, 105 sayfa Bu çalışmanın amacı stresli yaşam olaylarının, sosyal desteğin ve kontrol odağının üniversite öğrencilerinin depresyon düzeylerine olan etkisinin incelenmesi ve sosyal desteğin etkisinin farklı kişilik yapılarına göre incelenmesidir. Çalışmaya Orta Doğu Teknik Üniversitesi Hazırlık Bölümünde okuyan 342 öğrenci katılmıştır. Katılanlara, Beck Depresyon Envanteri, Sosyal Destek Ölçeği, Kontrol Odağı Ölçeği ve Üniversite Öğrencilerine Yönelik Yaşam Olayları Ölçeği uygulanmıştır. Bu sonuçların değerlendirilmesinde regresyon analizi kullanılmıştır. Bu analizde stresli yaşam olaylarının, sosyal desteğin ve kontrol odağının depresyonu yordaması testedilmiştir. Sonuç olarak, stresli yaşam olaylarının ve sosyal destek yokluğunun depresyonu anlamlı bir şekilde yordadığı bulunmuştur. Ancak, Stres x Sosyal Destek etkileşimi, iç kontrol odağı ve dış kontrol odağına sahip insanlar için bulunamamıştır. Bu sonuç, stresli yaşam olaylarının ve sosyal desteğin, birbirlerinden ve kontrol odağından bağımsız olarak depresyon düzeyini etkilediğini göstermiştir. Çalışmanın sonuçlan, ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış ve gelecek çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREDICTIVE VALUES OF STRESSFUL LIFE EVENTS, SOCIAL SUPPORT, AND LOCUS OF CONTROL IN DEPRESSIVE SYMPTOMATOLOGY AMONG UNIVERSITY STUDENTS Özlale, Yeşim M. S., Department of Psychology Supervisor: Dr. Tülin Gençöz May 1999, 105 pages The purpose of the present study was to examine the predictive values of stressful life events, social support, and locus of control in depressive symptomatology and to investigate the main vs buffering effects of social support for different personality orientations, in university students. The participants of the study were three hundred fourty two students in the Preparatory School of the Middle East Technical University. The data were collected by administering the students five scales which were Demographic Information Form, Beck Depression Inventory, Social Provisions Scale, Locus of Control Scale, and Life Events Inventory for 111University Students. As a result of the Regression Analysis, it was found that stressful life events and lack of social support predicted depression scores significantly. However, the Stressful Events x Social Support interaction did not predict depression scores even when regression analysis was conducted separately for internal and external personality dimensions. That is, stressful life events and social support were found to have main effects on depression, regardless of one's personality. The results of the study were discussed within relevant literature, and suggestions for future research were proposed.