Dokuz Eylül Üniversitesi radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp personelinin bina içi radon kaynaklı doz tahminleri
Dose estimation from indoor radon for the staff of radiaton oncology and nuclear medicine at the Dokuz Eylul University
  1. Tez No: 331293
  2. Yazar: GÜN GÜNALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KARADENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bina içi radon, aktivite konsantrasyonu, katı hal nükleer iz dedektörleri (SSNTD), yıllık etkin doz, hastane binası, Indoor radon, activity concentration, solid state nuclear track detectors (SSNTD), annual effective dose, hospital
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medikal Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Sunulan çalışmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Radyasyon Onkolojisi ve Nükleer Tıp personelinin çalışma ve yaşam alanlarında kapalı ortam radon aktivite konsantrasyonlarının ölçülmesi ve sonuçların radyasyon riski açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: LR-115 tipi Katı Hal Nükleer İz Dedektörleri personelin hastanedeki çalışma odalarına ve evlerindeki yatak odalarına asılmış, 2 ay süre ile bekletilmiştir. İz dedektörleri 60 santigrat derece sıcaklıkta yüzde 10'luk (2,5 M) NaOH çözeltisinde 90 dakika boyunca banyo edilmiş ve gözlemlenen mikroskobik iz yoğunluklarından radon aktivite konsantrasyonları saptanmıştır.Bulgular: Çalışılan alanlarda ölçülen bina içi radon konsantrasyonu 18 ile 624 Becquerel/metreküp aralığında olup geometrik ortalaması 95 Becquerel/metreküp; personel evlerinde ölçülen bina içi radon konsantrasyonu ise 22 ile 560 Becquerel/metreküp aralığında olup geometrik ortalaması 129 Becquerel/metreküp olarak saptanmıştır. Araştırmaya katılan hastane personelinin maruz kaldığı yıllık etkin doz eşdeğerleri 0,76 ile 8,79 miliSievert/yıl aralığında tahmin edilmiştir. Hastane binasının yıllık etkin doza ortalama katkısı yüzde 41 olarak bulunmuştur.Sonuç: Çalışmada saptanan radon konsantrasyonların ve tahmin edilen yıllık etkin dozların, ICRP ve TAEK limitleri ile karşılaştırıldığında güvenli sınırlar içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to measure the indoor radon activity concentration in the houses and offices of Radiation Oncology and Nuclear Medicine staff at Dokuz Eylül University and to assess the results from radiological perspective.Materials and Method: LR-115 type solid state nuclear track detectors were installed in the bedrooms of their houses and offices and were exposed for 2 months. LR-115 detectors were etched for 90 minutes in 10 percent (2,5 M) NaOH solution at 60 centigrade degree and radon activity concentration was determined from observed microscopic track densities.Results: It was observed that measured indoor radon concentration ranged between 18 and 624 Becquerel/cubic meter with a geometric mean of 95 Becquerel/cubic meter in offices and ranged between 22 and 560 Becquerel/cubic meter with a geometric mean of 129 Becquerel/cubic meter in houses. The annual effective equivalent dose received by staff who participated in the study was estimated to range between 0,76 miliSievert/year and 8,79 miliSievert/year. On average, the hospital building contributed 41 percent to the annual effective equivalent dose.Conclusion: Reported values for radon concentrations and corresponding estimated annual effective equivalent doses are within the ICRP and TAEK recommended limits for workplaces and houses.