Sıçanlarda formaldehit maruziyetiyle testislerde oluşan morfolojik değişiklikler üzerine n-asetilsisteinin etkisinin incelenmesi
Effects of n-acetylcysteine against formaldehyde induced morphological cahnges in rat testes
  1. Tez No: 331294
  2. Yazar: NAZIM KUVVETLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKER SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Histoloji ve Embriyoloji, Biochemistry, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Testis, Formaldetit, N-asetilsistein, Sıçan, Testis, Formaldehyde, N-acetylcysteine, Rat
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç:Çalı?mamızda, formaldehitin testisler üzerine olan toksik etkileri ve bu toksik etkilere kar?ı N-asetilsistein?in koruyucu etkisi histokimyasal, immünohistokimyasal ve biyokimyasal düzeylerde ara?tırıldı.Yöntem:Çalı?mamızda, 21 adet Wistar-Albino cinsi erkek sıçan üç gruba ayrıldı. Grup I?deki sıçanlar sham olarak kullanıldı ve bu gruptaki sıçanlara her gün fizyolojik serum enjekte edildi. Grup II?deki sıçanlara gün a?ırı olarak formaldehit enjekte edildi. Grup III?deki sıçanlara ise gün a?ırı olarak formaldehit enjeksiyonu ile birlikte her gün N-asetilsistein uygulandı. Bir aylık deney süresi sonunda, bütün sıçanlar eter anestezisi altında sakrifiye edildi. Daha sonra, sıçanların testisleri çıkartılarak çevre dokulardan ayrıldı. Testis örneklerinin bir bölümü histokimyasal ve immunohistokimyasal incelemeler için kullanıldı. Testis örneklerinin diğer kısmında ise süperoksit dismutaz (SOD) enzim aktivitesi ile malondialdehit (MDA) ve glutatyon (GSH) seviyeleri belirlendi.Bulgular:Yapılan histokimyasal incelemelerde kontrol grubunda normal testis yapısı gözlendi. Formaldehit grubunda seminifer tübüllerinde düzensiz dizilmi? germ hücreleri, germ hücre kaybı, intertisyel alanda bağ doku artı?ı ve bazal membrankalınla?ması gözlendi. N-asetilsistein grubunda ise normale yakın morfolojide testis yapısı gözlendi. Yapılan immunohistokimyasal incelemeler sonucu formaldehit grubu seminifer tübüllerinde sham grubuna oranla TUNEL (+) boyanan hücre sayısının ve aktif kaspaz 3 immunpozitif boyanan hücre sayısının arttığı, koruyucu olarak N-asetilsistein verilen grupta ise immunpozitif boyanan hücre sayısının azaldığı gözlendi. Biyokimyasal olarak ölçülen MDA, GSH ve SOD düzeyleri gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı değildi.Sonuç:Sonuç olarak, formaldehit maruziyetine bağlı olarak testisde olu?an histokimyasal hasarın ve apoptozisin N-asetilsistein uygulamasıyla baskılandığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective:In our study, toxic effects of formaldehyde on testises and protective effects of n-acetylcysteine against these toxic effects were investigated at histolochemically, imunohistochemically and biochemically levels.Method:In our study, 21 male Wistar-Albino rats were divided into three groups. Rats in group I were used as sham and this rats in grup were injected with physiological saline every day. Rats in group II were injected every other day with formaldehyde. Rats in group III were administered n-acetylcysteine everyday with every other day injection of formaldehyde. At the end of one month experimental period, all rats were sacrificed under anesthesia of ether. Then the testes of rats were removed and dissected from the surrounding tissue. The some of testis specimens were used for histochemical and immunohistochemical examination. In the other part of the testis samples, superoxide dismutase (SOD) enzyme activity and malondialdehyde (MDA) and glutathione (GSH) levels were determined.Results:Histochemically investigations showed that on Formaldehyde group?s seminifer tubules showed irregularly arranged group of germ cells, germ cell deprivation, increase of connective tissue on interstitial area and thickening basement membrane. No significant changes were seen in N-acetylcysteine Protective Effect group. After immunohistochemical investigations apoptotic cell death was increased in Formaldehyde group compared with Sham group. N-acetylcysteine group decreased TUNEL (+) cells and Active Caspase 3 immunoreactive cells comparedwith Formaldehyde group. As measured by biochemical MDA, GSH and SOD levels between all the groups were not statistically significant.Conclusion:In conclusion, it was determined that histochemical damage and apoptosis in testis caused by exposure of formaldehyde were suppressed by administration of N-acetylcysteine.