Esansiyel hipertansiyonlu olgularda chromogranin A geni polimorfizmlerinin araştırılması
Investigation of polymorphisms of CHGA genes promoter region in cases with essential hypertension
- Tez No: 331330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. C.NUR SEMERCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Esansiyel hipertansiyon, CHGA geni promotor bölge polimorfizmleri, Essential hypertension, CHGA gene promoter region polymorphisms
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Hipertansiyon gelişmiş ülkelerde yetişkin popülasyonun %20-30?unu etkileyen önemli bir sağlık problemi olup miyokard infarktüsü, serebrovasküler atak, konjestif kalp yetmezliği ve son dönem böbrek yetmezliği gibi majör morbidite ve mortalite için risk oluşturur. Esansiyel hipertansiyon, nedeni saptanamayan ya da ikincil bir hastalığa bağlı gelişmeyen kan basıncı yüksekliği olarak tanımlanmakta olup genetik ve çevresel etkilerle meydana gelen ve genetik olarak heterojen özelliğe sahip kompleks hastalıklar grubundandır. Esansiyel hipertansiyonla ilişkili çok sayıda gen polimorfizmleri, metabolik yollar ve sistemler tanımlanmış olmakla birlikte esansiyel hipertansiyonun patogenezi tam olarak anlaşılamamıştır. Halen esansiyel hipertansiyon patogenezinde kaç gen rol almaktadır ve bu genlerin birbiri ile etkileşimi nasıldır bilinmemektedir.Son zamanlarda üzerinde çalışılan duyarlılık genlerinden biri de Chromogranin A (CHGA) genidir. CHGA geni başta adrenal medulla ve postganglionik sempatik aksonlardan eksprese olan, intrasellüler ve ekstrasellüler mekanizmalar ile katekolaminlerin depolanması ve salınımını düzenleyen bir gendir.CHGA geninin promotor, 5?UTR, 3?UTR, kodlayan bölge ve kodlayan bölgelere bitişik intronik bölgelere ait çok sayıda polimorfizmler tanımlanmış ve bu polimorfizmlerden bazılarının kan basıncı ve otonom aktivitesinde değişikliklere neden olduğu klinik, fizyolojik, hücresel ve moleküler çalışmalar ile hem hayvan modelleri hem de insanlar üzerinde gösterilmiştir.Bu çalışmada kardiyoloji kliniğine başvuran ve esansiyel hipertansiyon tanısı almış 50 hasta ve sağlıklı olarak kabul edilen 32 kişiden oluşan kontrol grubunda CHGA geni promotor T-1014C, T-988G, G-462A ve T-415C bölgelerindeki polimorfizmlerin dizi analizi ile saptanması amaçlanmıştır.XIIBu polimorfizmler açısından esansiyel hipertansiyon hastaları ile kontrol grubunda fark olup olmadığı araştırılmıştır.Bulgular incelendiğinde esansiyel hipertansiyon hastalarında CHGA geni promotor T-1014C polimorfik bölge için C alleli, CC ve TC genotipi, T-988G polimorfik bölgesi için G alleli, GG ve TG genotipi sıklığı kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak yüksek saptanırken (p0.05).Sonuç olarak CHGA geninin kan basıncı değişikliklerinin genetik düzenleyicisi olması ve bu gen polimorfizmlerinin esansiyel hipertansiyon gelişiminde genetik risk oluşturabilmesi nedeniyle, çalışmamızda saptanan veistatistiksel olarak anlamlı bulunan T-1014C ve T-988G bölge polimorfizmlerinin ülkemizde daha geniş olgu gruplarında yapılacak çalışmalarla desteklenmesi gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Hypertension is an important health problem among 20-30 % of adults population in developed countries, and is a major risk factor for morbidity and mortality ofmyocardial infarction, cerebrovascular attack, congestive heart failure and end-stagerenal disease. Essential hypertension is defined as high blood pressure with unknown cause or does not due to secondary disease, and it is occured with genetic and environmental effects and is in genetically heterogeneous complex disease group.There are described a lot of gene polymorphisms, metabolic pathways and systems associated with essential hypertension. However these genes, metabolic pathways and systems give partial information for understanding of essential hypertension?s pathogenesis. Currently it is not known how many genes are involved in the pathogenesis of essential hypertension and how is the interaction of these genes with each other.Chromogranin A (CHGA) gene, one of susceptibility genes, have been studied recently. CHGA gene that is mainly expressed in the adrenal medulla andpostganglionic sympathetic axon, regulates storage and release of catecholamines byintracellular and extracellular mechanisms.There are defined a large number of polymorphisms of CHGA gene`s promoter, 5'UTR, 3'UTR, coding regions and intronic regions adjacent to coding regions. In the clinical, physiological, cellular and molecular studies in both animal models and humans it is shown that some of these polymorphisms cause changes inblood pressure and autonomic activity.In this study, it is aimed to investigate polymorphisms in CHGA gene?spromoter T-1014C, T-988G, G-462A and T-415C regions with sequence analysis in 50 patients admitted to cardiology clinics, diagnosed with essential hypertension and32 healthy control cases.XIVAccording to polymorphisms the difference was investigated between patients withessential hypertension and control group.According to the results in the CHGA gene; frequency of C allele, CC and TCgenotypes for promoter T-1014C polymorphic region, G allele, GG and TG genotypefor promoter T-988G polymorphic region is significantly higher (p 0.05).In conclusion, due to CHGA gene is a genetics regulatory of changing in blood pressure and the polymorphisms of this gene may be genetics risk for being essential hypertension, the polymorphisms of T-1014C and T-988G region which were statistically significant between patient and control groups in our study, must be analyzed to large group of patients for our country.