Yeni tespit edilmiş esansiyel hipertansiyonlu olgularda endotelyal disfonksiyonu göstergelerinin araştırılması
The analysis of endothelial dysfunction indicators in patients with newly diagnosed essential hypertension
- Tez No: 358962
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Esansiyel hipertansiyon, Endotel disfonksiyonu, Nitrik oksit, Endotelin, Essential hypertension, endothelial dysfunction, nitric oxide, endothelin
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
MağdenK.,Yeni Tespit Edilmiş Esansiyel Hipertansiyonlu Olgularda Endotelyal Disfonksiyonu Göstergelerinin Araştırılması, Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı, NefrolojiBilim Dalı Uzmanlık Tezi, Zonguldak, 2013. Esansiyel hipertansiyonun patogenezinde artmış intravasküler sıvı hacmi, sempatik hiperaktivite, renin anjiyotensin aldosteron sisteminin (RAAS) aktivitesindeki artışına bağlı vazokonstrüksiyon, vazodilatatör etkisi olan prostaglandinlerde ve nitrik oksitte (NO) azalma, vazokonstrüktör etkisi olan endotelinde artma ve sonuçta periferik vasküler direncin artması yer alır.Sodyum retansiyonu, intravasküler volümün artışı ve anemi kardiyak atım volümünün artmasına neden olur.Endotelyal disfonksiyonu tanım olarak endotel hücrelerinde nitrik oksit (NO) biyoyararlanımında ve oksidatif streste bozukluk nedeniyle endotel hücrelerinin fonksiyonel ve geri dönüşümlü olarak değişime uğramasıdır. Biz çalışmamızda endotel disfonksiyonunda mikroalbüminüri varlığı ile serum NO seviyeleri ve endotelin1'in hipertansiyon ile arasındaki ilişki araştırıldı. Ayrıca dipper olan ve olmayanhipertansiyonu olan olgularda kanda NO, endotelin 1 düzeyleri ile ilişkisi ve 24 saatlik idrarda elektrolit düzeylerinin mikroalbüminüri ile olan ilişkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamızda yeni tanı almış ve ilaç kullanmayan hipertansiyonlu (27 erkek/27 kadın) 54 olgu alındı. Endotel disfonksiyonu olan ve olmayan olgularda NO, endotelin1 düzeyleri, ambulatuvar kan basıncı ölçümü, yanında 24 saatlik idrarda sodyum (UNa), potasyum (UK), klor (UCl), kalsiyum (UCa), magnezyum (UMg), kreatinin, kreatin klerensi ve mikroalbüminüri ölçümleri yapıldı. Elde edilen veriler analiz edilerek altgrup karşılaştırmaları yapıldı. Sistolik kan basıncı ve diyastolik kan basıncı yüksek olan olgularda endotel disfonksiyonunun bir göstergesi olan mikroalbüminüri değerleri (105.6±161.9'ye karşı 112.6±172.2mg/gün) istatistiksel olarak anlamlı yükseklikte bulundu (p=0.011). Prehipertansif olgularda kanda NO (71.24±51.48 µmol/L) ve endotelin 1 düzeyleri (2.07±1.58 pg/ml), dipper olan ve olmayanolgu grubunda 24 saatlik idrarda elektrolitlerin atılımında anlamlı bir değişiklik olmadığını saptadık (sırasıylaNa için p=0.805, K için p=0.421, Cl için p=0.872, Ca için p=0.144, Mg için p=0.813, KKr için p=0.675). Sonuç olarak; endotel disfonksiyonunun belirteçleri NO seviyelerinde azalma ve mikroalbüminüri ile giden esansiyel hipertansiyonun etiyolojisi ile ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Magden K, The Analysis Of Endothelial Dysfunction Indicators in Patients With Newly Diagnosed Essential Hypertension, Bulent Ecevit University Medical School, Division of Nephrology, Department of Internal Medicine, Zonguldak, 2013. Essential hypertension pathogenesis hasincreased intravascular fluid volume, sympathetic hyperactivity, increased activity in renin angiotensin aldosterone system (RAAS) the due to vasoconstriction, reducted vasodilator effect of prostaglandins and nitric oxide (NO) increased vasoconstrictor effect of endothelin and at the result of increased the peripheral vascular resistance. An increase in cardiac output causes thatsodium retention, increase of intravascular volume and anemia. By definition endothelial dysfunction in endothelial cells, nitric oxide (NO) bioavailability and oxidative stress caused by a defect in the endothelial cells is functional and reversible modification. In our study,we aimedto research at the endothelial dysfunction among microalbuminuria, plasma levels of NO and endothelin 1 in hypertension. The relationship between the dippers and non-dippers in patients with hypertension plasma NO, endothelin-1 levels and the relationship 24-hour urinary electrolyte levels with microalbuminuria. In our study of newly diagnosed hypertensive any medicated before 54 patients were 27 females and 27 males. Patients without and with endothelial dysfunction among plasma NO, endotelin-1 levels, ambulatory blood pressure measurements, 24-hour urinary Na (UNa), potassium (UK), chloride (UCl), calcium (UCa), magnesium Mg, creatinine, microalbuminüriaand creatinine clearance were measurement.Subgroups analyzes were compared withobtained the data. We foundthat a significant change in systolic blood pressure and diastolic blood pressurewith high levels in patients with endothelial dysfunction, which is an indicator of microalbuminuria values significantly higher in patients with hypertensive (105.6±161.9 versus 112.6±172.2mg/day).We have found that not a significant differences between plasma NO (71.24±51.48 µmol/L) and endothelin-1 levels (2.07±1.5pg/ml), dippers and non-dippers revealed 24-hour urinary electrolytes excretion in patients with prehypertension (respectively, p = 0.805 for Na, p = 0.421for K, p = 0.872 for Cl, p = 0.144 for Ca, p = 0.813 for Mg and p = 0.675 for CCr). As a result of reduction in NO levels and ongoing microalbuminuria that the markers of endothelial dysfunction and may be associated with essential hypertension.