Ülkemizde tenisçilerin sportif gelişim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik spor kulüpleri ve tesislerinin yeterlilik durumlarının incelenmesi
Investigation of the sufficiency of sporting clubs and facilities to meet the sportive developmental needs of the tennis players in our country
  1. Tez No: 331374
  2. Yazar: MESUT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDUSSELAM KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tenis Tesisi, Kort Yönetimi, Tenis Oyuncuları, Spor Yöneticisi, Tennis Facility, Court Management, Tennis Players, Sports Manager
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÜLKEMİZDE TENİSÇİLERİN SPORTİF GELİŞİM İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASINA YÖNELİK SPOR KULÜPLERİ VE TESİSLERİNİN YETERLİLİK DURUMLARININ İNCELENMESİMesut ŞAHİNErciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri EnstitüsüSpor Yöneticiliği Anabilim DalıYüksek Lisans Tezi, Şubat 2013Danışman: Yrd. Doç. Dr. Abdusselam KÖSEÖZETÜlkemizdeki tenis kulüpleri ve bünyesinde tenis faaliyetlerinin de yürütüldüğü spor kulüplerinin fiziki ve teknik donanım ile yönetici, personel ve organizasyonel faaliyetlerin günümüz şartlarında çağa uygunluğunun ve yeterlilik durumunun mevcudiyeti, aynı zamanda mevcut tesislerin ihtiyaçlara ne derecede karşılık verebildiği ve spor işletmeciliği adına ilgi, teşvik, iletişim, halkla ilişkiler ve yönetsel verimlilik gibi uygun mesleki davranışların, hangi düzeyde olduğu, planlama, organizasyon ve denetim gibi yönetim ve işletmenin temel unsurları ile spor tesislerinin planlanması, yapılması ve geliştirilmesi gibi fiziki çalışmaların da hangi boyutlarda olduğu bu çalışma ile sunulmaya çalışılmıştır.Araştırmanın evrenini; ülkemiz genelinde bünyesinde tenis branşına yönelik faaliyetlerde bulunan spor kulüpleri ve tenis kulüplerindeki lisanslı antrenör ve sporcular oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; ülkemiz genelindeki her bölgeden bünyesinde tenis branşına yönelik faaliyetlerde bulunan ve rastgele seçilen toplamda 25 kulüp ve bu kulüplerin bünyesinde faaliyet gösteren lisanslı 82 antrenör ve 327 sporcudan oluşan toplamda 409 kişi oluşturmaktadır. Anket yöntemiyle elde edilen bulgular SPSS 17,0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotları (Sayı, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) kullanılmıştır.Çalışmada elde edilen bulgulara göre, erkek katılımcıların ağırlıkta ve yüksekokul mezunlarının çoğunlukta olduğu görülmektedir. Araştırma 18-45 yaş aralığındaki lisanslı antrenör ve sporcuların katılımı ile sağlanmıştır. Aynı zamanda ülkemizdeki tenis kulüplerinin fiziki, teknik, yönetimsel ve organizasyonel yeterliliklerine ilişkin katılımcıların görüş dağılımları incelendiğinde, genel anlamda kulüplerin fiziki ve teknik alt yapılarını büyük oranda gerçekleştirdikleri, ancak bazı durumlarda fiziki ve teknik donanıma ilişkin aksaklık ve yetersizliklerin yaşandığı anlaşılmaktadır. Aynı zamanda kulüplerdeki yönetici ve personellerin büyük çoğunluğunun mesleki eğitimlerini almış, katılımcıların istek ve ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayabilecek düzeyde ve yeterlilikte kişilerden oluştuğu görülmektedir. Ancak yönetici ve personellerin yeterliliklerine ilişkin bulgularda azda olsa bu konuda yetersizliklerin olduğu katılımcı görüşlerinden anlaşılmaktadır. Aynı zamanda anket maddelerine cinsiyet ve konuma göre farklı cevaplarında verildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE SUFFICIENCY OF SPORTING CLUBS ANDFACILITIES TO MEET THE SPORTIVE DEVELOPMENTALNEEDS OF THE TENNIS PLAYERS IN OUR COUNTRYMesut ŞAHİNErciyes University, Graduate School of Health SciencesDepartment Of Sport ManagementM.Sc. Thesis, February 2013Supervisor: Assist. Prof. Abdusselam KÖSEABSTRACTTennis activities are carried out in our country, tennis clubs and sports clubs within the physical and technical hardware and administrative, personnel and organizational conditions, age appropriateness and adequacy status of activities in the presence of your day, but also to what extent the existing provision of facilities able to provide the needs and interests in the name of sports management, incentives, communication, appropriate professional behavior, such as public relations and administrative efficiency, which is at the planning, organization and control with the basic elements of sports facilities as well as management and business planning and development, such as to what size is the physicalwork will be presented in this study.The study population in our country provides on-site activities for the branch of tennis coaches and athletes in sports clubs and tennis clubs are licensed. The sample of our country around the tennis industry in each region, with activities related to on-site and randomly selected a total of 25 professional clubs, and these clubs operating under 409 participants total, is composed of 82 coaches and 327 athletes. The findings of the survey method were analyzed using SPSS 17.0 software. Data, descriptive statistical methods (number, percentage, mean, standard deviation) were used.According to the findings of the study, male participants observed that the majority of weight and college graduates. Licensed coaches and athletes between the ages of 18-45 with the participation of the research are provided. At the same time, in our country, tennis clubs, physical, technical, managerial and organizational vision for the competence of the participants were evaluated, in general, the physical and technical infrastructure of clubs perform a large extent, but in some cases, faults and shortcomings experienced on the physical and technical equipment is understood. At the same time the vast majority of clubs manager and his staff have received professional training, largely to satisfy the wants and needs of the participants and competent individuals were seen. However, if slight signs for the competence of managers and personnel deficiencies in this regard is understood that the views of participants. At the same time, by location, gender and the different items of the questionnaire responses were given.