Kayseri ili Melikgazi ilçe merkezindeki kamu ilköğretim okullarının standartlara uygunluğu ve çevre sağlığı koşulları
Approprieataness to standards and environment health conditions of state primary schools that have been located in the centre of Melikgazi township of Kayseri province
  1. Tez No: 331375
  2. Yazar: HASAN TÜLE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim, okul standartları, okul sağlığı, Primary schools, the standards of schools, school health
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, Kayseri ili Melikgazi ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilköğretim okullarının standartlara uygunluğu ve çevre sağlığı koşullarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, Kayseri ili Melikgazi ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 35 kamu ilköğretim okulunda, 2010-2011 ders döneminde yapılmıştır. Okulların TSE standartlarına uygunluk durumları değerlendirilmiştir.Araştırma yapılan okulların %45.7'si 1927-1979 yılları arasında yapılmıştır. Okullardaki öğrenim şekilleri %34.3'ü normal (tekli) öğrenim olup %65.7'si ikili öğrenimdir. Okulların %85.7'sinde ana sınıfı, %42.9'unda rehber öğretmen bulunmaktadır. Ayrıca okulların %88.6'sında yangın merdiveninin bulunmadığı, %57.1'inde 35'ten fazla öğrenci olduğu, %28.6'sının bahçedeki oyun alanlarının 5m2 den az olduğu ve %94.3'ünde tuvalet kağıdı bulunmadığı tespit edilmiştir.Yapılan çalışmada okulların TSE kriterlerine göre yetersiz ve eksik olduğu saptanmıştır. Bazı önlemler alınarak bu eksikliklerin giderilebileceği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been done to evaluate the appropriateness to standards and environment health conditions of state primary schools that have been located in the center of Melikgazi township of Kayseri province.As a descriptive model, this study has been done in the 35 state primary schools which belong to the Melikgazi township education authority of Kayseri province in 2010-2011 academic terms the appropriateness of the schools to Turkish Standards Institution has been evaluated.Of the schools, %45.7 were built between 1927 and 1979 in Melikgazi. Of these schools; %34.3 are normal educational and %65.7 are binary educational. Of the schools; %85.7 have kindergarten and %42.9 have counselor teachers. Furthermore, it has been ascertained that %85.7 of the schools do not have emergency stairway, %57.1 of the schools have more than 35 students, %28.6 of the schools have playground areas less than 5 and %94.3 of the schools did not have toilet papers.It has been found out that these schools are insufficient and inadequate according to the criterions of Turkish Standards Institution. It has been stated out that the deficiencies will be overcame by taking some precautions.