Halk elinde yetiştirilen holştayn, doğu anadolu kırmızısı ve yerli kara sığır ırklarında diacylglycerol o-acyltransferase 1 (DGAT1) gen polimorfizminin PCR-RFLP yöntemi ile belirlenmesi
Detection of diacyglycerol o-acyltransferase 1 (DGAT1) gene polymorphism with PCR-RFLP method in east anatolian red and native black cattle breeds at villages
  1. Tez No: 331376
  2. Yazar: ONUR BAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: DGAT1, RFLP, Genetik belirteç, Sığır
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de yetiştirilen sığır ırklarından Holştayn, Doğu Anadolu Kırmızısı ve Yerli Kara sığırlarında DGAT1 geninin allel yapılarının RFLP yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Projenin materyalini, halk elinde yetiştirilen 100 baş Holştayn, 50 baş Doğu Anadolu Kırmızısı ve 50 baş Yerli Kara oluşturmuştur. DGAT1 allellerinin belirlenmesinde uygulanan PCR işlemini takiben elde edilen PCR ürünleri CfrI endonükleaz enzimi ile kesilmiştir. DGAT1 geni için incelenen ırklarda en yüksek AA genotip frekansı Holştayn ırkında, en yüksek KK frekansı Holştayn ırkında en yüksek KA genotip frekansı Yerli Kara ırkında görülmüştür. İncelenen ırklardan Holştayn ve Doğu Anadolu Kırmızısı ırklarında A allelinin frekansı K alleline göre yüksek bulunmuştur. Ancak Yerli Kara ırkında K allelinin frekansı diğer ırklardan yüksek bulunmuştur. Çalışma sonunda incelenen ırkların DGAT1 lokusu yönünden HW dengesinde sapma görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work was to examine the allele structures of DGAT1 gene with RFLP method in Holstein, East Anatolian Red and Anatolian Black cattle breeds that have been raised in Turkey. The material of the project, 100 head Holstein, 50 head East Anatolian Red and 50 head Anatolian Black cattle have formed that have been raised in Turkey. In order to determine the DGAT1 alleles in PCR products, the PCR products were digested with CfrI endonuclease enzyme. The AA genotypic frequency was found the highest in the Holstein breed; the KK genotypic frequency was found the highest in the Holstein breed;the KA genotypic frequency was found the highest likewise in the Anatolian Black breed in DGAT1 gene. In this study, the A allele frequency was found higher than the K allele in Holstein and East Anatolian Red cattle breeds. But, the K allele frequency was found higher than the A allele in only the Anatolian Black breed. End of the study, HW equilibrium wasn?t in DGAT1 locus in examined all three breeds.Keyworld: Cattle; DGAT1; Genetic marker; RFLP.